Рим и Париж искат преразпределяне на мигранти в ЕС

Механизмът трябва да бъде автоматичен
Обновена: 19 сеп 2019 08:22 | 19 сеп 2019 08:20,
33
Рим и Париж искат преразпределяне на мигранти в ЕС
Снимка: Reuters

Европейският съюз трябва да въведе нова, автоматична система за приемане на мигранти, спасени в Средиземно море, заявиха лидерите на Италия и Франция, които се стремят да оправят обтегнатите отношения между своите страни, предаде Ройтерс.

Още по темата

2 млн. мигранти дошли в ЕС за 4 години, върнати са 11 500

"Не подценявам това, което Италия е преживяла от 2015 г. Тя също така е претърпяла много недоразумения и несправедливости", каза френският президент Еманюел Макрон пред репортери в Рим редом до италианския министър-председател Джузепе Конте.

"Убеден съм, че е необходим автоматичен механизъм за приемане на мигранти", заяви той.

Конте каза, че е получил подкрепа от Франция за система за справяне с преразпределението на мигрантите, което означава, че Италия може да разчита на целия ЕС за автоматично приемане на дял от всички новопристигащи хора, след като те са били спасени, предава БТА.

Според Макрон страните от ЕС, които откажат да участват в системата, би трябвало да бъдат "сериозно наказани".

По думите на Конте "въпросът за имиграцията вече не трябва да подхранва антиевропейска пропаганда".

Италия отдавна се оплаква, че е оставена сама да се справя със стотиците хиляди мигранти, прекосили Средиземно море през последните години, търсейки по-добър живот в Европа.

Този въпрос предизвика особено напрежение между Рим и Париж, тъй като Италия се оплаква, че френски неправителствени организации участват в спасяването на мигранти, но Франция не прави достатъчно, за да помогне за тяхното приемане.

Макрон използва факта, че в Италия дойде на власт ново, проевропейско правителство, и се опитва да оправи отношенията и да реши отдавнашния спор.

"Италианско-френското приятелство е неразрушимо. Ние невинаги се съгласяваме помежду си. Може да се караме или да имаме разногласия. Но винаги се събираме отново", каза френският президент, който е първият лидер от ЕС, посещаващ Рим, откакто встъпи в длъжност новото италианско правителство миналата седмица.

Освен за имиграцията Макрон и Конте показаха единство и по друг въпрос, който отдавна предизвиква спорове, а именно Либия.

Италианският премиер заяви, че двамата са се съгласили за "съвместна инициатива" и искат да има среща на всички враждуващи групи в северноафриканската страна, за да се направи нов опит за постигане на мир.

По-рано Италия обвиняваше Франция, че подкопава усилията й за спиране на гражданската война в Либия, но Макрон настоя, че Париж и Рим работят в тясно сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
8
 
! Отговори
Жълтите павета преди 4 години
Да си държат ***е във Франция и Италия. Може да им дадем още от нашите малцинства
20
3
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Ето това е простотия! Някой кани мигранти, някой ги приема, но всички го отнасят! Никога не съм казвал, че ЕС е идеален и точно срещу такава политика трябва да се борим! Трябва да се прави разлика между толерантност и толерастия, а не като ***, които не могат да направят разлика между кон и магаре!
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С отстраняването на Салвини френските и немски НПО радостно въздъхнаха и корабите с мигранти отново тръгнаха към италианските пристанища.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В софия, в софия ги изпратете и що сми май щссливи ти
17
0
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Пич, ти добре ли си? За какво обезлюдявани на Странджа и кога съм писал? Какви копейки те гонят? Това някои от привържениците на една политическа сила явно не търпите мнение различно от вашето. А случайно да си спомняш мистър, кой и кога даде предложение пустеещи къщи и земи да бъдат раздадави на мигранти? Безвъзмездно? А нещо за идеята да ни се подобрял генофонда? Аман от умници!
16
1
 
10
 
! Отговори
Веско преди 4 години
A "мигрантите" искат ли? Кво стана със свободното придвижване? И въобще, що само спасените? Подлагате, хората на риск и подхранвате каналджии. Направоедин фериботен терминал в Либийско пристанище и да се качват в ред. 200 милиона чакат.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 15 - 16Още преди две години Борисов МНОГОКРАТНО заяви и пред Меркел, и пред ЕС, че България НЯМА да приема мигранти - ти като виден анти-Боко *** разнасяше смрад как сме щели да обезлюдим Странджа и да я заселим с ердоганьовски джагали - партенка отвсякъде, но нали ти с това си изкарваш жалкоя поминък - с копейки на стойността на партенка. А и като само пишеш, а нищо не четеш или не чуваш - как да си отвориш очите и ушите, като само устата (т.е. клавиатурата) ти е отворена?
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво означава автоматично разпределение ? Хората да не са ***, че да ги караме по ферми и ливади ? Мигрантите биват законно влезли, незаконно влезли и бежанци. Законно влезлите получават работна виза за определена страна като отговарят на редица условия за това. Незаконно влезлите се връщат обратно. Бежанците се подслоняват в ПЪРВАТА безопасна страна до приключване на войната, което дисквалифицира Европа като дестинация за повечето бежанци. Това е опит за етническа подмяна.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им организират на мигрантите един круиз до САЩ,нали направиха арабска пролет,ето им сега арабска есен.Време е да обират плодовете,ако не искат-обратно в морето.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преразпределение...в хотелите на Слънчака-целогодишно!
11
4
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Той може всичко да е казал. Може и да иска да устои. Само че Меркел още малко е няма да пее в хора. Така че след заплахата със санкции мърдане няма. Пък хайде ката се замисля, я по-подробно ми припомни, кога и къде точно Борисов е казал категорично, че НЯМА да приемаме мигранти. Щото той много неща казва ама после...
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейският съюз трябва да въведе нова, автоматична система за приемане на мигранти, спасени в Средиземно море--------По-скоро трябва система за автоматично връщане на спасените незаконни емигранти в Средиземно море. Или за автоматично неспасяване на незаконни мигранти.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13 стига си създавал напрежение. Борисов предния път, като обсъждаха разпределяне ясно каза в Европа, че България НЯМА да вземе мигранти. Даже меркето от тогава му се сърди май. ХахахаБългария за сега е заявила, че не иска мигранти.всеки си има граница да си я пази. Естествено винаги може да поискат помощ от съюзниците си за това пазене.
8
3
 
26
 
! Отговори
Ясно преди 4 години
е, че Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония ще дадат отпор. А познайте от три пъти къде ще ги набутат?
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе пазете си границите ве. Налълнихте там с африканци и сега ще ги разделяме. Ами да разделим и парите правилно? Да съберем общия БВП на ЕС и да го разделим :) Айде с тея куците :)
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За щастие това няма как да се случи. Този пуч който организираха на Салвини ще се върне като бумеранг до 1 година време. Това правителство няма да отрае повече.
5
0
 
21
 
! Отговори
СС преди 4 години
Еми България да покани половината Азия да покани Мексиканците дето са по границата на щатите и после да ги преразпределим в останалите Франция Германия Италия ей така щото на нас ни е кеф да ги поканим...
4
0
 
15
 
! Отговори
SS преди 4 години
Да ги преразпределим и страните който откажат да ги накажем, тоест разбирайте да ги набутаме в такива като България (задния двор ***) и ако откажат да ги санкционираме.
3
0
 
27
 
! Отговори
BG преди 4 години
Защо ги приемате бе?
2
1
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Д.Г.Д.