Гърция: От ЕС потупване по рамото, от Китай – милиарди

Атина постила червен килим пред китайците
12 ное 2019 20:30, Елка Василева
77
Гърция: От ЕС потупване по рамото, от Китай – милиарди
Си Цзинпин и Кириакос Мицотакис. Снимка: Reuters

От ЕС получаваме предимно насърчителни потупвания по рамото, казват гърците. Затова те са насочили поглед към Китай и неговите милиардни инвестиции. Но не всичко, идващо от Пекин, има харесва, пише Дойче веле.

Рядко сме виждали толкова силна демонстрация на близки отношения с Китай: миналата седмица консервативният премиер на Гърция Кириакос Мицотакис посети Китай, придружен от голяма икономическа делегация. Гърция пък беше страна на фокус на панаира в Шанхай. А от 10 ноември китайският президент Си Цзинпин беше на 3-дневно официално посещение в Гърция. Според предварителните информации в гръцките медии по време на визитата ще бъдат подписани 16 споразумения за икономическо сътрудничество в областите земеделие, иновации, телекомуникации, туризъм, култура и правосъдие. Освен това две от най-големите китайски банки - Bank of China и International and Commercial Bank of China (ICBC) - ще открият свои клонове в гръцката столица.  

„Отворени сме за бизнеса“ - гласи любимото мото на новия гръцки премиер. Председателят на консервативната „Нова Демокрация" води политика, която стимулира бизнеса, и е решен да намали с 30 процента корпоративния данък, както и да даде тласък на дълго отлаганата приватизация.

Проправителственият печат се надпреварва да тиражира добри новини: САЩ проявявали интерес към стратегическо важното пристанище на Александруполис, недалеч от границата с Турция; Израел се интересувал от гръцката оръжейна индустрия; а германският гигант REWE планирал да стъпи на гръцкия енергиен пазар.   

Сега обаче на ход са китайците. „През последните 6 месеца много проекти напреднаха сериозно“, казва по този повод Фотис Проватас от Камарата за гръцко-китайско сътрудничество със седалище в Атина. Според него е огромна стъпка напред предстоящото откриване в Атина на клонове на две от водещите китайски банки, защото „китайските инвеститори отиват там, където техните банки вече са стъпили“, уточнява той. 

Инвестицията в Пирея

Но потенциалът е значително по-голям: китайските проекти в Гърция представляват по-малко от един процент от общия обем на китайските инвестиции в Европа. Един от многообещаващите проекти е товарното контейнерно пристанище в Пирея, мажоритарен дял от което от 2016 година насам притежава китайската държавна корабна компания COSCO. Така най-голямото гръцко пристанище се превръща в разпределителна гара за товарните превози към Европа.

Китай иска да разшири обема на инвестициите си в Гърция, но тези намерения се натъкват и на съпротива от страна на Атина. Гърците отхвърлиха например китайското предложение за корабостроителница за огромни яхти - вероятно поради опасения, че това ще съсипе бизнеса на  местните фирми, както написа вестник „Катимерини".

Планираното разширяване на капацитета на пристанището в Пирея също не напредва особено. Независимо от това „китайската инвестиция в Пирея е много успешна“, казва за Дойче веле Константинос Филис от Атинския институт за международни отношения. Той обръща внимание на това, че Китай е длъжен да спазва европейските разпоредби, например за защита на труда, посочва политологът.

Според Фотис Проватас Гърция има интерес да се спазват европейските норми, защото точно малките страни като Гърция нямат други защитни механизми срещу произвола на големите и икономически мощни държави. Той припомня, че в недалечното минало Унгария се е опитала да заобиколи европейските правила, за да улесни китайските инвестиции, с което в крайна сметка си навлякла доста неприятности.

Също и Филис призовава за спазването на европейското законодателство, като същевременно защитава и сближаването с Китай: „Гърция се нуждае спешно от нови инвестиции и свежи пари“, твърди анализаторът. Защото от Европа страната в момента получавала предимно насърчителни потупвания по рамото. 

Златна виза за китайци

Много атрактивен за китайските инвеститори изглежда гръцкият пазар на недвижимите имоти. За това заслуга има и тъй наречената „златна виза“: Гърция дава 5-годишно разрешение за пребиваване на онези граждани извън ЕС, които вложат поне 250 000 евро в местни недвижими имоти. Това е и най-ниската в целия ЕС цена, която граждани на трети страни трябва да платят за правото на свободно придвижване в Общността. Дотук повече от 5 000 китайци са се възползвали от тази възможност. Тенденцията е възходяща.

Дали пък това не е някакъв нов успешен бизнес модел? При цялото си положително отношение към Китай Фотис Проватас е по-скоро скептичен: „Не покупката на недвижими имоти, а най-вече инвестициите в производството могат и трябва да допринесат за икономическия ръст на Гърция“, посочва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: КитайГърцияинвестиции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
11
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
" Потупване по рамото" - ли? Аз ли не помня за едми опростени милиарди, или автора пише глупости?
60
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между българите,турчи ,моголчи и чиганите няма никаква разлика
59
1
 
3
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До АнонименНе сравнявай кон с кокошка
58
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайските милиарди които се "хвърлят" тук и там са си блъф.Никой не ги е виждал.
57
3
 
10
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен Щом са посяли китайски банки гърците ще видят среден пръст. Посочете ми някой да е доволен от тях няма такъв...
56
8
 
18
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен Между гърци роми и евреи разлика няма . Нагли, крадливи и много коварни
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧужденецЕ па аз работя в представителството на хуавей и да ти кажа, условията за труд са прекрасни.
54
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 48 Защо да му се наложи да бяга на Путин, Цуцулане. Газопориводът "Силата на Сибир" вече го напълниха с газ и на 1 декември газта ще потече към Китай. До два-три месеца влизат в експолатация и "Северен поток 2" и " Турски поток". Това са 30 милиарда долара приходи всяка година за Русия. Или общо приходите на Русия от продажба на газ ще достигнат 100 млрд долара. Така че работите на Путин вървяt добре, а средната заплата в момента в Русия е 732 $
53
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Съвсем сериозенДа не останеш без зъби фъфлещо блядче пияно?
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРВсъщност гърците имат няколкостотин от въпросните брички.
51
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възхищавам се на Китай и обожавам красивите китайки
50
3
 
19
 
! Отговори
Ken преди 4 години
Значи, когато се чуе за китайски интерес в България, започва един вой, как китайците ще ни изкупят земята, ще ни вземат работата и т.н. А когато в съседна Гърция се започне същото нещо, почват да оплюват властта, как не можела нищо да направи за инвестициите.
49
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала на гърците. Имат идеи как да водят политика, а не чакат някой да ги гали по главата.
48
3
 
43
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Не ги мислете гърците, смели са, умни са и много нагли, колко ги финансира ес със 320 млрд евра и гърчетата знаете ли кога ще ги върнат тея пари, ами на куково лято, въобще не им дреме и си продължават сиртакито вместо да почват да бачкат, а ние все сме добре и все сме в киреча, най смотания народ бездушен и безхребетен роб на политиците на които им плащаме и те трябва да служат на нас а не ние на тях
47
11
 
31
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
....а в същото време оскотялия ни БГ народ начело с властната откачалка ни закопава надолу с поредните безмислени многомилиардни покупки на дрти брички от 70-те години.....
46
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От ЕС получаваме предимно насърчителни потупвания по рамото" - А КОЙ ОПРОСТИ НА ГЪРЧУЛЯТА 400 МИЛИАРДА ДЪЛГОВЕ ! ЧЕРНИ НЕБЛАГОДАРНИЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
45
9
 
24
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
Китай инвестира само при условия на труд, наложени от китайците. Ако гърците си мислят. че в китайска фирма ще работят както са работили до сега ще будат много неприятно изненадани - каквито пари изкарват, ще бъдат с пот, кръв и сълзи.
44
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко затова ли се засили да прави конектора с Гърция?Хитри са гърците а нашия само мухите *** и приказва...
43
24
 
14
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
Китай и инвестиции,къде е станало това.
42
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците са тарикати. Успяха да измамят уж тарикат номер 1 Путин. Остригаха няколко милиона хектара гори в Сибир в следствие на което там започнаха невиждани лятни пожари поради засушаване. Изнесоха каквото имаше за изнасяне от Сибир сега последното им желание е 30 милиона рускини в детеродна възраст за да си балансират недостига на жени в Китай. Мекия Путин ще задоволи и това китайско желание защото само те са му обещали че ще го приемат ако му се наложи да бяга.