Фалитът на "Томас Кук" – знак за опасностите занапред

"Гардиън": И спасителен финансов пакет можеше да не е достатъчен
24 сеп 2019 11:31, Елка Василева
14
Фалитът на "Томас Кук" – знак за опасностите занапред
Снимка: Reuters

Фалитът на най-старата туроператорска компания в света "Томас Кук" е повод за гняв и съжаление, както и мрачно предзнаменование за това, което предстои, пише британският в. "Гардиън".

Скокът в цената на акциите на "Изиджет" и "Тюи" - основните конкуренти на "Томас Кук", сочат, че акционерите вярват, че намалената конкуренция ще увеличи печалбите им.

Съвсем не е сигурно, че отказът да бъдат получени 250 милиона лири, които компанията поиска, а британските министри отказаха, щеше да предотврати станалото. "Томас Кук" за малко да фалира през 2011 г. и е затънал в огромни дългове заради решения, вземани от ръководството му, датиращи още от времето на сливането му с "Майтравъл" през 2007 г. Горещата вълна през 2018 г., която доведе до намаляване на резервациите заедно със слабата британска лира и безпокойствата около Brexit я тласнаха в пропастта.

Още по темата

Имаше вероятност дори спасителен финансов пакет да не е достатъчен, пише "Гардиън". Като се вземе предвид цената на операцията по връщането на туристите у дома и изплащането на дълговете на компанията, които се предполага, че надхвърлят 100 милиона лири, рискът от наливане на държавни пари в компания, която и без това да фалира, щеше да наложи данъкоплатците да плащат две сметки вместо една.

Политическите аргументи за ролята на държавата не трябва да засенчват факта, че това е фалит в частния сектор, припомня "Гардиън".

Но целият злощастен епизод може да бъде и напомняне за опасностите занапред. Слабостта на лирата заедно с несигурността около Brexit наред с трайните метеорологични промени и други фактори, неподлежащи на държавен контрол, излагат компаниите на риск. И тъй като политическата нестабилност изглежда ще продължи, британското правителство трябва да излезе с ясни критерии, по които да бъдат оценявани бъдещи искания за държавна помощ срещу фалит, заключава изданието, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: фалитТомас Кук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
АКО " Т.КУК." СА ВНАСЯЛИ 10% ОТ ПЕЧАЛБАТА ВЪВ ФОНД -ФАЛИТ 178Г. НЯМА ПРОБЛЕМ ЗА ВСИЧКИТЕ И КОНТРАГЕНТИ !!!!! ФОНДОВЕ -ФАЛИТ ЗА ВСИЧКИ БРАНШОВЕ ПО СВЕТА И ТО ДЪРЖАВНИ В НАЦИОНАЛНИТЕ БАНКИ.... НЕ В БРИТАНСКАТА ГАДОСТ ОФШОРКИ НА ОСТРОВИТЕ БЕЗ ИКОНОМИКА !!!!!!
10
1
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
Никой не смее да го каже на Острова , но този фалит е ПРЕДИЗВЕСТИЕ НА ,,БРЕКЗИТА " !!!! Тепърва ще патят англичаните !
9
1
 
4
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
пак капиталистически проблеми
8
1
 
4
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Така става като се хващаш с несвойствени дейности уж си посредник пък 4 авиокомпании и собствени хотели. И защо авто производителите трябва да се спасяват както и банките а другите видове бизнес не? Ето ЕЦБ обяви че ще изкупува дългове, да купи на немския ТК? Но печатницата работи селективно за върхушката! При лошия соц не беше ли същото
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Началото на поредната световна криза, която ще засегне и нас.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две думи "Брекзита я фалира". Очакват се и много други фалити. Куфарчето с 350 милиона на седмица са само за здравеопазването им. Да видим колко още "икономии" ще донесе на страната им.Както се казва "сметка бе кръчмар" трудно се калкулира, но пък навява имперски чувства на гордост.
5
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Все повече западни корпорации ще фалират. Желанието за печалба и орязване на разходи създава една крехка корпоративна машина, която може да бъде разрушена от най-малкия трус.
4
0
 
15
 
! Отговори
АНГЕЛКОВА преди 4 години
да се командирова на Острова да спасява английския бизнес....
3
3
 
17
 
! Отговори
БРЕКЗИТЪТ ЗАПОЧНА преди 4 години
да дава плодове. Щом и китайците отказаха да им дадат пари. Наглите англичани да си почиват по родните села. А местните хотелиери с бизнес, роден от приватизацията на социалистическите перли Слънчев бряг, Дружба, Златни пясъци да фалират
2
3
 
9
 
! Отговори
Manc. преди 4 години
Жалко, имаха много хубави и евтини оферти. И най-важното- качествено обслужване.
1
0
 
26
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Е как така не я спасиха? Значи в банки може да се наливат пари на данъкоплатците, а в частни фирми не? Е банките не са ли частни? Защо за едните може, а за другите не? Като почнат да фалират банки си спомнете тоя случай и не пилейте парите на данъкоплатците за банкерски грешки! Оставете ги и тях да фалират, белким си вземат поука!