ЕС е разпределил близо ?6 млрд. за бежанците в Турция

2,3 милиарда евро вече са платени за издръжката на 4 млн. мигранти
19 юли 2019 20:06,
12
ЕС е разпределил близо ?6 млрд. за бежанците в Турция
Снимка: Reuters

Европейската комисия съобщи, че е набрала още 1,41 милиарда евро по споразумението с Турция за подпомагане на бежанците в страната. С това парите по сделката, с която Анкара се съгласи да спира напиращите към Европа мигранти, достигнаха 5,6 милиарда от обещаните 6 милиарда евро.

От тези пари от 2016 г. за здравно и образователно обслужване, за наемане на жилища и пари за храна са разплатени  €2,35 милиарда, за други €3,45 милиарда са сключени договори. За първите три месеца на 2019 г. ЕС е платил 125 млн от разплатените проекти, съобщи Европейската комисия днес.

С новите 1,4 млрд евро, които са от европейския бюджет и от вноски на членките на ЕС, ще се финансират проекти, свързани със здравното обслужване, пари за ежедневна издръжка и за изграждане на жилища и училища за бежанците, както и подпомагане на турските общини, в които има големи струпвания на бежанци.

Те са част от втория транш на помощта, след като през 2015 г. ЕС сключи споразумение с Турция на два пъти за по 3 милиарда евро срещу затягане на граничния контрол и връщане на достигналите до гръцките острови в Егейско море бежанци.

С европейските пари се изпълняват около 85 проекта за бежанците, които според турските власти надвишават 4 милиона души. 3,6 милиона от тях са от Сирия. Според Европейската комисия това е най-голямото струпване на бежанци в света.

Половината от парите отиват за финансови помощи, които бежанците получават за издръжка, 30% се харчат за образование и 15% за здраве.

С помощта от ЕС в Турция вече са построени 179 училища за бежанците, наети са 4500 турски учители, които да ги обучават. 67 500 деца ходят на училище с автобус, а 60 000 души учат в турските университети на европейска издръжка.

Изградени са 184 здравни центрове и поликлиники, в които са обслужени 6,5 милиона паценти и са ваксинирани 650 000 деца, съобщава Еврокомисията. 1,6 милиона души получават финансова помощ, за да си купуват храна, лекарства и други необходими стоки.

Европейската комисия осигурява 2/3 от парите чрез европейския бюджет, а останалите се събират пропорционално от вноски на страните членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААкак сме зле ко правиш тука бе ***....бегай ъ туркето...седиш ш ЕС нали ...как искам да дойде вашто време..да изметем такива навлеци като теб...ти си еднакво вреден и за турция и за нормалните бели страни...
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде на къде Европа е длъжна да се занимава с тия навлеци? Депортация на нелегални и легални дошли истреляне на месо по границата е решението.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шест милиарда евро инвестиции в Турция само по линия на нелегалните мигранти, строят им заводи, а за България спрени енергийни проекти.
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен грънци отглеждат да ги вземат тези сирийци Турция ще плаща тези пари на европейския съюз
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Настоявам за прилагането на дъблинското споразумение и всеки мигрант стъпил в Турция, Либия и т.н. по пътя си към Европа да бъде върнат там.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕС е платил ами да вземат 5 милиона сирийци и да не плащат турция изхарчи 40 милиарда долара свои пари
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Европейската комисия осигурява 2/3 от парите чрез европейския бюджет, а останалите се събират пропорционално от вноски на страните членки."Сиреч европейските данъкоплатци освен, че хрантутят мигранти на своя територия освен, че хрантути Африка с десетки милиарди ежегодно трябва да отглежда и мигрантите в Турция за капак средствата се раздават от бюрократи, които не са избрани от европейците, а са назначени.
1
2
 
16
 
! Отговори
ЕС е платил преди 4 години
Класическо рекетче .......