ЕС се готви да отложи Brexit до 2020 г.

Туск предложи на лидерите да подпишат за излизане на 31 януари
23 окт 2019 08:39,
33
ЕС се готви да отложи Brexit до 2020 г.
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз трябва да се подготви за ново отлагане на Brexit до 31 януари 2020 г. Това съобщи през нощта председателят на Европейския съвет Доналд Туск, след като британският парламент реши, че не може да ратифицира сделката за напускането на Обединеното кралство, договорена от премиера Борис Джонсън и ЕС, в оставащите 10 дни.

При гласуване в Камарата на общините снощи графикът на премиера Джонсън за ратификация беше отхвърлен с 322 на 308 гласа, което означава, че сделката няма да бъде одобрена навреме, за да влезе в сила. По-рано депутатите гласуваха и Лондон да не напуска без сделка.

Ситуацията принуди премиера да заяви, че ако процесът се забави, той ще изостави договореното с Брюксел и ще се опита да прокара идеята за предсрочни избори.

В отговор председателят на Европейския съвет Туск обяви в Тwitter, че “след решението на Борис Джонсън да сложи пауза на процеса на ратификация на споразумението за оттегляне, за да се избегне излизане без сделка, ще предложа на 27-те лидери на ЕС да приемат британското искане за отлагане”.

В събота срещу неделя Борис Джонсън изпрати писмо до Туск, с което поиска отсрочка до 31 януари. Писмото не беше подписано, а в придружаващ текст британският премиер обясни, че е против отлагане и че то ще е вредно, както за Обединеното кралство, така и за ЕС. Джонсън беше принуден да поиска отсрочка по силата на решение на парламента, че ако до 19 октомври няма ратифицирана сделка, ще трябва да търси ново отлагане, за да се избегне хаотично гласуване.

За първи път Туск предлага на лидерите вместо да се събират извънредно в Брюксел, където бяха преди седмица, да вземат решението си по искането за отсрочка на подпис.

Това ще е трето отлагане на датата за напускането на Обединеното кралство, което първоначално трябваше да стане на 29 март, а в момента е насрочено за 31 октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ши го бъде,Няма да го бъде-кое от 2-те
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Побъркан,свят
30
0
 
3
 
! Отговори
ЕС-ценности преди 4 години
Тия с тоя брег-сит станаха банални,като поговорката,имаше ли Гюро глава,или немаше
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ала бала!Докато ЕС "се готви",Борката ще довлече нещата в разкрачено положение до заветната дата 31 октомври и ще обяви "твърд Брекзит",демек,без никаква сделка - даже и кралицата ви го каза,че Брекзит на 31 октомври е приоритет на правителството!!!А ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ,КОЙ ВИ ГО КАЗВА - НЕ БАБЕТО,А ИНСТИТУЦИЯТА КРАЛИЦА И КУКЛОВОДИТЕ В СЯНКА!ОСОБЕНО,ОНЕЗИ ОТ КВАДРАТНАТА МИЛЯ С ЛОНДОНСКОТО СИТИ!!!
28
0
 
6
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Английската сапунка 'Brexit"ще надживее и "Дързост и красота".
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бреееей, то само експерти тука бе бате, кой от кого по-голям...Всяко живо същество ходило дори и за два дни в Ю Кей става експерт и почва да учи старо и младо. Най-много са експертите кибици от маалата, дето лани бяха при чичо си във фургона-кебапчийница и тези дето берат джилязу или карат инвалиди да просят по гарите за тях.Англичаните бързо ще ви отсвирят, споко.
26
0
 
1
 
! Отговори
ДА ОТЛАГА, БЕ.... преди 4 години
МОЖЕ ОЩЕ 50-ГОДИНИ....ХАХАХАААААКЪВ Е ПРОБЛЕМА..??!!
25
1
 
4
 
! Отговори
Ужаст тру ли е къв е преди 4 години
Тоя тука дето се прави на разбирач, абе льо льо колко имаш по история ?Англичаните се правят на луди за брекзит защото ще загубят Шотландия и Ирландия , опциите са две една европейска Ирландия или две Ирландии едната която е изкуствено създадена от англичаните с цел да са им външна граница цял един народ разпиляха понеже са консервативна монархия / империя , всичката болка на всички народи които са понесли човешки загуби във военен конфликт е заради Англия
24
1
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
2192 година, британският премиер-министър посещава Брюксел, за да моли за удължаване на крайния срок за Брекзит. Никой вече не помни откъде води началото си тази традиция, но всяка година тя привлича много туристи от целия свят.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До yes.Еееххх, и ти си един от нищо/малко знаещите "многознаещи" дето са мнозинство в Кралството.На Англия не и пука за границите на Ирландския остров.Виж за UK, дето със зъби и нокти се опитва да задържи владенията си , е друго.
22
4
 
2
 
! Отговори
true преди 4 години
значи според тъпия булгаристанец ЕС е прав да иска "мека" граница между република ирландия и сев ирландия, а англия не е права като иска твърда граница така както е редно да е за всяка независима самостоятелна държава, Значи да излезе ама да остане зависима от ЕС чрез ирландиите.Е това излизане ли е, това независимост ли е? Или да изгуби ирландиите да се откъснат. все едно ние да излезем от ЕС и някаква част от БГ да се отдели. Как да излезем Кой е изнудвача? И как да излезе при такива условия. На практика ЕС не и дава да излезе.Колко сте задръстени *** край няма.
21
4
 
1
 
! Отговори
yes do 16 преди 4 години
алоо, ти дето си в час кой поставя условия за границата бре? ЕС иска такава граница, а Англия след като е независима няма как да има такава граница. Това означава ако приеме условието на ЕС да е пак зависима от ЕС или да се откъснат ирландиите.Все такива кухи тикви сте останали в БГ затуй сте на туй дередже.А пък Англия хич не ви е ясна . А къде сте се набутали пък хептен не ви е ясно. И което е по-важно - няма изгледи да се оправите. Но си заслужавате всичко че ви емалко дори, на такиви кухи тикви така се полага.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбирам, че Джонсън беше прав за излизане без сделка. Това е едно протакане без край. И в края на януари пак няма да са решили каквото и да е. Досега, единственото в което успяват, е да гласуват против нещо.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не изпълниха волята на народа от референдума (брекзит), поне да изпълнят волята а Джонсън и да го гръмнат преди поредното отлагане... Следва подаване на оставка. Кога ще има нови избори и парламент догодина, никой не знае. А пък кога новия парламент ще насрочи нов референдум и за кога да е, хептен не е ясно. Чакайте си брексит, но не се надявайте на него.
18
0
 
3
 
! Отговори
Емиии... преди 4 години
да го отложат до 3020, тъкмо ще имат време да се нагласуват, като толкова им е кеф да си гласуват.
17
1
 
6
 
! Отговори
... преди 4 години
Епа то това беше очаквано! Същото предложение дето сега направи Джонсън го направи и Тереза Мей, но лично Джонсън тогава го отхвърли! Сега само се чудя на кво се е надявал Джонсън! Айнщайн го е казъл: Лудоста е да правиш винаги едно и също нещо по един и същи начин и да се надяваш, че ще получиш различни разултати! Еми ясно е, че джонсъна е луд! Сега обаче проличава колко е луд!!!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До yes А бе ти не си в час.Англичаните отлагат ,защото не знаят какво искат.Въпроса е да няма твърда граница между Ирландия и Св.Ирландия.Иначе в другия случай няма проблем,ама ще стане мазало.Дерзай!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
глупости, много повече от три пъти го отлагат вече, то трябваше да стане още преди 3 години Брекзита.
14
2
 
6
 
! Отговори
Krom преди 4 години
А това може да стане добра основа за общоевропейска Brexit лотария. Познайте дали тази година, и кой месец ще има / няма да има Brexit. Поне да живне малко алъш вериша покрай тоя цирк.
13
1
 
15
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Ами, те така с отлагане, могат да си карат цела петилетка, че и повече, бе.... ХАХАХААААА у