Туск до македонците: Сгрешихме, не се предавайте

ЕС ще се върне към разширяването през май 2020 г., Макрон го сравни със сандвич
18 окт 2019 19:00,
73
Туск до македонците: Сгрешихме, не се предавайте
Снимка: БТА

Липсата на покана за започване на преговори за Северна Македония и Албания е грешка, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след последното си заседание начело на европейските лидери.

“Северна Македония и Албания не бива да се чувстват виновни. Те са готови да започнат преговори днес.За съжаление, няколко страни членки не са готови”, заяви председателят с огорчение.

Става дума за Франция, която смята, че сега не е време за приемане на нови членове. Президентът Еманюел Макрон настоява първо да се направи промяна в правилата. Той получил подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел, която съобщи след края на срещата, че държави, чието население представлява 40% от европейското имат резерви разширяването да бъде продължено сега.

Още по темата

Против е и Холандия, която смята, че Албания все още има проблеми с върховенството на правото и разделението на властите и е рано да получава покана от ЕС. Резерви с готовността на кандидатите има и Дания.

Доналд Туск призова македонците и албанците да не се отчайват. “Разбирам вашият гняв, защото вие си свършихте работата, а ние - не”, добави той.

Председателят на Съвета, чийто мандат изтича на 1 декември, каза че ЕС е сложен съюз, където вземането на решения понякога отнема време, но че двете кандидатки един ден ще влязат в него.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е разочарован. “Смятам, че това е историческа грешка”, добави Юнкер.

През последните 16 месеца страните членки отлагат за трети път Скопие и Тирана, въпреки докладите на Еврокомисията, че те са готови да започнат преговори.

Това няма да може да стане преди средата на следващата година, тъй като евролидерите решиха да се върнат към въпроса за разширяването чак на срещата ЕС-Западни Балкани през май в Загреб.

Френският президент Макрон обясни след края на срещата в Брюксел, че ЕС трябва да си реши собствените проблеми, преди да кани нови членове.

Той посочи, че ЕС изпитва и сега проблеми да финансира дейността си и илюстрира разширяването със сандвич, в който ако прекалено много размазваш маслото върху филиите, накрая вкусът е като на сух хляб.

“Признаваме, че някои усилия са направени и че са дадени обещания, но не всичко е изпълнено”, каза френският президент.

Според него отношенията със съседите не трябва да се изчерпват с разширяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
25
 
! Отговори
Славица преди 4 години
И аз съм македонка, и никога не съм обиждала българия, но понякога около мен има други македонци които го правят и се опитват да ме накарат и аз да злословя. Даже и заплашват. Трябва примиреност. Всички осъзнаваме, че корените ни са български, но е трудно да си го признаят някои хора, особенно в последдине 30тина години. По паспорт сме македонци, но 2 поколения назад симе българи всички ние. Като македонка в българия съм добре, но като българка в македония е невъзможно.
62
4
 
16
 
! Отговори
Nikola преди 4 години
Аз съм от Македония и никога не съм плювал по България. Нито някой друг, когото познавам. Ние сме едно и също. Благодаря ти
61
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемите с лъжливата, неблагодарна Македония, която грозно плюе по нас - част от тежката карма на България за отношението й към Русия.Винаги има възмездие. Само не винаги се вижда и разбира
60
1
 
11
 
! Отговори
обективно преди 4 години
за радост на цяла европа не успяхте да сгрешихте
59
4
 
16
 
! Отговори
Bulgarian today преди 4 години
Проблемите на Западните ни покрайнини в момента изобщо не ни интересуват.Докато имат антибългарски и просръбски мекерета за политици и историци могат преспокойно да вървят по дяволите!
58
10
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Радвайте се братя македонци. Не го слушайте този измекярин. Добро от ЕС няма да видите! Ще им ядете скапаните храни и народът ви ще вземат.
57
1
 
36
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
До СтамболовКаква "обща" история бре? Да не е имало Македоно-българско царство, че да сме имали "обща" история??? ИСторията е Българска, а туморните структури на БЮРМ (Северна) я крадат!!!
56
1
 
15
 
! Отговори
Додо преди 4 години
"Туск до македонците:"===============Никола, дай моля те дефиниция на "македонците"! Държава Македония няма от преди повече от 5 хиляди години! Мерси!
55
11
 
3
 
! Отговори
Стамболов преди 4 години
Че македонските политици се инстят по отношение на общата ни, история, е факт. Но лица от сорта на Каракачанов на практика наливат вода в мелницата на оста Белград-Атина, която от край време се ползва с политическата подкрепа на Москва и Париж. Макрон според мен неслучайно търси формален претекст за блокиране на старта на преговорния процес. Целта най-вероятно е процесът да се забави, докато Сърбия бъде приета в ЕС.
54
0
 
23
 
! Отговори
Tangra преди 4 години
Туск да ходи да живее в Албания или в Тетово, като толкова много съжалява.Стива вече мизерници в ЕС.А и някой трябва да прави хашиша
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я им пуснете ново проучване на тема приятели-неприятели. Ще са ми доста интересни точките за Франция, Германия, Холандия, Дания, както и ЕС като цяло ахахах
52
0
 
9
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Виждаме че тези които най-много трябва да са против са си пoдали rъзa и послушничко си траят.
51
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След предателството срещу кюрдите,това срещу Зоран Заев а следващото най гнусно нещо,да смени името на държавта,да се опълчи на едно огромно руско лоби и накрая да го предадеш и да кажеш ,ИЗВИНЯВАЙ,ааааааа,за разстрел сте коппелета
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС. Да престане вече да " играе" с НАТО! Щом е " демокрация" Нека имат правото на избор бъдещите кандидатки! Сами да избират за кого да " кандидатстват"! И да следват своята си ЕПолитика а не чужда!!!!!
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Античките македони пак ке берат ягоди с Бугарски пасоши. Ами така ще бъде неблагодарни Северномакедонци, стойте си в "древна" Северномакедония говорите глупости за нас и чакайте да ви поканят в чакалнята за ЕС. Докато дойде това време Албанците ще са ви изяли.
48
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На ЕС му трябваше Македония в НАТО, за да се блокира Сърбия. А ползата за съюза от такава мижава държавица е символична - местоположение, излаз на море, полезни изкопаеми, само 25% обработваема земя от без друго малката територия. Каквото и да си говорим, става жъпрос за пари. За нас МК има значение, ама на европейците им е през дедовия. За подобни държавенца е много трудно без ракета - носител, каквато би могла да е БГ. Но не, те не могат да ни дишат - хубаво, тяхна воля, да берат сугреби.
47
0
 
6
 
! Отговори
хъша преди 4 години
ние не доказахме след толкова много години съвместими ценности с онези които ни предоставиха безплатни лесни пари и е естественно ЕС да си има едно на ум за следващите особенно когато са опърничеви от балканите
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом Макрон ги е отрязал, значи не обича българи.
45
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си сменят пак името на държавата и да опитат с новото име.
44
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати лицемерите....Така беше със всяка една източноевропейска държава...Чакай и се надявай ...България беше най зле ,защото беше в черният списък,заради мръсните комунисти-крадци...Другата година ще поканят и бившата западно-македонска България -Северна Македония