Спасяването на климата: Първата драма е бъдещето на АЕЦ

“Грийнпийс” опакова лидерите на ЕС в Брюксел в пламъци
Обновена: 12 дек 2019 21:16 | 12 дек 2019 21:12,
18

Снимка: Reuters

Още преди председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да им представи плановете си за спасяването на планетата от промените в климата, европейските лидери се сдърпаха за бъдещето на ядрената енергетика. Те заседават в момента в Брюксел по стъпките, които ЕС трябва да предприеме, за да спре затоплянето на Земята и да се разберат откъде ще намерят пари за това.

Преди началото на срещата обаче страните се разделиха по това дали ядрената енергетика да бъде спомената като чиста енергия, която ще се развива и в бъдеще или не. Няколко държави, водени от Германия, Австрия, Люксембург и Ирландия настояват атомната енергия да не фигурира сред чистите източници на енергия, чието развитие ще се финансира. Други - основно от Централна Европа, но и Франция настояват възможността за работа на АЕЦ да бъде оставена.

Още по темата

Чешкият премиер Андрей Бабиш, чиято страна вече веднъж блокира решението на ЕС да стане въглеродно неутрален континент до 2050 г заяви в Брюксел, че е готов пак да го направи. “Атомната енергия е чиста енергия и не виждам, защо хората имат проблем с нея”, заяви Бабиш. Той съобщи, че тази сутрин Австрия, която е в противниковия лагер, е получавала 25% от енергията си от чешки АЕЦ и други 30% от словашки. В момента АЕЦ имат 15 от държавите членки. Някои от тях като Германия и Белгия обявилиха, че ще затворят своите и ще се откажат от атомната енергетика.

Френският президент Еманюел Макрон също се обяви за оставане на атомната енергетика в енергийния микс на държавите членки, както и на запазването на тяхната самостоятелност да решават дали да развиват АЕЦ или да ги затварят.

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна през юни блокира, заедно с Чехия, Полша и Естония въглеродната неутралност на ЕС, съобщи, че ще свали ветото си, ако ЕС се ангажира със “сериозни финансови гаранции”, така че бедните да не плащат цената на прехода към изоставянето на енергията от изкопаеми горива.

Еврокомисията обяви в сряда план да сведе до нула въглеродните емисии като се откаже от въглищата и газта, премине изцяло на чиста енергия и развие икономическия си модел около екологични производства и технологии. За да подпомогне позеленяването на страните, които са най-силно зависими от въглищата и са енергийно неефективни Еврокомисията предлага фонд, от който да се финансират зелените мерки. Литовският президент Гитанас Науседа коментира преди началото на срещата на върха, че въглеродния преход ще струва на страната му между 30 и 40% от БВП до 2050 г и че страната не би могла да се справи с това. Според него финансирането през европейски фонд ще позволи помощта да се предоставя прозрачно и да се запази конкурентноспособността на икономиките в Източна Европа, които ще трябва да направят най-големи инвестиции, за да намалят емисиите и да реформират икономиките си.

Преди началото на срещата 61 активисти на екологичната организация “Грийнпийс” се изкачиха с помоща на стара пожарна по сградата на Европейския съвет в Брюксел и окачиха огромни пана със снимки от пожари и надписи “Климатична спешност” и “Ако се запали домът ви, колко време ще ви трябва да извикате пожарната”. Отстрани сградата на Съвета изглеждаше като обхваната от пламъци. Няколко часа преди събирането на лидерите те бяха свалени от полицията от сградата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е отговорен само за 9% от световните въглеродни емисии. И да ги занули, другите 91% остават и никой не смята да поема някакви ангажименти за тях. Ко праим ся!Това е все едно някой да каже- населението на земята е твърде много и трябва да го намалим. Европарламента гласува закон 500 млн. европейци да се застрелят. Същото е!
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12 Нищо подобно. При добра сигурност тя е най - доброто възможно. Кое е по - добро - ТЕЦ-овете? Ха- Ха! И това го казва борец за чист въздух и околна среда? Или ВЕЦ - овете - при тая тотална липса или намаление на водните запаси в световен мащаб? Нямам предвид моретата и океаните. Ето на това му се вика малоумие. Нямам друга дума за това.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЕЦ не вреди на климата а на някой който иска да унищожи българската енергетика. Вече имаме примера с французите.Сега имаме вече и повод-новите нагласи в обществото.То кой и за какво ли не ги използва?Мисля че единствено атомната енергетика е в състояние да спаси човечеството от тотална липса на енергия тъй като потреблението все повече и повече нараства а да се хабят вода и други за това е престъпление.С тази уговорка че трябва абсолютно да се завиши сигурността. само това обаче не друго.
14
1
 
5
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Така де. ЕС ръководен от "зелените терористи" ще спасява пранетата затривайки собственото си производство, правейки икономиката си скъпа и неконкурентна, докато Китай, Америка, Русия и Източните държави през това време я загряват с все по засилващите се икономики. Я да видим как ще свърши тона? С един жалък, безпомощен ЕС, който ще бъде премазан. Още в началото на този мандат на Урсула не знам си коя казах, че тая е финалната песен на ЕС.
13
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 години
накрая ще ви забранят и свещи да правите и да ги палите...заради климата
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия в Брюксел окончателно са за връзване и за лечение с електрошокове..ще ни потопят за пореден път - все избираме кривата страна... Що не спря Аспарух между Бангкок и Сурабая...
11
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Атомната енергетика е възможно най-мръсната енергетика замърсаваща природата за стотици хиляди години, тя е оправдана само в случай че човечеството има намерението да завърши съществуването си с ядрена война.
10
2
 
6
 
! Отговори
fact преди 4 години
НЕМА ТАКИВА НЕЩО КАТО "ЗЕЛЕНА СДЕЛКА"!Има заповед от АЛ Гор да му кихнете 1.2 трилиона долъръ.Ше изпълневате, къде ше ходите. Знаете, че ви крадът с лекет и извудмане, ама прикривате това зад затоплистка пропаганда., НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ!АРМИИТЕ С ДВГ ВОЮВАТ. АТОМНИ БОМБИ И ДНЕС СЕ СГЛОБЯВАТ. Се едно, некво стадо маймуни да си мислът, че ше спасът джунглата, ако престана да ядът банани.А ПО КРАЯ И Я ПАЛАТ, РАЗНИ ТРАФИКАНТИ СИПВАТ ХИМИКАЛИ ДА СИ ПРОИЗВЕЖДАТ КОКА, А ДА И ЛОВЦИ СИ ГИ УБИВАТ ЗА УДОВОЛСТВИЕ....Те тва, обрадно казано ти е "зелената сделка"
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички еколози да отидат в екологична Африка.
8
5
 
8
 
! Отговори
Нустрадам преди 4 години
За война на наша територия ни подготвят , не ви ли е ясно ? Ще ни истребят тея еничари . Трябва да се събуждаме ,иначе те ще ни събудят за да ни пратят да убиваме братята си .
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хо-хо-хо...........ами че минавайте на вятърни мелници (привет от Дон Кихот!). И си палете цигарите с огънче от кремък! Боже, не вярвах че ще дойдат времена в които светът да се управлява от ПЪЛНИ НЕ-НОР-МАЛ-НИЦИ!!!!
6
6
 
5
 
! Отговори
Мега миньор преди 4 години
Затваряме аец...рудници и тецове ,понеже не искаме и тецове на газ. И ? Питам от какво ще дойде тока. Колко ще струва. Вятъра ли ще чакаме или дъжда...събудете се хора...днес се обсъжда бъдещето на Тец Марица Изток 2...държавният ,с най евтина енергия. Ще го обявят в несъсноятелност и или ще го затворят или ще го газифицират. Газта от къде е ? Путин! До кога? Докато ес не каже и така не може или бай влади не се събуди кисел и не затвори кранчето. Идея си нямате какво ни чака...
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светло бъдеще ни чака ама на свещи.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
когато и последното дърво на планетата бъде изсечено и целия въздух бъде отровен, тогава ще разберат ще парите не се дишат! бива малоумщина...
3
1
 
6
 
! Отговори
Да ви преди 4 години
Кажа, в България Няма да ни огрее този проект , Бойко и правителството ще източат евро фондовете и пак ще измираме в мизерия и замърсен въздух.
2
2
 
9
 
! Отговори
men преди 4 години
на францетата сега и тока като им спрат и ще има бой на н-думички в тъмна нощ. нещата отиват доста на зле. смятат да ни връщат в тъмните векове. кога ще се събудим? защо не спрат вноса на китайски *** с което ще спрат мръсните производства там? защо ли питам...
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам защо са тия напъни.Ако наистина вървим към затопляне, употребата на горива за отопление ще си намалее от самосебе си.