Европарламентът заема изчаквателна позиция за Brexit

ЕС обмисля кратка и дълга нова отсрочка за излизането на кралството
21 окт 2019 20:14,
11
Европарламентът заема изчаквателна позиция за Brexit
Снимка: Pixabay

Европейският парламент, който също трябва да ратифицира споразумението за напускането на Великобритания, няма да прави нищо, преди то да бъде одобрено от британския парламент. Този съвет даде днес групата за Brexit на парламента на неговото ръководство, което трябва да реши кога да вкара въпроса в дневния ред на институцията.

Още по темата

След като в четвъртък британският премиер Борис Джонсън и Европейската комисия постигнаха съгласие за нова сделка и европейските лидери я одобриха, остава условията да бъдат потръдени и от британския и от Европейския парламент преди да влязат в сила. Ако това не стане до 31 октомври и ЕС не даде нова отсрочка на Лондон, Обединеното кралство ще излезе след 10 дни без сделка.

“Препоръчахме на председателския съвет да изчакат пълната ратификация от британска страна преди Европейският парламент да гласува”, съобщи председателят на групата белгийският евродепутат Ги Верхофстат след сбирката й в понеделник в Страсбург.
Решението идва на фона на несъстоялия се втори опит на Борис Джонсън да убеди британския парламент да потвърди сделката му. След като в събота гласуването беше отложено, днес то отново не се случи, след като председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу отказа да предложението да бъде подложено на обсъждане и гласуване, тъй като вече е дебатирано в събота.

Междувременно Брюксел продължава консултациите по поисканата в събота от премиера Борис Джонсън нова отсрочка на излизането на Обединеното кралство - този път до 31 януари. Въпреки, че писмото до председателя на Европейския съвет Доналд Туск не е подписано от Джонсън, ЕС го смята за валидно.

Европейските лидери трябва единодушно да одобрят нова отсрочка, но те не са задължени да се съобразят с поискания срок. Според част от страните всяко отлагане на Brexit носи икономически загуби и несигурност и затова трябва да се приключи по-бързо. Те настояват да се даде време само колкото да се приключи ратификацията в двата парламента. Според други отлагането трябва да е по-дълго, за да гарантира плавно адаптиране на бизнеса при евентуално излизане без сделка и преходен период. Когато един от двата възгледа надделе, Туск трябва да свика извънредна среща на върха, на която да се вземе формалното решение за удължаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакай ти Европарламента да се намажат.Както виждам ти ще трябва да се мажеш, но за теб ще е по-добре и да не се мажеш.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европарламента да гласува закон срещу шантажиране и блъфиране иначе какво ще стане ако всяка страна започне да го разиграва така и да се отказва от подписа си.Европа няма да се развива, а ще сме наблюдатели вечното английско шоу, което не позволява на никой да живее.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейския парламент да се намажат с вазелин отзад......пак позволяват да им го натаковат група пияндета наричащи се английски парламент
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
полза от политиците = 0. това са хора, които забогатяват за сметка на народа, над закона са и търгуват с влияние. няма държава, в която това да не е вярно. политиците са новите робовладелци. тълпата спи.
6
5
 
4
 
! Отговори
панчо преди 4 години
както се казва куче което лае не хапета тва излезе със обещанията на сегашния пишман рошлю министър
5
6
 
3
 
! Отговори
тиква преди 4 години
аман от силно изказващи се политицисилния на приказки е слаб на делазакани обещания твърдост а какво стана?типичен популист излезе борката
4
9
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БОРИС ДЖОНСЪН КОЙТО РАБОТИ ЗА КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО ПАК ИЗМАМИ ВСИЧКИ!!!НЕПРЕКЪСНАТО ГОВОРЕШЕ, ЧЕ БРИТАНИЯ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ БЕЗ СДЕЛКА ДАЖЕ ПАРЛАМЕНТА РАЗПУСНА А ОЩЕ В СЪБОТА Е ПОДАЛ ДОКУМЕНТИ В ЕС ДА СЕ УДЪЛЖИ СРОКА ЗА ИЗЛИЗАНЕ ДО 31 ЯНУАРИ 2029 ГОДИНА!САМО БУДАЛИТЕ СЕ ВЪРЗАХА , ЧЕ ПРЕМИЕРА ИМ Е ЗА ИЗЛИЗАНЕ!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Три години отлагаха, да излязат без сделка.Английски патент.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статия пълна с правописни грешки.Редакторите спят ли?
1
3
 
4
 
! Отговори
Евродепутат преди 4 години
Супер! В това ме бива най-много. Най-накрая ще докажа своя професионализъм. Аз мога да не правя нищо по-дълго от всички други хора в Европа!