Тежки присъди срещу лидери на каталунските сепаратисти

Те са признати за виновни за движението за отцепване 2017 г.
14 окт 2019 18:10, Елка Василева
19
Тежки присъди срещу лидери на каталунските сепаратисти
Снимка: Reuters

Испанският Върховен съд призна за виновни 12 бивши каталунски политици и активисти за ролята им в движението за отцепване през 2017 г., предаде Асошиейтед прес.

Съдът осъди бившия вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас на 13 години затвор за подбуждане към размирици и злоупотреба с държавни средства.

Дванайсетте подсъдими бяха изправени пред съда за действията си по време на опита на Каталуния да се отдели от Испания след референдум за независимост, който за Мадрид е незаконен.

Още по темата

Сепаратистките организации бяха заявили, че ако някой от подсъдимите бъде признат за виновен, те ще организират протести и "мирно гражданско неподчинение". Испанските власти разположиха допълнително стотици полицаи в региона непосредствено преди обявяването на присъдите.

Бившият каталунски президент Карлес Пучдемон осъди днес решението на съда, като го нарече "нелепо", предаде Франс прес, зитирана от БТА. "Общо 100 години затвор. Това е нелепо. Сега това повече отвсякога е насочено срещу вас и семействата ви. Време е да реагираме като никога досега. В името на бъдещето на нашите синове и дъщери. За демокрацията. За Европа. За Каталуния", написа Пучдемон, който след неуспешния опит за отцепване живее в Белгия.

Жункерас обяви, че въпреки тежките присъди движението за отцепване ще стане "още по-силно".

"На тези, чието единствено желание е да причиняват зло, казваме, че нищо не е приключило днес, не сте победили, нито сте убедили някого. Ще се върнем и ще се върнем още по-силни. Без никакво съмнение ще се върнем и ще победим", обеща Жункерас в писмо до привържениците си, написано в затвора и публикувано от неговата партия Републиканска левица на Каталуния.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
"Каталуния да се отдели от Испания след референдум за независимост, "" Нещо тежки дни се очертават за демокрацията
14
0
 
2
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Mucho foiar esta mierdiХа ха ха, "mierdi" не е цензурирано!
13
1
 
5
 
! Отговори
Аршинът, дрОгаре преди 4 години
Не разбрах, Пучдемонът на какъв език е агитирал?На испански или на каталунски?Щото, ако е второто, трябва да му напишат акт, като на Карадайъ!
12
1
 
6
 
! Отговори
Тито преди 4 години
Аха...личи си ,че си чел написаната каталунска история след 1975г. Тя си е ,като македонската, сталинската , че даже не признават и Колумб за велик откривател.
11
2
 
0
 
! Отговори
Dea преди 4 години
Mucho foiar esta mierdi
10
3
 
8
 
! Отговори
паспорт-галисийски преди 4 години
До Анонимен 4. И защо да се разпадне Испания бе , червено п.....?Защото Каталуния и баските взимат най-големите заплати повече от Мадрид?Да разрушиш нещо,което е от столетия?А ....да. Ти си с левите разбирания за унищожаване на всичко добро-дори висок стандарт на живот.Болшевишка ти работа.
9
7
 
3
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Причината беше, че Испания използва Каталуния като дойна крава. И от там това не се хареса на местните феодали и запалиха фитила. Искаха каквото си е изработено от тях да си остане за тях, но не става така. Естествено, демокрацията (смешки) си затвори очите за няколко дена, но какво значение има ... нали са от нашите! Ако беше някой зъл диктатор, щяха веднага да му пратят няколко демократични бомби!
8
3
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Цялата работа е много съмнителна!!!(за пръв път се съмнявам в правовият ред в ЕС). За сравнително по-леки престъпления екстрадираха Баневи и Карабаджиеви, а Пучият демон му дават убежище в Белгия полужение, че и двете страни са членки на ЕС.
7
3
 
9
 
! Отговори
Франсиско Франко преди 4 години
Пучистът не му мина демонския номер там!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да емигрират във Вовкинландия...
5
4
 
8
 
! Отговори
Двойните стандарти преди 4 години
Ужас,Испания подкрепя всякакви терористи да правят държави и да свалят власта но както се вижда строго действа в вътрешен план?!
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А срещу косовските кога? Ааа, забравих за двойния аршин на елита.
3
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Очевидно другарят Пуч /преврат/ с демон не е поставен в известност, че в римската правна система присъдите не се събират.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така им се пада.
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото нелепо тук е големия каталунски путриот Пучдемон дето от шубе като не му се получи платената от Тръмп пишман революция си хвана независимо за.дника и барабар с него независимо се ската в Белгия от където бълва тонове глупости и подкрепя вербално и вряскащо другите вече осъдени превратаджии.Тоя е същия като нашето ВМРО дето искаше да цепи от България Пирин и да го прави ново Косово в съюз с Македония.Само дето пак, като нашето ВМРО не му се нагласи.