Европарламентът отхвърли кандидата на Франция за еврокомисар

Макрон обяви, че Силви Гулар е жертва на политическа игра
10 окт 2019 21:51,
3
Европарламентът отхвърли кандидата на Франция за еврокомисар
Снимка: Pixabay

Европейският парламент отхвърли за непригодност кандидатът на Франция за еврокомисар Силви Гулар и сега Париж трябва да представи ново име. Тя трябваше да заеме поста на европейски комисар за вътрешния пазар.

След две серии писмени въпроси и отговори и изслушвания пред парламентарните комисии за индустрия и за вътрешен пазар, Гулар беше определена като неподходяща след тайно гласуване на нейните членове. С 82-ма против и 29 гласа “за”.

Френският президент Еманюел Макрон коментира, че Гулар е жертва на “политическа игра”.
Кандидатката беше отхвърлена заради започнало разследване срещу нея за злоупотреба с европейски средства. Докато е била евродепутат тя е плащала заплата на свой сътрудник, който вместо за Европарламента, е работил за нейната партия във Франция. Заради скандала Гулар трябваше да подаде оставка като министър на отбраната през 2017 г. Разследването още не е приключило.

Депутатите съзряха и потенциален конфликт на интереси, свързан с високоплатени консултански услуги, които Гулар е давала на американски мозъчен тръст, финансиран от предприемач-милиардер, който би могъл да има бизнес интереси, в области, за които Гулар би отгговаряла като еврокомисар за вътрешния пазар.

Официално изслушванията на кандидатите за еврокомисари приключиха във вторник, но три места в бъдещата Европейска комисия остават непопълнени, тъй като по-рано евродепутатите отхвърлиха и кандидатите на Румъния за комисар по транспорта и на Унгария за разширяването - Рована Плумб и Ласло Трочани. При двамата беше установен конфликт на интереси, след като Плумб се е опитала да скрие заеми за 1 млн евро, а Трочани не е декларирал пари от фирма, работеща по проекти на правителството докато е бил министър на правосъдието в него.

Бъдещата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен поиска Плумб и Трочани да бъдат подменени, но не хареса новите кандидати и продължава преговорите с правителствата в Букурещ и Будапеща.

След като те бъдат одобрени, тримата кандидати трябва да бъдат изслушани от Европейския парламент, преди новата комисия да бъде одобрена и да може да встъпи в длъжност. Мандатът й би трябвало да започне на 1 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Две е прав - без Брюксел, Кристалина сега щеше да е една пенсионерка от Световната банка и толкова
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристалина всяка година трябва да праща на Румяна Желева картичка, без нейния провал нямаше да се добере до Еврокомисията, а без стажа там, нямаше да види креслото в МВФ
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Румяна Желева. Няма само ние да сме опозорени, я