ЕС даде 3 дати на Лондон за напускане

Великобритания може да излезе на 1 декември, на 1 и 31 януари
30 окт 2019 08:50,
17
ЕС даде 3 дати на Лондон за напускане
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз одобри окончателно новото отлагане на Brexit, след като всички 27 европейски лидери подписаха решението за това във вторник.

Така Лондон получи отсрочка до 31 януари да приеме новата сделка, уреждаща раздялата. ЕС обаче дава и две дати за по-ранно излизане, ако споразумението бъде ратифицирано преди това от Европейския и от британския парламент. Това може да стане на 1 декември или на 1 януари.

До излизането си Обединеното кралство остава член на ЕС с всички права и задължения, се казва в решението. На първо време Лондон трябва да номинира кандидат за еврокомисар в Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен, която трябва да встъпи в длъжност през декември.

Още по темата

Великобритания трябва да продължи да плаща вноските си към бюджета на ЕС. Съветът иска министрите от правителството на Борис Джонсън и да се върнат на общите срещи на министрите от ЕС, след като британският премиер ги спря от участие през септември заради Brexit.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск си взе сбогом с британските граждани в Тwitter, информирайки ги, че третата отсрочка е дадена.

“Скъпи британски приятели, ЕС27 формално прие отлагането. То може да е последно, така че използвайте го разумно. Вземам си довиждане, тъй като мисията ми тук е към края си. Стискам ви палци”, написа Туск. Мандатът му начело на Съвета приключва на 1 декември.

Туск е един от най-категоричните противници на Brexit и дори в публично изявление изпрати в ада неговите организатори.

Новата отсрочка е третата, поискана от Великобритания, която трябваше да напусне ЕС първоначално на 29 март. Тя беше поискана на 19 октомври, след като британският парламент не одобри новата сделка на премиера Борис Джонсън с ЕС. За да влезе тя в сила, е необходимо споразумението да бъде ратифицирано от Камарата на общините и от Европейския парламент. Евродепутатите обявиха, че ще изчакат решение от Лондон, преди да пристъпят към одобряването на споразумението. Сделката между ЕС и Великобритания за напускането предвижда 14-месечен преходен период, който може да бъде удължен до края на 2021 г., през който европейското законодателство ще продължи да действа на територията на Обединеното кралство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: отлаганеЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото, което е ясно е, че ще е този век, евентуално...
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Туск още преди са бъде поискано официално и без да се допита до страните членки ,побърза да обяви, че ЕС е съгласен на отлагане до 31 януари.
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС не решава нищо Англия решава кога ще излезе и то със твърд Брекзит, ЕС още не може да разбере, че е на колене.
12
1
 
10
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Играта на ес е са покаже на всички желаещи да излязат какво ще им се случи ако се пробват. Отделен е въпроса как така цели държави влизат в съюз в който няма процедура за излизане? Това не е сличайно
11
0
 
19
 
! Отговори
Дати за напускане преди 4 години
То датите са ясни, въпросът е - коя година?Дързост и красота по Ингилизки.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
BREKSIT I BAGDADI PRIKAZKI OT 1001 NOSCHT
9
0
 
7
 
! Отговори
Туск преди 4 години
Е ако поискат и други дати и тях ще им дадем
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коя година?
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джендърска нерешителна работа. 100 дати дайте, чалки плашливи джендри!
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно няма да е нито една от тези три дати, а и не са уточнили годината. Що кьор софра ще падне още с тоя брекзит....
5
0
 
10
 
! Отговори
??? преди 4 години
А за 1април кога?
4
1
 
14
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Брекзит е .. "ПРИКАЗКА БЕЗ КРАЙ"... ХАХАХААААА.....ЗА НАИВНИЦИ!!!!!!!
3
0
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЕС ДАДЕ НА БРИТАНИЯ 4 ДАТИ!!!НА 1 декември, на 1 и 31 януари И НА КУКОВО ЛЯТО ИЛИ ПО-ТОЧНО КУКУ-ВУ ЛЯТО !!!----------------ОТ ПАРЛАМЕНТА В БРИТАНИЯ ОБЯВИХА, ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ПРИЕМАТ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЩОТО ТОВА ЗНАЧЕЛО КРАЙ НА БРИТАНИЯ! А ПЪК ОТ ЕС ОБЯВИХА, ЧЕ ЩЕ ДАВАТ НОВИ И НОВИ ОТСРОЧКИ ДОКАТО БРИТАНИЯ НЕ ПРИЕМЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО!!
2
2
 
28
 
! Отговори
NCL преди 4 години
Тези неандерталци омръзнаха на цяла Европа с театъра си Брекзит. Да си събират багажа и да се изнасят от ЕС. Със или без сделка е все тая. Последствията ще са само и единствено за тях. Бъдещето на Европа не зависи от една държава пълна с пакистанци, чието место население е алкохолизирани червендалести трътльовци. Само им погледнете прайм министъра каква жалка карикатура е.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте им направо 100-200 дати.