Тръмп нападна датския премиер, иска уважение към САЩ

Фредериксен не смята да влиза в словесна битка с него
22 авг 2019 08:30, Елка Василева
146
Тръмп нападна датския премиер, иска уважение към САЩ
Мете Фредериксен. Снимка: архив, Reuters

Датската министър-председателка Мете Фредериксен заяви, че не вижда необходимост да се впуска в словесна война с американския президент Доналд Тръмп, след като той окачестви начина, по който тя отхвърли идеята му да купи Гренландия, като "неприятен" и "неуместен" предаде ДПА.

"Няма нужда да влизам в словесна война с когото и да било, дори с президента на САЩ“, заяви Фредериксен по датската обществена телевизия. Тя отбеляза, че не е чувствала, че трябвало да използва други думи, когато отхвърлила идеята за купуването на автономната датска територия от САЩ като "абсурден разговор".

Още по темата

По-рано вчера Тръмп нарече изявлението на Фредериксен "неуместно" и заяви, че Съединените щати заслужават повече уважение от Дания за това, че са предложили идея, която е възниквала в миналото. "Това не беше добър начин да се каже нещо", заяви президентът пред репортери в Белия дом. "Те можеха просто да кажат не, предпочитаме да не го правим или предпочитаме да говорим за това".

След като узна за реакцията на Фредериксен, Тръмп обяви във вторник, че отлага планираната си за следващия месец визита в Копенхаген. Датската министър-председателка заяви, че е научила тази новина "със съжаление и изненада".

Насрочената за 2-3 септември визита щеше да стане благоприятна възможност "да честваме близките отношения на Дания със САЩ, които остават един от най-близките съюзници на Дания", заяви Фредериксен пред журналисти в Копенхаген.

Датският външен министър Йепе Кофод обсъди с американския държавен секретар Майк Помпейо въпроса за Гренландия и по-късно написа в Тwitter, че двамата са имали "откровен, приятелски и конструктивен разговор", който потвърдил силните връзки между двете страни, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръпела трябва да бъде отбразден от всякъде.
112
0
 
3
 
! Отговори
ВВП преди 4 години
Полковник Трампенко, задание изполняйте без подобньiх изявлений!
111
3
 
11
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Датската министър=председателка е искала да каже, че не иска да влиза в словесна война с американски *** селянин, бил той и милиардер, бил той и президента на САЩ. Г-н Тръмп, вие не сте САЩ. Ако вие се наакате, не се нааква САЩ. Идете да си пасете кравите на село и не ни занимавайте повече със себе си.
110
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американския империализъм си показа пак озъбената морда - не искат концесии, за да разработват природните богатства на Гренландия, ами направо да си я купят, както навремето са купили Манхатън срещу сто кила стъклени маниста на стойност 25 долара. Искат да си напазаруват, ако може целия свят и ако може за по шепа жълти центове. И кой ще се съгласи на това, когато има международно признати граници - Китай ли, Русия ли, Дания и Европейския съюз ли, когато това ще взриви стратегическото равновесие?
109
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази на снимката премиерката,изглежда като джендъровица!Отврат,такива са повечето датчани!
108
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скивай са простото жена как ше се укопа и ше изпадне в глуха защита и конфронтация. Ако беше мъж, щеше да е наясно кой кой е в света и щеше да каже "Да, брато, сори! Не използвах най-подходящия израз, нещо не бях на кеф, дай пет!" Но не, сега ще стигнат до военни действия...
107
25
 
4
 
! Отговори
! преди 4 години
Тази фръцла естествено че няма да иска да спори с президента на САЩ поради причината че Дания е длъжна да се съобразява със САЩ. Дания е по малка от Манхатан и с население по малко от Лас Вегас, и някаква си датчанка да се прави на велика пред световния хегемон САЩ е меко казано смешна.
106
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво къде е неговото уважение?Той с нищо не ги е обидил.
105
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво? Какво иска? Ега ти,откъде се изкопа този бе? А къде е неговото уважение? Нека да цитирам Ботев от ТОВА ВИ ЧАКА: ( свободна интерпретация): Ти щеше ли да бягаш ако кир Михалаки не беше чорбаджия? Ами, щях да го закарам с остена на тате на реката че да го напоя. И на Тръмп работата същата. Наглостта му няма граници. Не си дава сметка че другите го търпят само защото това се нарича дипломация. А щеше да е добре ако и него някой го подкара с остена. Малко ще му е.
104
1
 
20
 
! Отговори
90194 преди 4 години
Можем да очаквамея майдан, я някаква пролет в дания. Дедето гби чувснтвото си за хумор, когато му отказват.
103
4
 
24
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Нагъл дядка с много власт ...
102
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гренландия нарушават Жестоко "човешките" права на - Моржовете, Тюлените и Белите Мечки...А, Дания - Жестоко избива /ше Китовете!!!!!!Ввреме е за "Демократизацияция" по краварски модел.ПСПроблема на Гренландия е в нейното географско положение и ноличието на редко-землени минерали....
101
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този тръмпи заслужава изобщо да не му обръщат внимание и никоя държавност по света не е длъжна да търпи надменния му образ,точно като *** от провинцията е
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз искам да купя перпуциумите на внуците на тръмп да ги ползвам за крем за лице за 100 евро. Опааа забравих, че равина вече ме изпревари и то за без пари ;)))))
99
1
 
17
 
! Отговори
Помпей ооо! преди 4 години
Опасявам се, че и на датчаните ще им се наложи, образно казано, да "купят F-16" бартерно срещу Гренландия ;-)Както беше казал един щатски "среден гражданин", някои "предложения" не може да се отказват!
98
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конфликта вече е очевиден. Дания е окупатор и агресор какво има да се спори тука, след като не става с дипломация иде ред на оръжията но трябва да им се даде урок!
97
4
 
21
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Тая мацка що не вземе да го завре оня шут там , откъдето е излязал !!
96
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само 4 дни, прекарани с българка и американският и съпруг ме карат да мусля, че американците са по-нагли и *** дори от руснаците. Бог да пази Европа!
95
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лойко що не предложи да купи Хавайте от Тръмп, ще вземем заем като за самолетите?!?
94
3
 
2
 
! Отговори
Свободен преди 4 години
Кроманьонци, сбърках какво да направя човешко е...:)