Brexit лош за Европа, добър за румънците

ЕС назначи Мишел Барние да преговаря с Лондон
13 дек 2019 15:13,
36
Brexit лош за Европа, добър за румънците
Снимка: Reuters

Европейските лидери назначиха французина Мишел Барние да води преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след излизането ѝ от Съюза. Барние досега беше главен преговарящ по условията за раздялата.

Още по темата

Договореното от него споразумение за напускане все още не е ратифицирано нито от британския, нито от Европейския парламент, но резултатите от изборите в Обединеното кралство в четвъртък дават достатъчно мнозинство на премиера Борис Джонсън да внесе сделката за одобрение. Европарламентът поставя условие тя да е ратифицирана първо от Лондон.

Джонсън: Напускаме ЕС на 31 януари, като единно цяло!

Сделката предвижда преходен период до края на 2020 г., през който европейските правила ще продължат да действат в Обединеното кралство, за да се намалят негативните последици за бизнеса и гражданите.

През това време ЕС се надява да договори търговско споразумение с Обединеното кралство, подобни на тези, които има вече с други трети държави и които третират вноса на европейски стоки на Острова и на британски в Европа, както и да поддържа възможно най-близки отношения и в други области като сигурността, борбата с тероризма.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Комисията започва да подготвя мандата за преговорите така че фактическите преговори да могат да започнат на 1 февруари.

Великобритания ще ни стане добър съсед

„Обединеното кралство ще стане трета страна, но това не е краят на нещо, а началото на чудесни отношения между добри съседи“, заяви тя.

Фон дер Лайен подчерта, че ЕС разчита ратификацията на споразумението за напускане да бъде завършена до 31 януари, което е предусловие за започване на разговори за бъдещите отношения. ЕС се ангажира да води преговорите прозрачно като средство да запази единството между страните членки.

Междувременно, лидерите, които вероятно днес за последен път заседаваха в т.нар. Brexit формат (без Великобритания) дадоха различни оценки на резултатите от изборите. Повечето поздравиха Борис Джонсън с победата и изразиха очакване той да процедира бързо, за да приключи по-бързо Brexit. Третата отсрочка, която те му дадоха изтича на 31 януари 2020 г. „Очакваме възможно най-бързо гласуване в британския парламент по споразумението за напускане. Важно е да имаме възможно най-скоро яснота“, коментира новият председател на Европейския съвет Шарл Мишел.

Чехия - лошо, Румъния - добре за нашите граждани

Чешкият премиер Андрей Бабиш обаче нарече резултатите от британските избори „лоши за Европа“. „Това е, безспорно, гигантска победа за Борис Джонсън. Той спечели и те ще излязат, за съжаление. Това е лоша новина за Европа“, каза Бабиш.

Румънският президент Клаус Йоханис обаче заяви, че победата на Джонсън е добра вест за румънците, живеещи на Острова, тъй като сделката, договорена между ЕС и Великобритания „защитава нашите румънски граждани и им дава значителни права“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Фернандел преди 4 години
Коя форма на ЕС бе, 7 държави като в началото? *** плаши Германия и франция, леле. Пак ще има визи за Гърция, ***? Германия, Франция бенелюкс, Австрия и Дания. Ама излизай бе ***, ще тъгуваш с ОНД
27
8
 
0
 
! Отговори
Аz преди 4 години
Шотландия ще страда, ако надигне глава.Толкова са бедни, че нямат авоари да поддържат собствена валута.Национализма е на ниво Волен или Льо Пен.Нямат производство освен аграрна политика.Няма да са в ЕС, Макрон спря приемането на нови членове в ЕС, значи ще са извън ЕС.
26
5
 
6
 
! Отговори
az преди 4 години
Австралия, Н.Зенландия, Канада, Норвегия, Швейцария НЕ СА в ЕвроГейския съюз.ЗЛЕ ли са вре ?УК дава повече пари на ЕС, отколкото взема, не само, ами и да изпълнява недъгави инструкции от Брюксел (да приема "мигранти" например)УК има СВОЙ пазар от 2 млрд души (справка, бившите и колонии, които кралицата индиректно управлява, понеже е визш главнокомандваш там).Добавяме Китай (който разлюби САЩ и драпа да инвестира в УК)САЩ се позразбира.Добавяме и 5-6 УК офшорни зони с трилиони валута.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Европеец 25Отврстително тежка администрация в сащ сравнено с европейския съюз.......Ах каква компетентна характеристика! Ами идвай си тогава, САЩ няма да рони едри сълзи около твоя краен избор! ::)))))))))))))))))Аз обаче имам малко по-остро наблюдение откъм българските определения и мерила! От моя опит се оказа че повечето българи нямат понятие от процедура, познания откъм такава и знание на език!
24
2
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 4 години
Живял съм в няколко държави в европа и сега в САЩ, когато ми е трябвал документ от държавата за бизнес в европа става почти веднага, тук чакам едно разрешително вече 3 години, някой ми каза че отнемало до десет. Отврстително тежка администрация в сащ сравнено с европейския съюз.
23
1
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Швейцария винаги е била независима заради банките и трезорите скрити под алпите които ще издържат и на ядрена война. Британия е далеч от такава независимост няма как да следва такъв модел. Сега ще падне в прбитата на САЩ които ще наводнят пазара с евтини боклlуци, да не говорим за Китай. Голяма грешка допуска като излиза от ЕС, и ще го осъзнае скоро, до 10-20 г. Ще иска отново да се връща, до тогава кръговете платили брекзит ще са се нацоцали и ще са доволни, а хората оспосталяли до неузнаваемост
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес няма воняща помия за лоша Русия и окървавения сатрап Путин. каква скука!!!!!!!!!! И мъка!!!!!!!!!
21
4
 
8
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
Колкото и да е лош ЕС е най-доброто място за живеене в момента в света, от опит го казвам. Живял съм и в САЩ, и в много страни от Азия, и в Канада, Австралия и др. Няма по-добро от Европа, с удоволствие се пенсионирам и се прибирам там.
20
4
 
27
 
! Отговори
Аристотел преди 4 години
Всяка империя има начало , възход и падение. Велика Британия е на последната права .
19
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКолкото и да е лош(да има негативи) ЕС,няма по-добро място от ЕС засега,бъдете сигурни в това.Особено за малките държави,като нашата.Съжелявам,че Англия ще излязат,но това е решение на техните политици,а не даже на народа им,народа им не иска да излиза от ЕС.
18
3
 
11
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Браво, Боби, парата не искате да делите с никого. Само, че парата да не изчезне...
17
8
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Хм,не е виновен Борис,народа е избрала Британия да напусне ЕС и той я води към тяхната мечта !Глас народен-глас .... .Ако погледнем реално,то Британия ще е по-добре без ЕС след 10 години,а ЕС ще е по зле или въОбще може да не съществува или ако същетвува,то ще е под друга форма,не като тази. Те гледат напред и могат и без ЕС да са добре,друг е въпроса,че ние как ще реагираме при разпраденето или преобразуването на ЕС!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Реално консерваторите с около 43% от гласовете вземат 56% от местата в парламента.......Не по варат а шия, Перник - без вода!
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борис нищо не е спечелил. Гласовете, които събраха са долу горе колкото през 2017 Тереза Мей събра. Недостатъците на системата им за гласуване обаче прави така, че те вземат голямо мнозинство. Например партия с 860 000 гласоподаватели има 1 представител в парламента, а партия със 181 000 гласоподаватели има 7. Реално консерваторите с около 43% от гласовете вземат 56% от местата в парламента.
14
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ден хората ще казват че Брюкселския съюз е продължение на третия райх . Че е бил голяма грешка ,но сега никой не смее да го каже в България. Колкото имаше дисиденти против комунизма толкова и сега против еврогейзма .Иначе като се разпадне Брюкселската империя веднага ще се появят поредните гербераси които ще лъжат народа че са били против Брюксел ,нощо че още не са си върнали партийните книжки ;)
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Само ,че шотландците са на друго мнение - искат да напускат короната и това променя нещата кардинално! Ех тези наивни българисти колко са мъдри макър и с потури! Да им завиди човек на далвидността и акъла-фуражка!
12
3
 
6
 
! Отговори
Знайте за да знаете! преди 4 години
До Capital Ще си просите с в о б о д н о с румънците с в о б о д н о из Великатата Британия !!!
11
1
 
22
 
! Отговори
Black Sea преди 4 години
До #1Ами да ти изясня : президента им говори за румънците живеещи на Острова. Румънското правителство договори условия за своите граждани. Нашите умници обаче казаха че било рано. Тереза Мей два пъти ги подканя ама в главите на нашите само магистрали , строежи по дюните или апартаменти.
10
9
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Brexit ще има тогава когато бъде подписан. Но това няма да стане в обозримо бъдеще.Спете спокойно и намалете с хипотезите и Предположенията.
9
9
 
16
 
! Отговори
6 преди 4 години
Само ,че шотландците са на друго мнение - искат да напускат короната и това променя нещата кардинално !