В Дания изумени: Тръмп живее на друга планета!

А има ли части от САЩ за продан? Аляска?
21 авг 2019 12:32, Елка Василева
79
В Дания изумени: Тръмп живее на друга планета!
Снимка: архив, Reuters

Говорителка на датския кралски двор заяви, че решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи планираното за следващия месец посещение в Дания е изненадващо, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Говорителката добави, че кралица Маргрете Втора, по чиято покана Тръмп трябваше да посети Дания на 2 и 3 септември, няма повече коментари по въпроса.

Тръмп обяви решението си с туит, след като премиерката на Дания Мете Фредериксен отхвърли като "абсурден разговор" идеята му САЩ да купят Гренландия от Дания.

"Дания е една много специална страна с невероятни хора, но имайки предвид коментарите на премиерката Мете Фредериксен, че няма интерес да обсъжда купуването на Гренландия, ще отложа планираната ни за след две седмици среща за друг път. Премиерката успя да спести пари и усилия на САЩ и Дания, като беше толкова пряма. Благодаря й за това и очаквам с нетърпение да променим датата (на срещата) за някой бъдещ момент", написа Тръмп в Тwitter.

Още по темата

Датските медии посочват, че постъпката на Тръмп е особено странна, тъй като поканата към него да направи официално посещение в Дания е отправена от името на монарха Маргрете Втора, а не от представители на политическата власт, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Цялата политическа класа на Дания реагира изумено и възмутено.
"Действителността надхвърля въображението, този човек е непредвидим", туитна Мартин Йостергор, лидер на радикалната левица и член на парламентарното мнозинство.

Представителят на консерваторите за външната политика Сьорен Есперсен предложи на президента на САЩ направо да анулира визитата си. "Г-н Тръмп, Вие решихте да отложите посещението си в Дания. Защо направо не го отмените? Тук и без това си имаме друга работа", заяви той.

Съпартийката на Есперсен Маи Меркадо пък заяви, че "Дания с радост ще отложи планираната за след две седмици среща за тогава, когато встъпи в длъжност нов президент" (на САЩ).

Лидерката на Единна листа "Червено-зелени" Перниле Скипер определи отлагането на визитата като проява на неуважение. "Тръмп живее на друга планета. Това е самодоволно и неучтиво", заяви тя.

"Без никаква причина Тръмп смята, че една автономна част от нашата страна може да бъде обявена за продажба. След това по оскърбителен начин отменя визита, за която всички се подготвяха. А има ли части от САЩ за продан? Аляска?", възмути се в Тwitter консерваторът Расмус Ярлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
35
 
! Отговори
кръстоносец преди 4 години
Това е все едно кметът на съседното село да иска да купи задния ви двор. Бихте ли се съгласили при условие, че е сто пъти по-широк от къщата ви. Помислете преди да защитавате тромб и да плюете датчаните.п.п. англите губят войни с датчаните, историята го е доказала.
72
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си малко луд за да си Тръмп.
71
1
 
40
 
! Отговори
До Solar Power преди 4 години
??? USA е наследила изцяло колониалната политика на Британия. Също толкова агресивни и арогантни, но естествено по по рафинирани...Все пак 21 век е.
70
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Никаква война няма да има по простата причина че всеки иска да се присъедини към Америка и никой към Рассию/Катай"Щото досега световните войни са ги почвали краварите или пияниците...Все се почва от дребни локални конлфикти, увличащи всички наоколо.
69
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомонацията си го заслужава...
68
1
 
35
 
! Отговори
America great again преди 4 години
Тръмп винаги си е бил *** и то комплексиран ***.Това че има разделение в американското общество е вярно и той го използва по най подходящия начин да спечели изборите.Кой е зетя на бай Тръмпи, каква вяра е приела Иванка?Все въпроси които отговори водят до Израел.Какво направи досега, едно голямо нищо.
67
16
 
33
 
! Отговори
Б-52 Арк Лайт 1969 преди 4 години
Никаква война няма да има по простата причина че всеки иска да се присъедини към Америка и никой към Рассию/Катай
66
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гренландия сама ще реши къде иска да отиде. Референдум ще реши независимостта на Гренландия и присъединяването към Американския съюз.
65
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тролланд Дъмп принизява политиката на селско ниво, давайки пример на останалите световни лидери да го последват.А на една селска сбирка без бой не може - да очакваме ли скоро трета световна?
64
17
 
35
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Тръмп е велик президент правещ каквото трябва и когато трябва.Обама беше немска марионетка но германия е аут.Измислена държава!
63
0
 
34
 
! Отговори
Пмърт -а преди 4 години
Мисля целта ще бъде постигната. Интересното е, че никой не го харесва в САЩ(само новоАмериканците)- както в Бг - спечели изборите. И с тези си действия показва че е сигурен за нов мандат
62
19
 
34
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Дания е една много специална ...незначителна държавица,чиято политическа класа обича да демонстрира,че може да бъдат по-големи светци от папата!А всъщност винаги си държат като че ли са колония на САЩ!?И сега им се струва грубо и неприемливо поведението на Тръмп,който не не е казал нищо лошо,той просто е по -директен и казва това,което и другите мислят,но лицемерно мълчат!Това е бизнес предложение -Дания не може да направи нищо полезно с Гренландия,а САЩ могат-и за ресурсите,и за военните бази!?
61
19
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие неможе да си позволите Аляска бе бедняци. Човека предлага пари, не е дошъл с войска, като някой други :) Съефат се на САЩ, че излязъл от договора за климатични промени.. Ами всички европейски и световни държави само приказват и НИЩО. Накрая все САЩ плаща за наука, експедиции, технологии и тн. Дания какво прави срещу тези промени при положение, че зависи и от тях в това си Гео положение? Цял ден бачкане, *** и заплати. Другите ще се оправят :)
60
15
 
37
 
! Отговори
Америка Фърст преди 4 години
Минават няколко бомбера със запалителни бомби пламват им на тия къщичките после идват лодките с командоси да обезопасят района и след тях кракинг инженерите.Така се води модерна война с хирургическа точност.Няма вафен сс Жуков и други уанабита.
59
11
 
36
 
! Отговори
Америка Фърст преди 4 години
Дания е Германска колония и не може да гарантира нищо.Но освободихме Елзас и Лотарингия ще освободим и Гренландия от немските нещастници.
58
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гренландия трябва да се забрани всякакъв добив на подземни богатства,както е в Антарктида.Това са последните девствени територии! Датчанчаните са най-достойната нация, която да притежава Гренландия. Дания е най-екологично ориентираната нация в Европа, ако не и в света. Имат най-високия % използвана възобновяема енергия и фиксирана дата кога ще стигнат 100%. Датчаните пазят екологията на Гренландия по същия начин.
57
12
 
39
 
! Отговори
Дановски преди 4 години
Цялата политическа класа на Дания реагира изумено и възмутено, защото не е в час. Светът се промени. Глобализацията е обективен процес, но кланово-корпоративните елити искат чрез нея да сложат ръка на целия свят, да погълнат всяко едно по-апетитно късче. Хегемонът иска да папка и, ако ти специална данийке откажеш да му продадеш Гренландия за жълти стотинки, Той ще си я вземе без да пита, без пари и без да му мигне окото.
56
2
 
46
 
! Отговори
Последната крепост преди 4 години
Сателитите сондират,а учените пълзят по крайбрежиет- явно са открили апетитни неща за изкопаване. Някога американците уж мрънкали, че много скъпо купили ледената Аляска от руснаците - 7млн.$, а в следващите години изкопали 1000 пъти повече в злато и още 1000 пъти в нефт и газ. Защо Гренландия да не е следващия американски Клондайк. Жалко за чистия остров само - ще заприлича на Канада и Аляска - сондажи нефтопроводи, газопроводи, копаене на нефтоносни пясъци.
55
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54на тебе може и дългия да ти е открил топлата вода, ама ние си знаем отдавна! само да не се прецакаш да гласуваш за него, защото нищо от обещаното няма да свърши! най малкото никой няма да му позволи! веднага ще му видят сметката, била тя и офшорна!
54
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демек тръмполино щял да ходи за да плати, ама като няма сделка, няма и посещение! поне ще спести на дания излишни разходи по посрещането и изпращането на рижавия!