За европейците приоритет №1 - климатичните промени

Всеки трети българин обаче смята, че трябва да е бедността
44
За европейците приоритет №1  - климатичните промени
Снимка: Pixabay

Почти всеки трети европеец иска ЕП да определи борбата срещу изменението на климата като свой най-голям приоритет.

Борбата срещу бедността и социалното изключване (31%), борбата с тероризма (24%), както и борбата с безработицата (24%) са следващите в усредненото класиране на приоритетите на гражданите в ЕС, сочат данните от есенното проучване на Евробарометър за Европейския парламент.

Още по темата
Почти всеки трети български гражданин е посочил борбата със социалната изолация и бедността (36%), създаването на условия за икономически растеж (29%) и качеството и достъпа до здравни услуги (29%) сред трите най-важните теми, на които Европейският парламент трябва да обърне внимание.

През изминалата година протести, свързани с климата и водени предимно от младежи, мобилизираха милиони граждани в ЕС и по света.

Данните от проучването Парламетър 2019 отразяват това усещане за извънредна ситуация с климата, тъй като абсолютно мнозинство от анкетираните (52%) считат, че изменението на климата в момента е най-належащият екологичен проблем, следван от замърсяването на въздуха (35%), замърсяването на моретата и океаните (31%), обезлесяването (28%) и нарастващото количество отпадъци (28%). Освен това почти шест от десет европейци вярват, че тези протести, водени от младежи, са допринесли за повече политически мерки срещу изменението на климата както на европейско, така и на национално равнище.

По отношение на европейските ценности мнозинството от гражданите считат защитата на правата на човека в световен мащаб (48%), свободата на словото (38%), равенството между половете (38%) и солидарността между държавите членки на ЕС (33%) за основни ценности, които трябва да бъдат защитавани в Европейския съюз.

В България повече от половината респонденти (51%) са посочили на първо място солидарността между държавите членки като основна ценност, която трябва да бъде защитавана от Европейския парламент, последвана от защитата на правата на човека в световен мащаб (46%) и свободата на словото (30%).


Подкрепата на гражданите за Европейския съюз остава висока за трета поредна година, показва още  проучването.

Почти шест от десет европейци (59%) заявяват одобрение за членството на своята страна в ЕС.
В България 53% от анкетираните определят членството на страната като нещо добро.

Резултатите от проведеното през октомври 2019 г. изследване показват също така повишено ниво на удовлетвореност от начина, по който работи демокрацията в Европейския съюз: 52% (+3 процентни пункта) от европейците споделят това чувство. На същото мнение са и 52% от анкетираните българи.

Европейските граждани биха искали Европейският парламент да играе по-важна роля, като 58% от анкетираните призовават за по-влиятелен Европейски парламент в бъдеще. Това е увеличение със 7 процентни пункта от пролетта на 2019 г. и най-високият резултат за този показател от 2007 г. В България почти половината от анкетираните (49%) биха искали Европейският парламент да играе по-важна роля, което е увеличение с 2 процентни пункта спрямо пролетта на 2019 г.

Голямо мнозинство иска повече информация за ЕС.

Не на последно място, Парламетърът за 2019 г. предлага ценен поглед върху това какъв вид информация, свързана с ЕС, би представлявала интерес за европейските граждани и как те могат да бъдат по-ангажирани с разработването на политики в ЕС.

Общо три четвърти от европейците (77%) биха искали да получават повече информация за дейността на европейските институции. Конкретните последици от законодателството на ЕС на местно, регионално и национално равнище, както и от дейностите на Европейския парламент и неговите членове са сред областите, които са най-важни за гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До 37:"Най-много нобелови награди имат евреите." - и нашият - поне по рождение - и той евреин.
37
0
 
0
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Франките са германи, така че дали е средиземноморска или не, няма значение. Пак не е скандинавска или викингски. Пък и без Рим, няма Франция, а тя си е средиземноморска. Най-много нобелови награди имат евреите.
36
0
 
3
 
! Отговори
Французин преди 4 години
За коя част на Франция гояорите мадам мосю щото то Франция е огромна държава.Долу Ница Марсилия може и да са средиземноморски ама Бретан и Нормандия не са.А интелект у марсилия няма много да бъдем честни.
35
0
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
На магалите не им харесва истината ама е факт от Африка не е дошло нищо още по малкото от трезвен
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
проблема е световен а не само европейски.все едно да затвориш няколко човеко в една стая половината да *** а другата не с което да се борят за чист въздух но въпреки това всички ще дишат еднакъв въздух.вземайки рестрективни мерки само на своя територия нама да има голям ефет спямо климата но ще навреди на икономиката си.а как си представяте целият свят заедно да промени драстично начина си на живот.
33
3
 
3
 
! Отговори
Дерибей преди 4 години
Много ме кефи как "бедността" все я споменават като някакво общо понятие. Щот сигурно "бедност" е по-кратко за изписване от "цял живот къркам по кръчмите и се боцкам по кьошетата, па накрая друг ми е виновен". Да сте учили, да сте бачкали. Или поне да сте дигали гири в салона, че на вас все "тъпите мутри" са ви виновни, щот тука сте все доктори и професори... ама в панелки и с таратайки.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Генетиката доказваКолкото до алкохола, понеже си досто просто човече, той е измислен от арабите, самата дума е арабска, ал-кохол, ал-гебра и т.н. арабски изобретения.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Генетиката доказваСтуда раждал интелект!? То бива да си много *** фантазьор, но твоето си е диагноза - радикален екоталибан, много кух, на допир вдлъбнат, бие на кухо. Древните елини създали модерна наука, може би са били ексимоси, може би са държали главите си във вода, за ди охлаждат, за да им дойде акъла!? Римляните? Викингите са били диваци буквално, заниващи се с мародерство, без държавност, сбор от племена - те с нищо не са добринесли за науката и развитието, даже точно обратното.
30
1
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Цивилизацията започва в Месопотамия, тя бе е скандинавска. Най-великата империя в Европа бе Рим. Тя не е скандинавска. Англосаксонски са Америка и Великобритания, те са германи. Викингите са взимали жени от Великобритания, от църкви са взимали пари, и реколта от фермери. Толкоз им е силата.Франция не е скандинавска или викингски, те са средиземноморска цивилизация, като Египет.Коефициент на интелигентност( IQ), значи колко бързо човек усвоява информация и как мисли логически.
29
6
 
0
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Абе вие трябва да сте вечеряли с господ, че ви пуснаха да влезете в ЕС. Ръка трябва да им целувате на европейците, че след има няма 100 години може и да ви направят хора. Дотогава, ще седите, ще слушате и ще си записвате.КАЗАХ
28
2
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Не е точно тъй. При индустриализацията, един човек произвежда повече, отколкото в аграрна държава ( демек селска). В България може да има 40-60 милиона души, ако сме индустриализирани. Ако сме селска държава, няма как да поддържаме такова население. Индустриализацията вкара жените в заводите и като няма кой да гледа децата, раждаемостта пада. Презервативите, абортите, хапчетата, те също намаляват населението .Иран е 80 милиона сега, до 50та ще е 100 милиона. Жените са 19% от икономиката.
27
5
 
3
 
! Отговори
Генетиката доказва преди 4 години
Да а сега отвори учебник по точни науки и виж дали има сингапурец има чат пат талянец.А сега ще ти кажа Абел гениален математик норвежец починал на 23.Най много филдсови медали Франция и Сащ всички бели.Най-много нобелови лауреати на глава от населението Велобритания бели и руси.Викингите са стигнали до Англия спуснали са се по уатието на Сена и са образували населено място където днес е Париж а се смята че са стигнали и до Сащ.Ясичко дължим на вокингите алкохола и канският студ!
26
4
 
0
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Италианци имат най-високото IQ в Европа. Сингапур имат най-високото IQ на земята, а е топъл и сух климатът им.
25
0
 
5
 
! Отговори
Дарвин преди 4 години
Ти четеш ли си глупостите бе.Как през ледниковия период са се зародили белите умни хора рижи светли коси и очи.Какво избуяване при афротата с коеф. на интелигентност 3.
24
0
 
9
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
"За европейците проблем 1 са климатичните проблеми..."...................................................Нормално, все пак малоумието бързо завладява Западна Европа.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт!Ти четеш ли простотиите? Викинги, алкохол, намаляване на температурите и съвременният бял умен развит човек - нищо общо, свободни екоталибански съчинения. В периодите на застудяване сектанте човешката, а въобще всички популации намаляват, студа е смърт, буквално, само при затопляне живота на Земята може и избуява - това са фактите, останалото са сектански брътвежи.
22
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основните виновници за затоплянето са германците.Техните скапани зле проектиеани голямообемни и мощни автомобилни двигатели увеличиха парниковият ефект многократно с което обричат чояешкият род на изчезване.Моментално трябва да се забрани на тези некадърници да произвеждат авромобили.Те нямат мозъчният капацитет за такава дейност.
21
5
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Човека се е развил от *** благодарение на приспособяването му към алкохола.А това е станало с намаляване на температурите.Не случайно викингите са довели до създаването на съвременният бял умен развит човек.Тия които искат само лято ще им кажа че с жегите идва затъпяването бавно но сигурно.
20
2
 
9
 
! Отговори
Циник преди 4 години
"Не вярвам на статистика, която не съм фалшифицирал сам!"Уинстън ЧърчилМилиони европуйци - губят....и ще загубят работата си - заради извратения хайп на Грета Тунберг.Сигурен съм, че това, че не могат да хранят семействата си....и да плащат сметките си - не ги притеснява толкова, колкото сушата в Сомалия и Уганда...Аман от зле режисирани лъжи!
19
3
 
4
 
! Отговори
Селтак преди 4 години
Демографската криза дойде от индустриализацията която доведе до феминизацията.Много деца се раждат на Село.Това са фактите и в Китай дори е така.Няма ли селски райони и заменят ли се със замърсявящи заводи централи и тн следва ниска раждаемост замърсяване рак и смърт.