Съботна драма: Британският парламент решава за Brexit

Борис Джонсън е изправен пред титанична битка
18 окт 2019 19:30, Елка Василева
26
Съботна драма: Британският парламент решава за Brexit
Снимка: архив, Reuters

Британският министър-председател Борис Джонсън, загубил всички важни гласувания в парламента от встъпването си в длъжност, е изправен пред титанична битка в събота, когато ще представи своята сделка за Brexit с Европейския съюз пред подозрителните депутати.

Джонсън залага политическата си съдба на това да успее да спечели мнозинство в подкрепа на сделката за Brexit, постигната вчера между британското правителство и другите 27 държави от Европейския съюз.

Ако депутатите одобрят сделката, тогава Великобритания ще бъде напът да напусне ЕС на планираната дата за Brexit - 31 октомври. Това обаче не е лесна задача за Джонсън, пише Асошиейтед прес.

С 288 депутати в Камарата на общините неговата Консервативна партия няма мнозинство в 650-членната палата. В резултат Джонсън ще разчита на подкрепата на представители на други партии и независими депутати, за да постигне успех с минимална разлика. Това е още по-трудно сега, когато съюзниците на Джонсън в парламента - 10-те депутати от северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), отхвърлят неговата сделка като лоша за региона.

Още по темата

Може да се твърди, че Джонсън има по-голям шанс от предшественичката си Тереза Мей да получи одобрение за своята сделка, след като много привърженици на Brexit в Консервативната партия изглеждат готови да го подкрепят.

Една от главните причини, поради които Мей не успя да получи одобрение от депутатите за своята сделка с ЕС при три отделни гласувания по-рано тази година - при последното тя събра с 58 гласа по-малко, беше, че членовете на т. нар. Група за европейски изследвания (ГЕИ) в Консервативната партия гласува против. Смята се, че почти всички членове на ГЕИ са готови да подкрепят сделката на Джонсън.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер засили натиска върху британските депутати, като намекна, че сега, когато има сделка, не е необходимо ново удължаване на срока за Brexit.

Макар че тази власт е в ръцете на 27-те лидери от ЕС, неговите коментари, изглежда, имат за цел да представят съботното гласуване като остър избор за британските депутати - между предложението на Джонсън и рисковано напускане "без сделка" на 31 октомври. Пълното изоставяне на Brexit е друга, макар и малко вероятна, възможност, подкрепяна от проевропейските Либерални демократи.

Юнкер и Джонсън, изглежда, залагат на това, че широко разпространените тревоги от раздяла "без сделка", която британското правителство признава, че би причинила явно икономическо забавяне и възможен недостиг на храни и лекарства, могат да смекчат съпротивата срещу новия план.

Калъм Пикъринг, старши икономист в "Беренберг", каза, че коментарите на Юнкер, "като се вземе всичко предвид, вероятно повишават шансовете на Борис Джонсън да прокара сделка", като убеди някои опозиционни депутати, че одобряването на плана е единственият начин да се избегне опасна раздяла "без сделка".

"Джонсън има шанс, но ще му бъде трудно", каза Пикъринг.

Ако северноирландската ДЮП не промени позицията си, съдбата на сделката може до голяма степен да зависи от членовете на главната опозиционна Лейбъристка партия, която има 244 депутати. Двайсетина от тях, представляващи предимно подкрепящи Brexit части на страната, по-рано показаха желание да подкрепят сделка, за да уважат резултата от референдума за Brexit през юни 2016 г.

Повечето депутати на лейбъристите ще гласуват против, след като партийният лидер Джереми Корбин изрази неодобрение към сделката. Против ще гласуват също така 36-те депутати на Шотландската национална партия и 19-те депутати на Либералните демократи.

Анализаторът от Лондонското училище по икономика Тони Травърс каза, че Джонсън ще има нужда и от подкрепата на някои депутати от Консервативната партия, които бяха наказани за това, че гласуваха срещу правителството при предишни гласувания за Brexit.

"Ще бъде много, много по-трудно, отколкото което и да било от гласуванията на Тереза Мей", предсказа той за утрешното противопоставяне. "Разликата ще бъде три, четири, пет (гласа) в полза на едното или другото."

Още едно евентуално усложнение може да се появи на утрешното гласуване, ако опозиционните депутати се опитат да внесат поправки в предложението, така че да може да бъде дадено одобрение само ако обществото подкрепи сделката на референдум. По-рано ЕС даде да се разбере, че е готов да даде удължаване за т. нар. демократично събитие.

Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Дейвид Лами омаловажи значимостта на коментарите на Юнкер.

"Не е в правомощията на Жан-Клод Юнкер да изключи възможността за удължаване, ако отхвърлим сделката на Борис Джонсън утре", заяви Лами в Тwitter. "Даването на удължаване зависи от лидерите на 27-те в ЕС."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези британци... Какво ли не ги гази - че не беше новичок, че не бяха буширов и другия, че не беше брексит, че не им умря принцесата в катастрофа точно преди да се ожени за брадат и да направи принцовете братя на брадатите... Ай стига, че ми писна от малоумие.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Frenskata gilotina v deistvie.
22
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Забравили сте притчата за хан Крум и синовете му!! Не знам дали САЩ или Русия стои зад това но разединена Европа не е в наша полза!! 🙄
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Angliiskite migranti nalaziha po afrika i asia
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето до какво водят референдумите. Глупавите винаги са повече от умните.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какъв е този оптимизъм, че курса на паунда се вдига последната седмица. Вероятността да отхвърлят "плана на Джонсън" е много по-голяма от колкото да го приемат.На практика въпреки някакви илюзорни опити да няма граница мвжду Северна Ирландия и Ирландия, това едва ли може да се реализира. Та те сега не си плащат мито за неевропейски стоки, които препродават директно от бившите си колонии или просто от Азия, Африка и Америките, а се очаква после всичко да е наред.Прощай Борис...
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тез пак ли са на тоалетната чиния и напъват? Кафа систир от запечени!!!
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
драмата е друга ,защо са живи българите които работят в Отровно общество ! Помня още като малък как си откриха гнусния офис под паметника майка България в Плевен !
16
1
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
3 години върви този сериал и вече започва да омръзва,макър и с нови артисти.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЮРОДИВИТЕ И КОПТОРИТЕ.
14
8
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Ще си ходят, няма да си ходят ...*** си, ела си ...Сери, опери ...Няма такъв цирк !После плюйте по Путин, Ердоган и китайците. Те да не са луди да вкарат държавите си в тая лудница ?!
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ингилизите са най големите лицемери на планетата. Този път обаче няма да им мине номера. Европа ще устои. Да се махат по бързо, и да се изчисти ЕС от лобитата им.
12
26
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тереза Мей явно не e познавала как функционира ЕС. Брекзит без сделка означава, че ЕС губи пазaра за хранителни стоки в Англия. Борис Джонсън се оказа леко по-грамотен, дано си изиграе картите човека. ЕС няма нито един коз и ако се паенти ща плащат и мито и визи за студентиете и ред други щуротии. ЕС е слаб съюз управляван лошо можехa да си търгуват с Русия и да си внасят евтин руски газ. На зъл съюз - зъл Брекзит.
11
24
 
4
 
! Отговори
43 преди 4 години
Европа се застреля сама! Доминото тръгна да пада!
10
8
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Може ли Путин да не е виновен!?
9
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНапомня много на превземането на СССР отвътре, падането на Берлинската стена, кой стои зад всички падения и преврати по света ? Наскоро Тръмп да е ходил при английската кралица и там да са го посрещали лейбъристите със едни надуваеми кукли с неговия лик. Е сега Тръмп ще включи консервите и торите Лейбъръстите ще бъдат екстрадирани по родните си държави някъде в Руанда и Нова Гвинея и Занзибар и Пакистан.
8
18
 
3
 
! Отговори
додо преди 4 години
Англичаните разбраха ,че ЕС им пречи и си отиват,следващите са Каталуня ,Фламандрия, С .Ирландия и.тн. Ще останем България и Румъния !
7
2
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...verno goliama drama !!! Tsirk za prostoliudieto !!!Vsichko otdavna e resheno !!! London sititi,Vatikana I shtata Kolumbia !!! Nishto ne e sluchaino !!!
6
2
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГЕРМАНИЯ ВНАСЯ 200 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА 7 ГОДИНИ В БЮДЖЕТА НА ЕС ОТ КОИТО ПОЛУЧАВА САМО 100 МИЛИАРДА!!! С ОСТАНАЛИТЕ 100 МИЛИАРДА ЕВРО ТЯ ИЗДЪРЖА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ КОИТО ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ЕС СПРЯМО ТОВА КОЕТО ВНАСЯТ!ИЗВОДА Е, ЧЕ ГЕРМАНИЯ ЕДНОЛИЧНО УПРАВЛЯВА ЕС ЩОТО ГО ИЗДЪРЖА И КОЛКОТО ПО-СКОРО НАПУСНЕ БРИТАНИЯ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ И НА НИКОГО НЯМА ДА ЛИПСВАТ!НО СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ ЩЕ ДОЖИВЕЕМ ДА ВИДИМ БРИТАНИЯ НАПУСНАЛА ЕС!
5
1
 
11
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
еххх как го овъртата , но нали знаете , че махнат ли се техния приятел (хамериканците) и чакат с отворени обятия и стане ли така ги чака голямо дране и защо не да са им слуги , ето защо го овъртат толкова много , искат голям *** да ги е*** а не искат да ги боли.