Макрон за Brexit: Ще постигнем споразумение до 30 дни

Ще има решение и за ирландската граница
22 авг 2019 20:38, Петя Славова
23
Макрон за Brexit: Ще постигнем споразумение до 30 дни
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон каза днес, че до 30 дни може да се намери решение за ирландската граница (т.нар. предпазен механизъм), за да се постигне организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"В рамките на това, което беше договорено, трябва да се свърши работа", каза той на среща с британския премиер Борис Джонсън в Елисейския дворец, два дни преди срещата на високо равнище на Г-7.

"Аз, както и канцлерката Меркел, съм убеден, че колективният ни интелект, нашето желание да градим, трябва да ни позволи да намерим нещо умно в рамките на 30 дни, ако има добра воля от двете страни, и искам да вярвам в това", добави президентът пред журналисти. Той подчерта, че "бъдещето на Обединеното кралство може да е само в Европа".

Още по темата

Предпазният механизъм е оспорвана разпоредба за Ирландия в споразумението за Brexit, договорено между Лондон и Брюксел, която бе отхвърлена от британския парламент. Тя предвижда, че при липса на по-добро решение в края на преходния период и за да се избегне връщането на граница между британската провинция Северна Ирландия и република Ирландия, цялото Обединено кралство остава в "единна митническа територия" с ЕС.

Борис Джонсън каза, че тази разпоредба вреди на "суверенитета на британската държава" и пречи на воденето на търговска политика, независима от правилата на ЕС.

"Техническите решения са на разположение", увери британският премиер пред френския президент и добави, че Обединеното кралство не желае "на никаква цена да поставя гранични контроли по границата".

"Искам споразумение", отсече Джонсън. "Мисля, че можем да постигнем споразумение "в рамките на 30 дни, и то добро споразумение". Джонсън каза, че е "насърчен" от вчерашната си среща с канцлера Ангела Меркел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
4
 
! Отговори
Путин е .... преди 4 години
Путин е болен ментално. Ама, тези дето го харесват и те трябва да имат някакви ментални проблеми.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британските агенти са убили Разпутин. Много са яки британците и не са за подценяване.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путаранъ Макрон
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зависи колко пари ще загуби семейство Рокфелер от твърдия брекзит . Ако Рокфелер заповядат Макрон ще клекне на рижавия.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6"Твърдото" ти липсва, нали?
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6. Ти в ред ли си бе Бойкофил и Американофил? Към Турция таман никога! Към поробител 500 г тъпкал ни НИКОГА! Към Русия Даааааа!-:)
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ще се присъедини към Русия или Турция. Не и трябва ЕС, а нещо по-твърдо.
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големият и важен за ЕС въпрос е.Коя ще е следващата " членка" пожелала да е свободна от този " съюз"?!-:) Това го боли ЕС! И ще има други повярвайте ми.
4
3
 
7
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Но очаквам - хипотеза, че ще има нов референдум, защото излизане на Британия от ЕС, означава само едно, финансова или военна криза, от много голям мащаб, за която бритите се готвят, дали ще е загиването на еврото, или нападение над Иран - можем само да гадаем.Бритите са дружки на САЩ, и явно са запознати от янките с предстоящ катаклизъм.Че народите нямат избор е ясно, че демокрацията и референдумите не са създадени от робите и за робите е ясно.Живеем в интересни времена.
3
10
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
Англия трябва достойно да се оттегли от членството си в ЕС! Така че ЕС трябва да е коректен.! За сега НЕ Е уви!
2
3
 
7
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Беше ясно, че споразумение ще има.Все пак британците са майстори в дипломатическите, разузнавателните, колониалните, и всякакъв вид финтове.По-интересна би била хипотезата излизане без сделка.Което в превод означаваше нова икономическа и военна криза.Че Макрон го изнудиха, изнудиха си го, може ли да говори за независима във военно отношение Европа пред САЩ - Сакън, Йок.А Меркел си е висш дипломат на САЩ е обяснимо "Канцлер Акт".Все пак Германия е със статут на окупирана държава.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A дано, ама надали.Блажени са вярващите, пише в една популярна книга.