Брюксел погна Лондон, че не му дава комисар

Обединеното кралство отказва да номинира кандидат
14 ное 2019 21:15,
13
Брюксел погна Лондон, че не му дава комисар
Снимка: БТА, архив

Европейската комисия откри наказателна процедура срещу Великобритания тази вечер заради отказа ѝ да номинар кандидат за еврокомисар в следващата Комисия на Урсула Фон дер Лайен.

В сряда вечер премиерът Борис Джонсън писа на следващата председателка на Комисията, че няма да ѝ даде човек, защото Кралството е в предизборна ситуация и практиката е в този период да не се номинират кандидати за международни институции, за да не се предпоставя изборът на победителите във вота.

Еврокомисията на Жан-Клод Юнкер, която работи в служебен режим до съставнето на нова, реши да погне Лондон, тъй като според Лисабонския договор всяка страна членка трябва да има представител в Европейската комисия. Отказът на Великобритания няма да позволи на новата Комисия да заработи, както Фон дер Лайен планира на 1 декември. Днес неин говорител потвърди, че целта остава и отказа да коментира евентуално ново отлагане на встъпването ѝ в длъжност от Нова година, когато Лондон вече би могъл да даде човек за комисар.

Борис Джонсън има срок до 22 ноември да даде обяснения, защо не спазва задължението си да даде човек за Еврокомисията. В противен случай Комисията ще премине към следващата фаза от процедурата и след това ще даде Лондон на Европейския съд.

Според Комисията страните членки не могат да се позовават на вътрешно законодателство като причина да не спазва правото на ЕС, което е висше спрямо националното.

Искането да номинира еврокомисар е записано в решението, с което европейските лидери дадоха трета отсрочка на Великобритания за напускането на ЕС. Тъй като тя остана членка след предишния срок от 31 октомври, тя трябва да спазва всичките си задължения, включително да даде комисар. Комисията пък също не може да започне работа, ако в нея няма представители на всички държави членки.

Новата Европейска комисия трябваше да встъпи в длъжност на 1 ноември, но трима кандидати за комисари бяха отхвърлени от Европейския парламент. Днес евродепутатите потвърдиха новите кандидати от Франция Тиери Бретон за вътрешния пазар и от Румъния Адина-Йоана Вълян за транспорт. Унгарският кандидат Оливер Вархели ще трябва да отговари другата седмица на допълнителни въпроси преди да се реши дали ще може да заеме поста на комисар за разширяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Искат, не искат преди 4 години
Ще дадат и комисар и дупе, че и песен ще пеят даже.
4
4
 
3
 
! Отговори
Цезар преди 4 години
До кога ще търпят тия нещасти англета ... Брегзит
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юнкер като изтрезнее ще нареди на акушерката Урсула да иде да арестува Борис Джонсън.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кралството, колкото и да не го харесвам, също не харесвам и нео-марксистите либерали ще даде комисар само ако иска, другото е диктатура на нео-марксистите либерали. Кралството да си гледа Брекзита и да наложи санкции на ЕС за изтичане на комисар-мозък.
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борката добре си разиграва коня - блокира ЕС и ЕК по най-арогантен начин. Съд до дупка за наглобританците и санкции!