Двама комисари напускат Еврокомисията, стават депутати

Жан-Клюд Юнкер моли да не му пращат нови, нямало работа
25 юни 2019 20:20,
4
 Двама комисари напускат Еврокомисията, стават депутати
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Румънският и естонският еврокомисари напускат Европейската комисия в края на седмицата, за да станат евродепутати. Говорител на Жан-Клод Юнкер съобщи днес, че Корина Крецу, която отговаря за кохезионните фондове и Андрус Ансип - вицепрезидент за дигиталния цифров пазар, са се сбогували с колегите си.

Те са двама от петимата еврокомисари, които бяха избрани за членове на Европейския парламент на 26 май наред с Мария Габриел, Валдис Домбровскис и Франс Тимерманс. Еврокомисията ги подкани да изберат една от двете позиции, тъй като те са несъвместими.

Борисов отсече: Неделчева отново еврокомисар, Цветанов ми липсва!

Габриел и Домбровскис вече обявиха, че остават, а премиерът Бойко Борисов и латвийското правителство заявиха, че ще ги номинират отново. Тимерманс, който е кандидат на социалистите за председател на следващата Европейска комисия, е помолил за отсрочка до неделя, когато евролидерите трябва да предложат кой да замени Жан-Клод Юнкер.

Междувременно посланиците на страните членки получиха от Юнкер писмо, в което той предлага освобождаващите се места в Комисията да не бъдат попълвани до изтичането на мандата й в края на октомври.

Според Юнкер Еврокомисията е приключила законодателната си дейност и няма достатъчно работа за 27 комисари. Делата на напускащите щели да бъдат разпределени между оставащите.

Юнкер посочва, че това би икономисало милиони на европейския бюджет, тъй като еврокомисарите имат право на финансова компенсация няколко години след излизане от Комисията, както и на доживотна пенсия. Пенсията се дава независимо от продължителността на стажа в Еврокомисията.

Европейското законодателство обаче дава право на страните да заместят подали оставка комисари независимо от оставащото време до края на мандата на Еврокомисията. Необходимо е изрично решение на страните членки, за да се разреши исканото от Юнкер намаляване на състава на институцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ep si harchi komfortno vashite pari....
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
явно там се лапат повече гювечи