Реакции: Борис Джонсън е жалък, действа в "стил Тръмп"

В ЕС готвят отговор на трите писма от британския премиер
20 окт 2019 08:58, Александър Попов
74
Реакции: Борис Джонсън е жалък, действа в "стил Тръмп"
Снимка: Reuters

Британският премиер Борис Джонсън бе обвинен, че ползва "наръчника на Тръмп", след като вчера изпрати в Брюксел неподписано писмо до ЕС, което про-форма иска отсрочка за Brexit, предаде ДПА.

Председателят на Европейския съвет е получил три писма от Лондон, потвърди източник от ЕС - неподписано от премиера ксерокопие на законодателния текст, задължаващ правителството да поиска отлагане с три месеца, обяснителна бележка от посланика на Великобритания в ЕС Тим Бароу, че документът се изпраща изрично по инициатива на парламента, и лично писмо, вече с премиерския подпис, в което той заявява, че не желае отсрочка.

Още по темата
Това е направо от наръчника на Тръмп и Борис Джонсън трябва да бъде спрян", написа в Туитър опозиционният лейбъристки депутат Дейвид Лами.

Депутатката от Шотландската национална партия Джоана Чери нарече в туит действията на Джонсън "жалки". Чери, която е внесла съдебен иск срещу плановете на Джонсън за Brexit на 31 октомври, напомни, че Върховният съд на Шотландия ще разгледа утре иска, целящ да принуди Джонсън да спази т.нар. "Закон Бен".

Трите документа бяха публикувани от британски медии и политици.

"Макар да съм готов, че Европейският съвет ще се съгласи с молбата, изпратена по искане на парламента, или ще предложи алтернативен срок за удължаване, от момента, в който станах премиер-министър, аз ясно съм изказвал своето становище, че по-нататъшно отлагане ще навреди на интересите на Великобритания, на нашите партньори в ЕС и на отношенията между нас", заявява Джонсън в личното писмо до Туск, като изразява готовност да пристигне на извънредна среща на върха на ЕС, която може да се наложи за утвърждаване на отсрочката, за да изложи лично позицията на британското правителство. Джонсън също така подчертава, че кабинетът е готов да продължи по график подготовката за Brexit според условията на споразумението, договорено с Брюксел на срещата на 17 октомври, и изразява надежда, че европейските лидери ще съдействат за осъществяването му и също ще предприемат необходимите стъпки, за да може разводът да се състои на 31 октомври.

"Макар че бих предпочел резултатът от днешното заседание (на Камарата на общините) да беше друг, от началото на следващата седмица правителството ще продължи да се стреми да постигне ратификация на споразумението и утвърждаване на необходимите законодателни елементи. Уверен съм, че ще завършим този процес до 31 октомри. В действителност мнозина от тези, които днес гласуваха против правителството, изразяват готовност да подкрепят сделката и да съдействат за незабавната й ратификация", гласи текстът, цитиран от британските медии. Копия са изратени до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателя на ЕП Давид Сасоли и до членовете на Европейския съвет. отбелязва ТАСС.

Посланиците на страните членки в Брюксел се събират рано тази сутрин, за да обсъдят официален отговор на британската молба. Може да отнеме няколко дни, докато 27-те финализират решението си, отбелязват агенциите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Борис ДжонсънBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
ТЕ ТАКА ВЛИЗАХА В ЕС НАД 10 ГОДИНИ И СЕГА ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ СЛЕД 10 ГОДИНИ
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС сега да направи референдум да ги изхвърли за блъфиране,създаване на хаос и неплащане на сметки и да им наложи глоби за пропуснати ползи.Да ги видите същата ли песен ще запеят?
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На английските *** им пожелавам 2 неща - референдум за независимост в Шотландия , и ИРА-2 в Сев.Ирландия !
53
0
 
3
 
! Отговори
Да разбира се, преди 4 години
До АнонименДядо му от Анадола е направил успешен експеримент, да забремени английска овца отзад !
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ БОРКАТА СИ Е ТИПИЧЕН АНГЛИЧАНИН-ГРОЗЕН,*** И НАГЪЛ
51
0
 
10
 
! Отговори
няма преди 4 години
няма по тъпо нещо от надут английски лорд
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те май са си далечна рода двамата.
49
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всяка трудна ситуация се явява решителен човек с топки да застане начело и да я разреши. Давай Борис, разбий ги. Махайте се вече Хамлети!
48
2
 
24
 
! Отговори
Питър преди 4 години
До Анонимен 47Ами те си имат сделка - най-добрата в целия ЕС... Договорена от Маргарет Тачър. Британците са най-големите *** на света, изхвърлят в канала привилегировано членство в най-големия пазар на света срещу това шепа вече мръсно богати да станат още по-богати и да не плащат данъци. Самата сестра на *** Джонсън го каза по телевизията....
47
3
 
5
 
! Отговори
Питър преди 4 години
До +-Не става дума за избори, а за резултата от референдума. И как да накажат подбудителите, като те са от управляващата партия. И не само това, ами са и спонсори. И на всичко отгоре, тия "патрЕоти" са заложили 7 милиарда СРЕЩУ собствената си валута и икономика, в случай на изход без сделка. Най-големият спонсор на самия Джонсън вече е направил £800 милиона от хаоса с Брекзит, а дарението му е било под 100 хиляди паунда... А вие си говорете за демокрация............................
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приеха закон срещу брекзит без сделка. Същевременно не искат да одобрят никаква сделка. Пълен абсурд
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 300 години се знае, че те си имат така наречената "островна политика", тоест ни е сме си ние!!! Де Гол го е каза, че нямам как да има европейски съюз с Англия вътре и се доказа
44
4
 
10
 
! Отговори
Либерален рев преди 4 години
Знаете ли защо не искат да излизат сега?Защото глобалният елит очакваше Дилъри Кинтън да спечели изборите и трансатлантическото търговско споразумение да си мине и да почнат корпорациите да ни пердашат яко! Но не стана! Англия, затова побърза да си излезе от EU, но ето че се получи друго и сега е голяма драма. А, иначе не знам защо реват срещу Джонсън, поне се опитва да прави нещо
43
3
 
2
 
! Отговори
муспи преди 4 години
По въпроса за излизане ох ЕС са на тарикатлъка - тури го, вади го, по всички въпроси относно България, от пладнешкия грабеж и геноцид до футболния расизъм, са постоянно на - тури им го.
42
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АЗ ВИ КАЗАХ, ЧЕ ТИЯ НЯМА ДА ИЗЛЕЗНАТ СКОРО!НО ТОВА НА ВСИЧКИ МИСЛЕЩИ ИМ Е ЯСНО, И НЕ Е НУЖНО НЯКОЙ ДА ИМ ГО КАЗВА :DПАРЛАМЕНТА ИМ Е ОТЛОЖИЛ ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ЕС ЗА 2229 ГОДИНА ЗАСЕГА)!
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
38, кой закон нарушава Б.Джонсън, оня дето го скалъпиха предварително за случая ли, за да осуетят приемането на сделката? Джонсън много ясно и много пъти заяви, че няма да иска отлагане. С познатото прехвърляне на топката, което англичаните владеят до съвършенство, сега поставят ЕС в неизгодната позиция да решава проблема вместо тях. Това е много гаден номер.
40
6
 
7
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Жалки са либералните ***, които се чудят как да провалят напускането на ЕС от Великобритания , но неизбежното скоро ще се случи.
39
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кралицата им заповяда да излизат. Какви парламенти? Кой командва поданиците? Поданиците се мислят за граждани. Това е престъпление спрямо краля. Бунт, неподчинение и заговор срещу короната.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"велика"Британия няма полезен ход,ако остане в ЕС става част от статуквото,ако напусне"империята"каквато я познаваме остава спомен!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това се нарича "заобикаляне на закона" и е незаконно!