Цената на висшето образование: Къде колко е в Европа?

Крайностите се лашкат от безплатно образование в Германия до 10 000 евро на година на Острова
20 сеп 2019 20:00,
50

Всяка година хиляди абитуриенти се чудят къде могат да си позволят да запишат висше образование.

Таксите са основновният въпрос, който се взима предвид. Едва след това идват другите разходи, съпътстващи образованието.

На Стария континент най-скъпо е висшето образование във Великобритания, където за година студентите плащат над 10 000 евро. На другия полюс е пък Германия, където такси за следване има само в Баден-Вюртемберг, предава DW.

В скандинавските страни също образованието е безплатно за студентите. Много от тях, независимо къде се намират, са убедени, че така трябва да е навсякъде. Периодично се стига до протести, свързани с таксите.

От другата страна стоят образователните институции, за които семестриалните такси са важен приход. Това важи с особена сила за Великобритания. Там обаче таксите са толкова високи, че повечето британци едва ли биха могли да си позволят да следват, ако не вземат кредит от държвата.

Годишно тези кредити възлизат на 16 млрд. паунда. През март тази година неизплатените кредити са възлизали на над 120 млрд. паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47:Тъй де, покриваш 20% с грантовете. Останалите 80% - от тебе. И после с $3-40000 заем на 22-23 години.
37
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Излиза, че в UK никой не връща студенския си заем. Какво му е платеното тогава?
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ! 44Единият е ако си стипендиант т.е си пълен отличник другият е на богати родители. (САЩ и ВБ) Глупости на кълбета! Ако нямаш пари взимаш грант (за отличник) или заем за по-среден успех! Имаш и хиляди асоциасии които също дават грантове и квартири!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това важи с особена сила за Великобритания. Там обаче таксите са толкова високи, че повечето британци едва ли биха могли да си позволят да следват, ако не вземат кредит от държвата.Могат да си го позволят без никакви проблеми! Взимат заем който после символично плащат щом почнат да работят по 20 паунда на месец или нещо подобно. Синът ми вече записа второ висше. Не се ли уморихте да поокрасявате?
34
7
 
2
 
! Отговори
! преди 4 години
Образованието в САЩ и ВБ е най скъпо защото там само по два начина се влиза. Единият е ако си стипендиант т.е си пълен отличник другият е на богати родители. Само в БГ и Румчето останаха тия комунистичиски измишльотини държавата да се меси. В нормалните държави имаш ли пари учиш нямаш ли отиваш да работиш, а не разни дрипльовци и просяци да учат. За съжаление в БГ не може да се промени комунистическото мислене че образоването трябва да е достъпно за умните и богатите а не за прошляците.
33
3
 
10
 
! Отговори
Инж. Митев преди 4 години
Бъдещето не е във висшуто, освен ако си калинка, ами в частните услуги, особенно в развитите страни като Англия и Германия. Познавам един монтьор на отоплителни инсталации по къщите в Германия, който работи по 4-5 месеца през лятото и печели над 100 хил.? лично за себе си.И няма ядове с колеги и конкуренция в мултинационална компания като мен и повечето пари ми ги взимат за застраховки и данъци, а работя по 40-50 ч и то 12 месеца в годината.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Скандинавия като е безплатно та що. Разходите ви за наеми, консумативи, храна, транспорт и т.н. е двойно по-голяма от британската, като теглиш чертата разходите са едни и същи, това че не плащаш семестриална такса е подробност.
31
3
 
8
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
С скандинавските страни дабъците са над 55% и затова много неща са безплатни. А и не се краде много.В Бг данъците за 10%.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 34Щом не му стигаше времето за учене, чий алма матер налапа, че да завърши?
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното в края на деня е - каква ти е работата и какви парички изкарваш от нея. Другото е бошлаф работа ...
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Ако не отивам за физика,защо трябва, да преподават физика?
27
0
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
И аз така си мисля,два рода инженери,той реши доктор да става и като във вица ми брои чашките и цигарите.Обаче мисълта ми беше за издръжката-в Шотландия излезе два пъти по евтино,имайки предвид,че първата година не помисли и за работа,то даже времето за учене не му стигаше.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕеВиж, детето се е отървало от тебе, спри да го тормозиш ...
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕеСкъпа е, ама не и спрамо заплатите им. В България, можеш ли, да се издържаш, като бачкаш в кухня, веднъж в седмицата и взимаш стипендия? Ами не можеш защото ,първо, че почасовата работа е като девстеница във френската гимназия, а псле, стипендията ти я дават, след половин година, ако имаш отличен успех, но дори и накрая, я изкараш 250 лева, я не, от цялата работа.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само най-упоритите ще продължат до края.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с 49-те университета в Германия не е вярно. Само университетите са 106, 429 са заедно с висшите училища (Hochschulen), някои от тях са и частни. Това за таксите също не е съвсем така. Всички частни са платени, а и в някои държавни има единични платени магистърски програми (500-2000 евро на семестър).
22
1
 
12
 
! Отговори
Ее преди 4 години
В Скандинавските страни няма такси,носи е супер скъпо.Моят за тая Медицина тука държа 2 изпита БМАТ/биология,химия,физика/и УКСАТ/математика и логика/на английски +сертификат за владеене на езика на професионално ниво+две матури по химия и биология /6,00 и на двете/.Замина 115 кг и когато се върна за пролетната ваканция бабите и жената жив го оплакаха 75кг и не от глад ами от безсъние.Не ми казвай ,че не се учи и не си струва.
21
1
 
4
 
! Отговори
Ръ Тъ Туй преди 4 години
До Анонимен 25Малко са, защото 90% от младите в България, дори не знаят, какво ще правят, ако завършат физика, биология или стана инженери. Просто е нещо непонятно за тях. Аз завърших софтуерно инженерство и за магистратурата се преорентирах към роботика. Всички в България ми казаха "Луд ли си, ти се вече IT специалист", без да са нясно, за какво тава въпрос, а аз им отговарям, че парите не са едничката ми мотивация, а те ме питат "Ами какво! Правиш парички, караш S класа, гаджета и кеф!"
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало! Другият полюс е буквално на сверния полюс - В Норвегия няма такси! В Дания и Швеция също!
19
1
 
9
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Отдавна европа се дискредитира с образованието си освен 3-4 университета които са само за синята кръв, отваряте фейсбук профила на някой лекар например(а те имат много веъзки и пари) и гледате къде учат децата им, и хоп на вс лекари децата им в азия, тайван, юж.корея , япония и т.н., европа е залязваща цивилизация, азия е изгряваща, а америка краде мозъците от целия свят с ултра високи заплати и стандарт