Ще стане ли Урсула фон дер Лайен шеф на ЕК?

Зелените против германката, какви са реакциите?
Обновена: 16 юли 2019 17:10 | 16 юли 2019 17:00,
17
Ще стане ли Урсула фон дер Лайен шеф на ЕК?
Снимка: Reuters

Малко след като приключи изслушването в Европейският парламент на кандидата за председател на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, реакциите на депутатите от различните групи не закъсняха.  Вотът  се очаква да бъде днес около 19 часа българско време.

Манфред Вебер от Европейската народна партия потвърди своята подкрепа за г-жа фон дер Лайен.

„Ние представляваме Европа, която е справедлива, модерна и иновативна, сигурна, широко скроена и екологична. Ние ще приложим тези обещания заедно с нея“. Той приветства нейните предложения за правото на законодателна инициатива за ЕП и подобряването на процедурата за водещ кандидат. „Задкулисните сделки трябва да останат в миналото“, добави той.

Още по темата

Социалистката от Испания Ираче Гарсия пък изрази недоволство, че „европейската демокрация напредва прекалено бавно“ и подчерта, че г-жа фон дер Лайен трябва да даде повече подробности за това как смята да отговори на гражданските искания - най-вече на младите - преди С&Д да реши дали да я подкрепи.

"Подкрепа за устойчивия растеж, по-силни действия за борба с бедността и обвързваща стратегия за равенството на половете са от съществено значение," добави Гарсия.

Новата група, наречена "Обнови Европа", пък е категорична, че ЕП не може да продължава да разочарова милиони европейци, които са казали "ДА" на Европа.

"Те очакват ЕС да защитава правовата държава без колебание“, заяви Дачин Чолош.

Неговата група е готова да подкрепи фон дер Лайен, с една единствена дел: да обнови Европа.

 „Но преди всичко, от Вас очакваме истинско проевропейско ръководство. Европа не е администрация, а политическа амбиция", категоричен е той.

Против кандидатурата на германката се обявиха от "Зелените". Филип Ламберс отбеляза, че неговата група не е готова да предаде кормилото на Европейския съюз на Урсула фон дер Лайен в момент, в който „нашият общ дом гори, климатът се влошава, има все по-дълбоки неравенства и отстъпления по отношение на основните ни свободи и правовата държава“.

В случай, че тя бъде избрана, неговата група е готова да предложи своята подкрепа, „когато предложенията отговарят на екзистенциалните предизвикателства, пред които сме изправени“.

Крайнодесният съюз "Идентичност и демокрация" също е категорична, че ще гласува против кандидатурата на бившия германски военен министър. Според Йорг Мойтен тя е неподходящ кандидат за позицията и няма убедителна визия за Европа. Той я критикува за това, че обещава прекалено много и противоречиви неща на групите с цел да получи тяхната подкрепа, като например по отношение на правовата държава или миграцията.

Групата на "Европейските консерватори и реформисти" пък поиска от Урсула фон дер Лайен да изясни своята позиция относно „механизма за контрол на принципите на правовата държава, по който възгледите ни се разминават“, спрямо сегашната политика следвана от Комисията. Относно борбата с климатичните изменения, той отбеляза, че е „доволен от предложенията за фонд за преход и банка за устойчиви инвестиции, но обсъждаме все по-амбициозни цели, без да знаем как да ги постигнем“.

Крайнолевите от ЕОЛ, очаквано, няма да дадат своята подкрепа за германката. Според Мартин Ширдеван гласоподавателите са очаквали водещ кандидат като председател на Комисията, а не министър на отбраната, което било сигнал за  "трайното милитаризиране и изолация на ЕС“. Той призова за прекратяване на политиката на бюджетни ограничения и за инвестиции в социалното осигуряване, образованието, здравното обслужване и борбата с климатичните изменения“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо трябва изобщо да ни вълнува кой ще бъде назначен за цар на Евр(оп)ейския съюз и дали това ще бъде индивид, обикалял софийските дискотеки преди няколко години?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11. Това което си написал е неясно защо я избират. Важното условие е , че нейната философия е Мултилатеризъм. А това няма нищо общо със социализъм. При Мултилатерезъм на върхът на пирамидат търговията, пазара и фирмите от страните на единен закон. Нещо като GB. империята
12
1
 
0
 
! Отговори
SILANCE преди 4 години
До Анонимен За какво става?
11
2
 
4
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Естествено, че ще стане, това да не е Демокрация?! В Цялата си История няма случай, в който предложеният за Прецедател на ЦК,пардон, ЕК, да не е избран!! Това е като изборите на Дебелият Ким в Северна Корея, всъкност и там е малко по демократично - гласуването е явно, че да се знае кой да екзекутират след това, а в ЕП гласуването е тайно - още един признак на прозрачен демократичен процес!!!
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става. Поне не е грозна. Защо да не става?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гинеколог да роди 7 деца...без обяснение
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Урсула е гадна .
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тая деца има ли? "Има пет деца. Ако я изберат, може да си честитим нов завод. Не, че заслужаваме....
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ние представляваме Европа"Никаква Европа не представляваш щом подкрепяш ИК и Дъблинското споразумение.
5
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Щом всяка десета новина в днес.бг последната седмица е за Урсула, значи ще стане. Не вярвам да хабите мат'рала напразно.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Урсула ще гради европейска армия. Със сигурност тя ще стане шеф на ЕК и като бивш министър на отбраната ще създава армия на ЕС. Това е причината да я номинират и изберат.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая деца има ли? Или тя е като Шайзела Треперкел?
2
4
 
7
 
! Отговори
Шайзел Фон Говнен преди 4 години
Епа те всички са Лайннени в тоя ЕС и лайнннените му комисии.
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7 deza imala ama nito edin den ne gi e gladala gledali sa i gi slugini schofiori s pribilegii ot baschta i suharka germanka