Дипломат N1 на ЕС призова блока да говори "с езика на силата"

Испанецът иска по-уверена външна политика
9 дек 2019 22:40,
28
Дипломат N1 на ЕС призова блока да говори "с езика на силата"
Снимка: Reuters, архив

Новият шеф на европейската дипломация Жозеп Борел призова блокът да заеме по-уверена позиция във външната политика и да говори "с езика на силата", предаде ДПА.

"Трябва колективно да говорим с езика на нашите интереси и на нашите ценности", написа Борел в писмо до европейските външни министри, които се срещат днес в Брюксел, пише БТА.

"Трябва да говорим повече с езика на силата, не с цел да завладяваме, а да допринасяме за по-мирен, проспериращ и справедлив свят", каза той.

Още по темата

Испанецът заяви, че положението в света сега е "много тревожно".

"Ценим нормите, но срещаме отстъпление от тях. Радваме се на ползите от икономическата взаимозависимост, но забелязваме колко са засегнати от силовата политика", отбеляза Борел.

"С право претендираме да сме пример за мека сила, но нашите конкуренти, съперници и дори съюзници са изкушени да превърнат тяхната мека сила в твърда сила. Търговията, технологиите, парите и информацията се превръщат в оръжие", допълни той.

"Естествено не би било разумно да играем тази игра. Но би било още по-неразумно да я пренебрегваме. Затова трябва да сме подготвени не само да реагираме, но и да действаме, да се противопоставяме когато е необходимо и да предлагаме, когато стане нужно", каза Борел.

Да научим езика на силата означава, да сме способни да реагираме с използването на всички средства, с които разполагаме, които не са малко, с цел да имаме собствена позиция в света", каза новият шеф на европейската дипломация пред журналисти преди за пръв път да председателства срещата на външните министри на блока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
До к6 преди 4 години
Какво активираш бе? Ти въобще наясно ли си, че България е тотално попаднала във всяко едно отношение, а армия въобще няма.. Кои сте тия вие? Не знам за вас, ама тая страна е практически на издихания, а народа й е пръснат по света. Хората са обезверени и разединени..
15
2
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Излиза, че вашите ценности и интереси някак не са наши.. И понеже сме станали някаква инертна маса, с нас ще правят каквото си поискат :(
14
1
 
4
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Тоя не е добре!От позиция на силата може да говориш, когато имаш сила. Иначе, най-много да си изкараш боя!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23Личи си, че обичаш фантастиката.
12
3
 
1
 
! Отговори
K6 преди 4 години
Груба грешка който е говорил с езика на силата пропада, нашият европейски език е свръх технологии ,наука иновации , ако някой изпращял диктатор иска да ни заплаши с ракети ние най спокойно активираме лазерна или гравитационна защита или просто му изключваме парализираме действията му
11
13
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Е кое не е ясно България е продукт на Русия с цел осигуряване на коридор с подопечената си любомка на балканите Сърбия както и с втората цел да владее проливите.След като руският башибузук стига Одрин и следва открита заплаха за война от страна на Велика Британия и руските цръвули си обират крушите.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Clawfinger Ти наистина си голям *** и се държиш като г..пак. Само предизвикваш хората Изобщо не е ясно за какво говориш, само някакви брътвежи. Ама какво да се прави, щем не щем те четем.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт!Пфу! Ама че гадост! Да искаш да си роб и държавата ти да е робска- по - гадно нещо едва ли някой може да измъдри. Искам само да знам - ти българин ли си?
8
3
 
2
 
! Отговори
Clawfinger преди 4 години
Германия не трябва да бъде окупирана а изличена от лицето на земята.
7
0
 
3
 
! Отговори
Ала-Бала преди 4 години
Докато Германия е окупирана от англо-саксонците Европа не може да има сила.
6
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
След 70 години слугинаж на САЩ-каква сила?Тия не могат да опазят собствените си държави от невъоръжено(засега) ислямско нашествие,тръгнали да плямпат глупости.
5
4
 
1
 
! Отговори
Clawfinger преди 4 години
Ердоган е последният премиер на държавата с име Турция
4
1
 
1
 
! Отговори
дядо Ванго преди 4 години
До трето време виждам шведска тройка - ЕС, Русия и Турция. ЕС упражнява силата на езика си върху ... не мога да видя точно дали върху Турция, или Русия, но да - упражнява си силата на езика!
3
10
 
3
 
! Отговори
Clawfinger преди 4 години
Трябва смразяващ удар срещу руската пумиуная яма това с допинка трябва да бъде само малка чадт.Досега немските лакеи прислугваха на Рашистан.Но трябва брутален отрпор на руските ***.
2
15
 
2
 
! Отговори
Clawfinger преди 4 години
Санкции срещу руската кошина до просирване!
1
1
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Има, както изглежда, предвид противодействието на ЕС на политиката на Тръмп на налагане на американските интереси чрез санкции.