Ще забранят ли трофейния лов на носорозите и слоновете

Евродепутати се загрижиха за застрашени видове в Африка
15
Ще забранят ли трофейния лов на носорозите и слоновете
Снимка: Pixabay

Над 50 евродепутати и петдесетина природозащитни организации поискаха днес страните, участващи в междуправителствената Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, CITES), да забранят трофейния лов на застрашени видове като носорозите и слоновете, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Конвенцията забранява търговията с повече от 1000 растителни и животински видове, смятани за застрашени. Те са изброени в нейния първи анекс.

В писмо до генералния секретар на CITES Ивон Игеро евродепутатите и природозащитниците изразяват съжаление, че трофейният лов на такива животни има развлекателен характер и е смятан за некомерсиален, поради което не попада под забрана.

Писмото бе публикувано, когато в Женева хиляди представители на над 180 страни, еколози и политици обсъждат 56 предложения за променяне на степента на защита на дивите животни и растения, предвидена в Конвенцията. В дневния ред на срещата не е включен въпросът за ловните трофеи.

Подписалите писмото призовават страните в Конвенцията да приравнят ловните трофеи с другите форми на търговия с видове от дивата природа и да наложат незабавен мораториум над вноса на всички видове, изброени в анекса.
Ловците проявяват интерес към редица животински видове - слонове, черни и бели носорози, жирафи, крокодили, сиви папагали, гепарди, шимпанзета, отбелязва АФП.

Съединените щати са най-големият вносител на ловни трофеи, следвани от Китай.

Трофейният лов е законен в редица райони на Африка, където туристите плащат, за да отстрелват малък брой определени животни, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ловът е за животни които са стари и обикновено са селектирани за евтаназия, но вместо местните лесничеи да го правят го предоставят за пари на ловци .Това е напълно регулиран и контролиран лов и няма нищо общо с бракониерството .Проблем има с бракониерите не с нормалния лов. У нас си беше много добре закона, но вместо възможности за нормален лов се ограничават ловците и насърчават бракониерството. Ловеца се грижи за ловния район и е истинският еколог.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSКато не си ***, защо не си научил кога се пиша "й" и кога "и". "Някой държави"???? Пращиш от акъл!
8
6
 
3
 
! Отговори
SS преди 4 години
Много сте прости българите.И аз съм българин обаче се страмувам от това.Сега някой ще каже О неразумний юроде....На запад се обиждат на българин.Тия държави които са имали колонии и са избивали дивеча поголовно сега ви промиват овчите мозъци с насаждане на фалш.ценности.За някой африкански държави това е голямо перо за чужда валута.
7
10
 
3
 
! Отговори
SS преди 4 години
Най големия ловец на слонове е починалия през 1946год професионален ловец англичанинът Мики Мортън.За 30год.кариера е убил над 4000слона.Ако можех искам да подобря рекорда.Обичам трясъка на карабината пред звучите на който ида е оркестър или изпълнител.Питам ви тука отворковци(ама чесно)някой от вас хващал ли е някога бойно оръжие или ловна карабина?Няма по голям кеф от лова на едър дивеч.
6
4
 
0
 
! Отговори
тъп преди 4 години
1. Всяка от 5-ците е 10-ка, спрямо "Н'из Свят2. Би ли я ... вместо жена, или тя теб +)(шега)3. Не може ли само да снимаш, (пак е лов)?Природозащитник с особени възгледи
5
1
 
3
 
! Отговори
тъп преди 4 години
Че той не е ли забранен вече
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tрябва да разрешат лова на носъри из Европа.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам защо ловът на застрашени видове е разрешен. Едното напълно изключва другото.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как европейските бюрократи ще накарат черните из Африка да спрат да убиват животни ?Те в Европа не могат да ги научат да спазват правилата и законите, какво да говорим за там...
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да след като избтребят последния свободен слон и нсорог, а после ще се загрижат за тези в чстни ферми и зоологически градини.