ЕС отхвърли молбата на Лондон за предоговаряне на Brexit

Юнкер болен, пропуска среща с Борис Джонсън по време на Г-7
20 авг 2019 18:39,
24
ЕС отхвърли молбата на Лондон за предоговаряне на Brexit
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърли предложението на британския премиер Борис Джонсън за отварянето на преговорите за напускането на Великобритания на ЕС.

Още по темата

ЕК: ЕС е готов за Brexit без сделка

Вчера Джонсън писа на Туск с предложение предпазният механизъм за ирландската граница в споразумението да бъде заменен с алтернативни договорки. Механизмът предвижда запазване на европейските правила и стандарти между Ирландия, която остава в ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство до сключването на нови търговски отношения между ЕС и Великобритания.

Туск, който е в отпуска, отговори на Джонсън в Туитър, че “предпазният механизъм е гаранция за избягване на твърда граница” между двете части на остров Ирландия.
“Тези, които са против механизма и не предлагат реалистични алтернативи на практика подкрепят възстановяването на границата, дори да не го признават”, заяви Туск.

Европейският съюз договори с предшественичката на Джонсън Тереза Мей двете части на Ирландия да продължат да търгуват по европейските стандарти, което ще остави на практика Северна Ирландия, а следователно и част от Великобритания в Митническия съюз на ЕС. Мей не успя да ратифицира споразумението си с ЕС в британския парламент три пъти и трябваше да подаде оставка.

Предпазният механизъм за Ирландия е основното препятствие пред регулираното излизане на Лондон от ЕС от британска гледна точка, тъй като се възприема като нарушаване на суверинитета на Кралството след напускането на Съюза.

ЕС пък смята, че той ще гарантира запазването на мирното споразумение между двете части на Ирландия и настоява, че то е част от условията за излизане от ЕС.

Европейската комисия, която преговаря с Великобритания от името на ЕС заяви днес, че писмото на Джонсън “не предлага правно оперативно решение за избягване връщането на твърдата граница на остров Ирландия, не уточнява какви могат да са алтернативните решения и признава, че такива договорки могат да не бъдат постигнати до изтичането на преходния период”.

Говорител на Европейската комисия заяви днес, че предпазният механизъм “е единственият начин, намерен досега, за избягване на твърдата граница”, както и че Брюксел и Лондон са се задължили да продължат да търсят други средства за решаване на проблема, но при положение, че те може и да не бъдат намерени, “ЕС и Великобритания се нуждаят от оперативно решение, което да избегне твърдата граница”.

Говорителката на Комисията добави, че до момента Лондон не е поискал подновяване на преговорите по Brexit, който трябва да се случи на 31 октомври.

Европейската комисия преговаря от името на ЕС за напускането на Великобритания. Съветът, оглавяван от Туск, задава преговорната позиция на ЕС.

Същевременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че няма да участва в срещата на Г-7 през уикенда, тъй като лекарите му забранили да пътува. Юнкер претърпя в неделя спешна операция за отстраняване на жлъчка. Туск сам ще представлява ЕС на срещата във френския морски курорт Биариц, където Борис Джонсън вече има насрочени срещи с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Сбирката на Г-7 е международният дебют на Джонсън като премиер на Великобритания след избора му на поста през юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Анонимен 21 На Съюза дните са преброени.Самата дума съюз звучи долно-напомня ми Съветски Съюз.Англия е по-близо до САЩ,отколкото до Европа.Свободни и независими нации не могат да бъдат част от ЕС.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До mdaaГоркият...колко си ***...не е истина
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо плюене беше срещу Мей, но на практика тя договори каквото беше възможно. То всеки ика много неща, но накрая трябва да се вземе взаимноприемливо решение. Малко остана, и в желанието си всеки да не се прекара ще го отнесат милиони обикновени хора. На Джонсън излизане без граница в Ирландия, означава да се обединят и Северна Ирландия да не част от Обединеното Кралство.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хард бол и вън от съюза.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурен съм, че в момента на британския шут не му се вярва какво се случва.Яко се наиграха инглишите.
18
2
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Е това е ход,шах и мат и то с пешката.Г-н Юнкер е болен нищо подобно, Джонсън ще сърба попарата сам съмичък след броени дни, Защото е голям ***,ЕС гледайте само как ще ги изиграят тия Англичанчета.
17
3
 
1
 
! Отговори
Селски Разбирач преди 4 години
До 16Спокойно си спи ... хора си поискаха, той си свърши дълга, да им задоволи искането. Не е негова вината, че избраха грешно.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 11Извън обидите, които са израз на интелектуална слабост. Мен като ме оперираха от жлъчка ме изгониха от болницата още същия ден, а на третия вече си ходех за хляб
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 7За съжаление тоя път ще паднат и по-долу. Голяма грешка. Камерън как спи изобщо
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека шутовете джонсън и доналд дък векуват на постовете си и ни забавляват с години напред. По големи шутове от тия няма, цял свят се превива от смях а избирателите им гледат в земята бухахахаха
13
3
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Какво точно му е хитрото като е бил опериран преди дни? И тва ли е инсценировка, да проверим дали все още има злъчка А? Куха лейка си
12
16
 
10
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Не се притеснявай за Британците, никога няма да паднат на нивото ти. Докато империята им е трупала капитал за много поколения напред, твойте прадеди са били отупвани от султана като бръшнени чували
11
7
 
7
 
! Отговори
Дипломатично болен преди 4 години
Хитро. Юнкер е удобно болен в най-ключовия за Борис момент
10
1
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Какъф 3ти мандат като тоя няма да има и 2ри? хехе
9
2
 
18
 
! Отговори
Юнкер преди 4 години
Юнкер е умен мъж - още преди 3 години каза на британците, че горко ще плачат. На път е да се окаже прав
8
6
 
1
 
! Отговори
На кого ни оставяш преди 4 години
Юнкер съвсем го закъса. Сега пък жлъчка.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британците ги очаква Преходът, Кризата, Рецесията, Бедността.
6
1
 
26
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Боже,боже какво доживяхме "великата" империя да се моли.Бах ти кефа
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зозо, каза го перфектно. Благодаря ти.
4
3
 
11
 
! Отговори
batmario преди 4 години
по някога пирамидата се обръща с върха надолу