САЩ готови да увеличат военното си присъствие в Румъния

Букурещ се обяви за постоянна американска военна база
21 авг 2019 07:44, Елка Василева
43
САЩ готови да увеличат военното си присъствие в Румъния
Доналд Тръмп и Клаус Йоханис. Снимка: Reuters

САЩ са готови да обсъждат с Румъния възможността за усилване на американското военно присъствие в страната. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на среща в Белия дом с румънския си колега Клаус Йоханис, предаде агенция ТАСС.

"Това е една от темите, по които ще говорим днес", заяви американският президент, отговаряйки на въпрос дали Вашингтон е готов да разгледа вариант за увеличаване на американското военно присъствие в Румъния.

"Предполагам, че ще засегнете този въпрос", каза Тръмп на Йоханис, който е на посещение във Вашингтон. "Ние ще говорим за това", повтори американският президент.

Други изявления по тази тема не бяха направени, отбелязва ТАСС.

На територията на Румъния е разположен комплекс "Иджис ъшор" от американската система за противоракетна отбрана. Неотдавна властите в Букурещ се обявиха за създаване на постоянна американска военна база в Румъния, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

След като прие Клаус Йоханис в Белия дом, американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ имат много добри отношения с Румъния, допълва информационният сайт Зиаре. Тръмп отбеляза, че в Америка живее голяма румънска общност, която е уважавана.

Американският президент бе попитан дали ще посети Румъния, на което той отговори, че "би му харесало", но не посочи времеви срок за евентуалната визита, а само каза, че темата ще бъде обсъдена.

Американският президент бе попитан и за визите за румънски граждани, пътуващи до САЩ, но не даде отговор, отбелязва Зиаре.

В прессъобщение на администрацията на президента на САЩ, разпространено във вторник вечерта, се казва, че Тръмп е обсъдил с румънския си колега укрепването на партньорството между двете страни чрез засилване на двустранните търговски и военни отношения, както и чрез подкрепа на усилията за премахване на визите за румънци, информира Зиаре.

Двете страни ще продължат да си сътрудничат, за да се справят с общите предизвикателства в сферата на сигурността и за да засилят икономическото и енергийното партньорство, посочва Белият дом.

Президентът на САЩ възнамерява да засили двустранните връзки чрез подкрепа на усилията на Румъния за включване в програмата за премахване на визите съгласно изискванията на американското законодателство, се казва още в прессъобщението на администрацията на Тръмп, цитирано от Зиаре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 3 години
Така е, румънците вероятно ще имат окупационна зона в Просия, а на нас даже парче от Крим няма да ни дадат.Или ще ни дадат някой окръг в Северен Кавказ, да се занимаваме с брадатите май муни.-------Браво, внимавал си! :)))
32
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
къде Щатите НЕ се натискет да увеличат военното си присъствие?..Има ли такава територия?..Марс?..О,не,там СА ПЪРВИ в базите!Луната?..О,не,там са първи в базите!..Слънцето?...Е,там не смеят,ще си опърлят опашката..Но навсякъде другаде ПО ЗЕМЯТА "трябва" да тъпче военния им ***.....Просто са ОТ ВРАТИТЕЛНИ!!!!...Кравария се управлява от НЕЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА!..А вие бленувайте за оная отвъдокеанска територия,в която дори не ви пускат да стъпите!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бобипо вероятно кратерите да са по към запада! тук просто ще ги смажат със снаряди, защото ракетите ще са за по далечни цели! а и никой не мисли за бълхите, като запалят дюшека!
30
5
 
11
 
! Отговори
Засега преди 4 години
В Иран бяха нарекли САЩ "икономически терорист". А защо не и "политически"? Коя друга държава тероризира света по силата на собственото си законодателство, освен САЩ? "Американските" санкции са средство за всякакъв тероризъм. "Американското" присъствие е нещо като "американска" чума с доларова смазка.И не му се вижда краят. Засега.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За американска база ли става въпрос или за натовска? Или това е едно и също? Лека полека започват да наричат нещата с истинските им имена.
28
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Шоп"Така е, румънците вероятно ще имат окупационна зона в Просия"Не се прави на по-глупав от колкото си. Ако стане дори Локална Ядрена Патаклама в Европа там където има сериозни бази на САЩ/НАТО ще има ядрени кратери. За България това за сега е командния и контролен център до Варна.И Румънците и Ние ще търсиме зони които са минимално пострадали от ядрените взривове за да прехвърлим там гражданското население за да не се облъчи смъртоносно.
27
5
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Така е, румънците вероятно ще имат окупационна зона в Просия, а на нас даже парче от Крим няма да ни дадат. Или ще ни дадат някой окръг в Северен Кавказ, да се занимаваме с брадатите май муни.
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питер и олгиново гнездо също стават на барбекю
25
7
 
4
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯ преди 4 години
ДО 28ВСЪЩНОСТ В МЕЧТИТЕ ТИ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО МОЖЕ ДА ГОРИИИИ МУХАХАХАХАААААА
24
11
 
14
 
! Отговори
Ф16v с B61/12 преди 4 години
Москва ще гори добре
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за пияндурски сме готови
22
2
 
13
 
! Отговори
fiki преди 4 години
предлагам американски военни бази във Филиповци, Столипиново и Масуда. Хем ще има желязо за да се прехранват хората, хем щатите ще имат причина да увеличат военната си промишленост.
21
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потресаващо, в знак на благодарност краварите ще предложат на мамалигарите задължителна сделка за летящи едномоторни прахосмукачки 300 000 000 бройката.
20
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 4 години
ФАКТИТЕ както и да не искате да ги приемете1. На РФ реално не са им нужни ракети 500-5500км - Мобилната Топол-М има минимална далечина на стрелбата 2000км и максимална 11000км - тоест ако ракетата се намира в района на Урал - обстрелва Цяла включително и източна Европа.2. САЩ на своя територия подобни ракети няма нужда да разполага защото за тях няма цели реално3. Тези ракети ще се разполижат в Япония, ЮКорея и т.н. срещу КитайПрибалтика, Полша, Румъния срещу РФ - което ги прави ЦЕЛИ
19
16
 
13
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯ преди 4 години
И РУСИЯ ЩЕ СЕДИ СЪС СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ ЛИ, ВЕДНАГА ЩЕ НАСОЧИ ЯДРОТО КЪМ ФАЩ, ТЕ ТАКА АМА И НИЕ ТАКА ДА ВИДИМ КОЙ КОГО, ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ СМЕ ЖИВИ МЪРТЪВЦИ ВДЕ НИ Е ТАЯ, НО ХУБАВОТО Е ЧЕ КРАВАРНИКА ЩЕ БЪДЕ ИЗПЕПЕЛЕН ДО ОСНОВИИИИ, ЩЕ СЕ ВИДИМ В РАЯ ПРИЯТЕЛИИИ, ДОКАТО КРАВАРИТЕ НЯМА НИКЪДЕ ДА ГИ ВИДИТЕ ПОВЕЧЕ ЗАЩОТО ЩЕ ИЗГОРЯТ ДИРЕКТНО В ПЪКЪЛААА, И ПУТИН ТОВА КАЗА КОЕТО ОЗНАЧАВА ЧЕ НИ ПРЕДСТОИ ЯДРЕНА ВОЙНА, НО НИЕ ЩЕ СИ СЕ СЪБЕРЕМ В РАЯ А КРАВАРИТЕ ЩЕ ИЗГОРЯТ В ПЪКЪЛАА КАКВО ПО ХУБАВО ОТ ТОВААААА
18
15
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До фориНе съм видял около Парламента база на американците. Спокойно можете да се съберете с твоите другари от пенсионерския дом и да отидете да бутате политиците и капиталистическия ад. Лично ти гарантирам, че никой от американската база няма да те спре :) Кукуригууууууу....
17
3
 
3
 
! Отговори
ДО 4 преди 4 години
ИМЕННОООООО
16
6
 
14
 
! Отговори
йкхкгх преди 4 години
Американските бази, както и ПРО са просто магнит за руските ракети при евентуален конфликт (да не дава Господ)!*Само да кажа...
15
1
 
12
 
! Отговори
ББ преди 4 години
И ние искаме ,и ние искаме !!!
14
9
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Трябва и на полигона Шабла да сложат стотина ракети.