Стотици хиляди на протест в Каталуния

Блокираха главни пътища, затвориха "Саграда Фамилия"
18 окт 2019 16:22, Елка Василева
18
Стотици хиляди на протест в Каталуния
Снимка: Reuters

Стотици хиляди хора се включиха в протестни шествия в Каталуния срещу осъждането на деветима сепаратистки лидери на затвор заради участието им в неуспешен опит за отцепване на областта от Испания през 2017 г., предаде Ройтерс.

Демонстрантите развяваха знамена в подкрепа на независимостта на Каталуния и скандираха "свобода“ за политическите затворници. Днес е пети пореден ден на протестите в испанската автономна област.

Предвижда се протестните шествия да стигнат до областната столица Барселона по-късно през деня. Някои от участниците в тях започнаха своя поход в сряда от различни места в Каталуния.

Испанската футболна федерация заяви, че домакинският мач на "Барселона" срещу "Реал Мадрид" на 26 октомври е отложен поради съображения за сигурност.

Още по темата

Главни пътища в Каталуния бяха блокирани, а някои основни улици в Барселона бяха затворени за движение в очакване на шествията. Влаковете в областта и метрото в града работят с намален график заради стачка, свикана от подкрепящи независимостта профсъюзи.

Летище "Ел Прат" в Барселона, което отмени около 150 полета тази седмица, след като беше барикадирано от хиляди демонстранти, работи до голяма степен нормално, заяви испанското министерство на развитието.

Испанската авиокомпания "Вуелинг" каза, че около 36 нейни полета са отменени днес заради стачката, пише БТА.

Кметството на Барселона заяви, че от началото на протестите в понеделник са подпалени 700 контейнера за отпадъци, а градът е понесъл щети за над 1,5 милион евро.

Катедралата "Саграда Фамилия" в Барселона беше затворена заради сепаратистките протести, каза неин служител.

В официалния профил на храма в Тwitter пишеше, че група протестиращи са застанали на входа и вече не може да бъде осигурен достъп до една от най-големите туристически забележителности на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: протестиКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнгелКърджали пък какво общо има с каталунците? Ако имаш предвид хората с мюсулманско вероизповедание то те не са турци, а българи, потомци на онези сменили вярата си през 500 те години "приятелско присъствие".....
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
драскачите у форума - мишки, излезте на улицата, какво се криете за скапаните си клавиатури и монитори?!? страхливи женички сте всички до един! за туй ще е скапана държавата и Лойко и Дебелян ще колят и бесят! щото сте сички едни ***!
11
4
 
8
 
! Отговори
Вълчонелегалнототахи преди 4 години
Къде е плачещата мадона Росто Стоичкоф да помоли оуефа и вифа да изхвърлят барсолона и каталониа и мадрит за 5 - 6 години от футбола като инглезите са били направили
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
SVOBODA ZA KATALUNCITE SVOBODA ZA ROMITENEZABAVNI SANKCII
9
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте и се учете как се прави оФце. Това е Народ това е единство това е Демокрация. А вие какво сте. И овце не сте щото овцете ходят заедно и се пазят една друга. Вие по скоро сте Вълци Единаци. Но от вълците без зъби с ченета.
8
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ да бомбандира Испания, както бомбандира Сърбия.
7
22
 
3
 
! Отговори
яз да изокам преди 4 години
Свобода за Шопландия!Свобода за Тракия!Свобода за Добруджа!Мразим България!
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ,те това е Народ ! Е,те това е протест !а ние мешунгери
5
4
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Путин да изпрати незабавно руската авиация да бомбардира Мадрид.Руският президент трябва да защити правата и свободите на каталунците, които очевидно се потъпкват от централната власт в Испания.Така прави евроатлантическия свят начело със САЩ в други части на света.Защо примерно в Ирак и Сирия да може, а в Испания да не може ?Ще кажете, че Испания е в Европа ... ?А, къде беше Югославия ?
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каталуния има право на автономност от 2001 г тия осъдени са несправедливо осъдени. Испания погази собствените си закони и държи незаконно цяла Каталуния като заложници.
3
2
 
10
 
! Отговори
Гурбетчия преди 4 години
Дано знаят какво правят.
2
3
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
бре!..Най-после любимия ни сайт са престраши да покаже .."некои неудобни ФАКТИ"...."По-добре късно,отколкото никога"..
1
7
 
22
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Хубаво е да покажете групички неофашисти които зигват на протестите (явно провокация), междо другото. Иначе Каталуния направи своя избор като Косово и Донбас.