Поляците избраха ПиС заради щедрата социална политика

Западни издания: Тя обаче се провежда за сметка на демокрацията
14 окт 2019 11:03, Елка Василева
19
Поляците избраха ПиС заради щедрата социална политика
Снимка: Reuters

Парламентарните избори в Полша, където вчера управляващата партия "Право и справедливост" циментира властта си, са една от важните теми, коментирани в западния печат.

Американският "Крисчън сайънс монитър" анализира защо управляваща партия, която изглежда се носи надолу по нелиберален коловоз, като този на Унгария, въпреки това се радва на широка подкрепа в страната. Вестникът пише, че от идването си на власт през 2015 г. ПиС е сложила ръка върху държавните институции, кръстосала е шпага с Европейския съюз по различни въпроси - от миграцията до политиката за защита на околната среда, и е въвела спорни съдебни реформи.

И макар полското гражданско общество и медиите да остават относително разнообразни и да оказват съпротива, някои политики на ПиС изглежда получават пряк импулс от Унгария - фара на нелибералната демокрация" в Европа, пише американският вестник.

В самата Полша обаче ПиС се радва на широка популярност, защото се смята, че тя спазва предизборните си обещания и наистина се грижи за обикновените хора.

Още по темата

Изданието цитира позицията на пенсионерка от Гнезно, подкрепяла досега други партии, но вече напълно убедена последователка на ПиС. Животът стана по-хубав, откакто те са на власт, казва жената. Младите хора получават детски надбавки, пенсионерите ще получат допълнителна 13-а пенсия. Страната се движи в правилната посока. ПиС създава работни места тук, в Полша и не се налага хората да отиват да работят в чужбина.

Но въпреки загрижеността в Брюксел и сред либералните кръгове в Полша от пълзящия авторитаризъм истината е, че ПиС набра популярност благодарение на смесица от засилване на патриотичните настроения, икономически растеж и щедри социални разходи.

"Това са изключително важни избори, защото посоката, избрана от ПиС, е към изграждане на еднопартийна държава с някои демократични черти", казва полски социолог и добавя, че това включва също автократично управление с нарушаване на принципа за разделение на властите със силно изразен идеологически елемент.

Вестникът подчертава, че през последните години членката на НАТО Полша, която е най-големият търговски партньор на Германия и шеста по големина икономика в ЕС, в някои отношения се е превърнала от рекламно лице в проблемен член на общността.

Германският всекидневник "Нойе Оснабрюкер цайтунг" предупреждава, че социалната политика се реализира за сметка на демокрацията. В днешната си редакционна статия вестникът подчертава, че "името на полската партия "Право и справедливост" е вярно само наполовина. Отстояването на закона от гледна точка на независима съдебна власт въпреки всичко не е в стила й".

Проблемът е, че мнозинството поляци не се интересуват от съдилищата, както и от справедливостта, стига те самите да са облагодетелствани. С наближаването на изборите справедливостта все повече преминаваше в системата за социално подпомагане под формата на големи облаги като високи детски надбавки и 13-а пенсия, коментира "Нойе Оснабрюкер цайтунг".

"Стратегията на хляб и зрелища направи ПиС избираема в не толкова консервативните големи градове", коментира вестникът, цитиран от БТА.

"Но цената за това е висока: ПиС ще продължи да преправя страната по свое усмотрение. Поляците ще чуват все по-малко за това, тъй като ограничаването на медиите ще продължи."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
До Вие народа преди 4 години
Добре, ще го имам предвид. Сега се скрий някъде.
17
4
 
1
 
! Отговори
Вие - народа преди 4 години
До УМНИ И ПРОСТИовчи Български мозък,трябва да се борите с Американския окупатор,който 30 години ви граби и с юдо-масонските банки ,който ви превърнаха в дългови робидокато не се измукнете от гнусния Ротшилдски кибук наречен ЕС и не се освободите от окупатора -НАТО, бял ден няма да видите !Скоро ще ви затворят ТЕЦ-овете и АЕЦ-а, ще ви наслагат толове по пътищата построени с вашите данъци и ще ви върнат в камената ера вашите западни приятели
16
2
 
4
 
! Отговори
Полша преди 4 години
в момента я разграбват по-лошо и от Украйнадо година-две и в Полша ще има гладни бунтове като в Украйнасамо за една година юдо-масонските банки записаха на Полша около 70 милиарда дълг !
15
1
 
7
 
! Отговори
УМНИ И ПРОСТИ преди 4 години
ИЗВОДА ОТ ВСИЧКИ ТЕЗИ РАЗСЪЖДЕНИЯ - Е , ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ БОИМ ОТ УМНИТЕ ХОРА И ТРЯБВА ДА ГИ ЗАДЪРЖАМЕ В СТРАНАТА СИ , КОЛКОТО И НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА НЕ ИМ СЕ ИСКА/ЗАЩОТО ИМ ЗАСТРАШАВАТ КОМФОРТА НА УПРАВЛЕНИЕТО/ - НИЕ НАРОДА ТРЯБВА ДА СЕ БОРИМ В СТРАНАТА ДА ОСТАВАТ ИЛИ ИДВАТ УМНИ ХОРА Т.Е. КОИТО МОГАТ И ОБИЧАТ ДА МИСЛЯТ ! НО ТОВА ПЪК ВЛИЗА В ПРОТИВОРЕЧИЕ ОТ НАРОДО-ПСИХОЛОГИЯТА НА - БАЙ-*** - !!! А СЕГА ДЕ - БАЙ-*** ?!!! ЩО ЩЕ ЧИНИМ ?!
14
4
 
3
 
! Отговори
УМНИ И ПРОСТИ преди 4 години
ПРОСТИЯТ ЧОВЕК МНОГО ОБИЧА НЕГОВАТА ВЛАСТ И КАК НЯМА ДА Е ТАКА КОГАТО ТЯ СТРИКТНО ГО ПАЗИ ОТ НАЙ-ЛОШОТО ДА НЕ ПОУМНЕЕ , СЛУЧАЙНО ДА НЕ ПРЕВКЛЮЧИ И ДА ЗАПОЧНЕ ДА МИСЛИ - САКЪН ТОВА ВЕДНАГА ЩЕ ЗАПЛАШИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ С КОНКУРЕНТНА СИЛА - ПРИНУЖДАВАЩА ГИ ДА СЕ НАПЪВАТ И ТЕ ДА МИСЛЯТ КАК - ДА НАКАРАТ ПРОСТИЯТ ДА ОСТАНЕ ТАКЪВ ! ТАКА ПРОСТАТА ДЪРЖАВА ИЗГОНВА УМНИТЕ И СТАВА ВСЕ ПО-ПРОСТА И ХОРАТА И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ! А УМНИТЕ ИЗГОНЕНИ ОТ ПРОСТИТЕ В ДРУГИ ПО-УМНИ ДЪРЖАВИ , ЗАЕДНО - ПРОСПЕРИРАТ !
13
3
 
5
 
! Отговори
УМНИ И ПРОСТИ преди 4 години
ЗА ПРОСТИЯТ ЧОВЕК СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА В ДЪРЖАВАТА В КОЯТО ЖИВЕЕ ГО ИНТЕРЕСУВА САМО ДО ТОЛКОВА , ДОКОЛКОТО ДА МУ ОСИГУРЯВА , СПОКОЙСТВИЕ НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО МУ , А , ЧЕ СЪЩИЯТ ЗАКОН МОЖЕ ДА ПРЕЧИ НА ХОРАТА КОИТО ОБИЧАТ ДА МИСЛЯТ ЗА ПО-ПРОГРЕСИВНИ НЕЩА ,НЕЩА КОИТО ЩЕ РАЗВИВАТ ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ И СЪОТВЕТНО РАСА - ТОВА НЕ ГО КАСАЕ ! ТЕ ДА СЕ МАХАТ НЯКЪДЕ И ДА НЕ МУ УСЛОЖНЯВАТ ЖИВОТА И ОСОБЕНО ДА УСЛОЖНЯВАТ ЖИВОТА НА НЕГОВИТЕ ГОСПОДАРИ - УПРАВНИЦИ ! ТЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА НЕГО КАТО НИКОЙ ДРУГ - ДА НЕ ..
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първообразът на гражданското общество е селската община. Мнението на селяните от близкото обкръжение е способно да разсипе всеки, който не е като тях. Може да си припомните разказа "Другоселец" - докато учтивият другоселец не изпсувал по местному, не го обслужили, бил отхвърлен.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много плач, много нещо за "гражданското общество" в Полша, а пък излиза, че това общество си е избрало пак тези управници. Явно, няма защо чак толкова да се оплаква!Другия гоУЕм плач е за "демокрацията", която, не знам как, плащала за социалната политика на ПиС. Тая "демокрация" кога се замогна, че и пари започна да отделя за социални разходи???Я спрете да ревете всеки пък, когато някой се опъне на нашинктонските назначенци в недуразумението ЕС!
10
5
 
5
 
! Отговори
УМНИ И ПРОСТИ преди 4 години
ПРОСТИЯТ ЧОВЕК НАЙ-МРАЗИ ДА СЛУША НЕЩА КОИТО ПО ПРЯК ИЛИ ЗАОБИКОЛЕН НАЧИН ГО ПОДТИКВАТ ДА СЕ ОПИТВА ДА МИСЛИ - ПОСЛЕДНОТО Е НАЙ-ОМРАЗНОТО МУ ЗАНЯТИЕ ! ВСЯКО ОБЩЕСТВО КОЕТО МУ ГАРАНТИРА , ЧЕ ТОЙ НЯМА ПРЯКО ИЛИ КОСВЕНО ДА БЪДЕ ПРИНУЖДАВАН ДА МИСЛИ - ТА БИЛО ТО И ТОТАЛИТАРНОТО - ЗА НЕГО Е ЖЕЛАНО МЯСТО ! НЯКОЙ САМО ТРЯБВА ДА МУ ОСИГУРЯВА ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ УСЛОВИЯ НА НЕГОВИЯ СКРОМЕН ЖИВОТЕЦ ! ДРУГО НЕ МУ ТРЯБВА - КУЛТУРАТА Е - ПЪЛНА ЧИНИЯ И ЯКА МУЗИКА !!! ДРУГАТА КУЛТУРА - ЗА НЕГО ТЯ НЕ Е ТАКАВА !!!
9
1
 
5
 
! Отговори
до УМНИ И ПРОСТИ преди 4 години
Простият човек не бил искал да мисли. Тези, които наричате прости, се разпростират според чергата си и според истинските си възможности. Тези, които наричате умни, имат претенции и към другите.Човешката цивилизация се издига благодарение на специализацията. Не всеки да разбира от всичко. Не считам за полезно решение всеки да има глас за дейности, от които хал-хабер си няма.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България си е чист феодализъм в малките населени места, че и в не толкова малките.Демократичността се изразява в правото да се махнеш, накъдето ти видят очите.
7
4
 
6
 
! Отговори
УМНИ И ПРОСТИ преди 4 години
ГРАЖДАНСКИТЕ МУ ПРАВА СЕ ЗАЩИТАВАТ ОТ ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА - СТИГА В ЗАМЯНА ТОЙ ДА НЕ ИЗЛИЗА ОТ ПОЗВОЛЕНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ НОРМИ - ОСНОВНО ТОЙ ДА НЕ СЕ ОПИТВА ДА КОНТРОЛИРА УПРАВНИЦИТЕ СИ И ДА НЕ ГЛЕДА В КОШНИЦАТА ИМ ! АКО ИЗПЪЛНЯВА ТОВА , А ЗА ПРОСТИЯТ ЧОВЕК ТОВА Е ЛЕСНО ИЗПЪЛНИМО , ЩЕ ИМА ЕЛЕМЕНТАРНИ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТ - АКО ИСКА ПО ДОБРИ - ЩЕ ТРЯБВА ДА ВЪЗВЕЛИЧАВА УПРАВНИЦИТЕ СИ И ТОГАВА ЗА ТОВА СИ ДОБРО ПОВЕДЕНИЕ ЩЕ МУ СЕ ДАВАТ БОНУСИ !!! ВАЖНОТО Е ДА Е - ПОСЛУШЕН - КАКТО ВЛАСТТА РАЗБИРА ТОВА !
6
1
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ако дойде диктатор и даде на хората повече пари, хората ще плюят на т.н. Демокрация, в която са твърде бедни...
5
5
 
6
 
! Отговори
УМНИ И ПРОСТИ преди 4 години
ПРОСТИЯТ ЧОВЕК НЕ ИСКА ДА УЧИ , А ДА РАБОТИ ДО КОЛКОТО МУ СЕ РАБОТИ , НЯКОЙ ДРУГ ДА МИСЛИ ПО ВЗЕМАНЕ НА ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВАТА , А ТОЙ САМО ДА СИ СЪЩЕСТВУВА МИРНО ! НА ПРОСТИЯТ СВОБОДА НЕ МУ ТРЯБВА , ДОРИ БОГАТСТВО НЕ МУ ТРЯБВА , ТОЙ СЕ ЗАДОВОЛЯВА С МАЛКОТО КОЕТО ИМА ! ЗА ЦИВИЛИЗАЦИОННО И ТЕХНОЛОГИЧНО РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - НЕ МУ ГОВОРИ - ТОВА Е ИЗВЪН НЕГОВИТЕ ПРЕРОГАТИВИ ! НЕГО НЕ ГО ИНТЕРЕСУВАТ ГРАЖДАНСКИТЕ МУ ПРАВА - ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТСТОЯВАТ , ЗАЩИТАВАТ - СЛОЖНОТИЯ !
4
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Орбан загуби Будапеща на изборитеА ПиС ще ги загуби на следващите, защото лъжата не прощава.
3
13
 
8
 
! Отговори
УМНИ И ПРОСТИ преди 4 години
УМНИТЕ ПОЛЯЦИ ОТДАВНА СА В АМЕРИКА , АНГЛИЯ И ЗАПАДНА ЕВРОПА ! В ПОЛША ОСТАНАХА ПРОСТИТЕ ХОРА/КАКТО И ВЪВ ВСИЧКИ ИЗТОЧНО ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ/.ПРОСТИЯТ ЧОВЕК СЕ ЧУВСТВА НЕУВЕРЕНО В ЕДНА ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА , В КОЯТО ПОСТОЯННО ТРЯБВА ДА - МИСЛИ - ЖИВЕЕЙКИ ЖИВОТА СИ ! КЪДЕ ПО ЛЕСНО Е ДА НЕ МИСЛИШ , КАТО В НЕСВОБОДНАТА ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВА В КОЯТО КАКВОТО ТИ КАЖАТ ПРАВИШ И ПОЛУЧАВАХ ХЛЯБ И ЕЛЕМЕНТАРНА СИГУРНОСТ , СТИГА ДА НЕ ГЛЕДАШ В КАНЧЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ! ЗА ПРОСТИЯТ ЧОВЕК ТОВА Е РАЙ !
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излъгаха ги !...но това излиза през носа по-късно.
1
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои в Брюксел и сателитите му още не са разбрали, че хората не ги интересува тяхната "либерална демокрация", а да им е пълен джоба и хладилника, да не ги тормозят разни "бежанци" и мигранти, да имат сигурност. Ето затова хората и в Полша, и в Унгария подкрепят своите "нелиберални" партии и гласуват за тях!