ЕС подкрепя журналистиката: Дава 4 млн. евро за разследвания

Средствата ще бъдат насочени в три направления
18 юли 2019 23:40,
14
ЕС подкрепя журналистиката: Дава 4 млн. евро за разследвания
Снимка: Reuters

Европейската комисия съобщи, че ЕС предоставя 4,175 милиона евро в подкрепа на свободата на медиите и разследващата журналистика, предава БТА.

Средствата ще бъдат насочени в три направления. Първото е свързано с противодействието на нарушения на свободата на медиите, второто е за международни журналистически разследвания, а третото - за независима журналистика.

Още по темата
ЕК отбелязва, че напоследък се наблюдава влошаване на свободата на медиите в някои държави от ЕС и в страните, които очакват да се присъединят към Общността.

Милион и половина евро ще бъдат предназначени за защита на журналистите с установяването на факти, застъпничество, наблюдение и съобщаване на подобни случаи. Предвижда се пряка помощ за журналистите, които са заплашени.

ЕС ще плати за разследвания на журналисти от поне две държави, които работят по въпроси от общ интерес за гражданите на няколко европейски страни. Бюджетът по това перо ще бъде 1,4 милиона евро.

За подкрепа за независима журналистика и за насърчаване на свободата на медиите в ЕС ще бъдат осигурени 1,275 млн. евро. Очаква се средствата да помогнат за разясняване на значението на свободата на медиите, за качествена и етична журналистика.

ЕС ще плати 90 на сто от допустимите разходи. Желаещите да се възползват от тези възможности са поканени да пишат до 18 септември на имейл CNECT-I1-CALLS@ec.europa.eu

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И най вече завършване на начално образование на бг-журналистите! Щото това са правописни, синтактични, морфологични а и логични и прочие грешки!Интересно дали ежедневния каруцарски на online версията ще се смени със сериозен български, като при това не изключвам употребата на метафори, ирония или други познати трикове.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега, освободете се от шайката и започвайте! Тук има толкова работа за разследваща журналистика, че и сегашните студенти ще се пенсионират, докато се разкрие всичко!
11
0
 
0
 
! Отговори
Мъка преди 4 години
***, то комунизма не си е отишъл Ва, бащите им крадоха, рушвет де, по Тодоров време, след демокрацията, кой лихво точки, кой с пари си за купиха жилища, земи и сие, назначиха си с пари децата на държавна и продължи покупка-продажбите им. По соца жилище за 20 х. Лв. И ремонт около 10,20 или 30 х. Лв, при заплати 100 и 170 лева, как е, добре, че от войни тук родителите им, а сега искат *** и сие за 50 х. Лв. При заплати 3,4 хил. Лв. Как е? Кой е прецакани, без партия, без връзки и комунистите
10
2
 
0
 
! Отговори
До циник преди 4 години
В Германия има свобода на медиите и те са непрекъснато критични към управлението! И това специално в ARD и ZDF е нещо като неписано правило. Това, че не кореспондират с твоята простащина и псувни, не ги прави по-малко демократични. Само по-културни.
9
0
 
8
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Виртуалната свобода вече е смазана, както и уж конституционнопо право за свобода на словото и убежденията.Ярък пример е този сайт...Поръчкови материялчета... злобна цензура... така щото да ви заповядат кого да обичате, и кого да мразите... Да ви "научат как да мислите" та да е удобно за властимащите!
8
0
 
6
 
! Отговори
Циник преди 4 години
В Германия - отдавна (от 46) насам - няма свободни медии... Изданията са в ръцете на американски евреи... Но напоследък става още по-зле... стремежа е още в зародиш, да се смаже всеки глас позволил си да критикува правителството... на съдебно преследване подлежи всеки написал хасботшафтен(съобщения на омразата) всеки усъмнил се от ползата от африкански, арабски.. и прочие роми. Не се опитват - да потърсят истинските причини за тях.. а "борят последствията" виртуалната свобода вече е смазана
7
0
 
5
 
! Отговори
Вилхелм преди 4 години
Те такова животно като "свободни медии" просто няма и ЦК на ЕК го знаят много добре просто тия пари ще потънат в техните си НПО-та това ще стане важното е да има дъвка и локуми-подпомагане на "свободните медии " !
6
2
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Много ми е интересно кво ли работиш, ако нещо изобщо. Но съм убеден, че го правиш само за чест и слава. За заплащане не ти се занимава, ти си над нещата!
5
1
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Добра идея, но за независим разследвания в бг не са необходими само средства, а и журналисти, които имат смелостта да ги направят. Такива в бг вече няма. Има само *** на властта, които нямат топки за нищо. Пишат се профански статии от по два реда, за мат'риала толкова, той и без това се уморява и нервира, ако трябва да чете повече от три реда.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ ДАВА 40 МИЛИОНА СРЕЩУРАЗСЛЕДВАЩАТА ЖУРНАЛИСТИКА
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Създават единна армия, сега и пропагандния апарат. Намирисва на четвърти райх. В това време колониите си правят прайдове и си пеят одата на гадостта.
2
0
 
13
 
! Отговори
муахаха преди 4 години
"за независима журналистика" - интересно как точно си независим, като някой ти плаща за това, т.е. си тотално финансова зависим - та това е зависимост от най-лош вид!
1
0
 
13
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Това е Комунизмът, когато Държавата Плаща на Всички, за да са й послушни слуги!! Субсидии за Религия, Журналистика и т.н. в Свободни и Демократични Системи няма!