Британците дадоха рамо на Борис Джонсън на вота, искат Brexit

Консервативната партия печели изборите и ще има мнозинство в британския парламент
Обновена: 13 дек 2019 09:12 | 13 дек 2019 05:39, Елка Василева
95
Британците дадоха рамо на Борис Джонсън на вота, искат Brexit

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън печели мнозинство от 86 места в парламента, показва екзитпол. Тази изборна победа ще гарантира на торите достатъчно места в парламента да осигурят излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари, съобщи Ройтерс.

Според прогнозни резултати консерваторите печелят 368 места в 650-местния парламент. Лейбъристката партия е на второ място със 191 места, Шотландската национална партия получава 55, а партия "Либерални демократи" - 13.

Екзитполът бе направен от три телевизии - Би Би Си, Скай и Ай Ти Ви - които обединиха сили да направят такива съвместни прогнозни резултати и на последните три парламентарни избора - през 2010 г., 2015 г. и 2017 г.
Само през 2015 г. прогнозните им резултати се оказаха неверни и консерваторите спечелиха с 14 места повече от предвиденото. Официални резултати се очакват по-късно днес.

Още по темата

Джонсън свика първите избори по Коледа от 1923 г. насам, за да разбие парализата в британския парламент, който в продължение на три години не можа да вземе решение как, кога и даже дали Обединеното кралство да напусне ЕС.

Сега премиерът ще опита да осигури бързо ратифициране на споразумението за Brexit, което той сключи с ЕС, така че страната да напусне блока на 31 януари, 10 месеца по-късно от първоначално планираното.

Петдесет и пет годишният Джонсън, лицето на кампанията за "Напускане" на референдума през 2016 г., води предизборна кампания с лозунга "Нека да довършим Brexit". Той обеща да намери изход от задънената улица с Brexit-а и да отпусне повече средства за здравеопазване, образование и полиция.

Борис Джонсън призова съпартийците си да празнуват, след като екзитполът прогнозира, че Консервативна партия печели абсолютно мнозинство на вчерашните избори, предаде Ройтерс.

"Надявам се, че ще празнувате довечера. Вие дадохте сила на тази кампания. Нямаше да се справим без вас", написа той в имейл до членовете на партията.

Вторият човек в опозиционната Лейбъристка партия, Джон Макдонъл, окачестви като "изключително разочароващо" поражението на лейбъристите, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Запитан в телевизионно интервю дали това е краят за него и за лейбъристкия лидер Джереми Корбин, Макдонъл отговори: "Нека видим резултатите сутринта и след това ще бъде взето решение".

Лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж каза, че Обединеното кралство ще напусне ЕС, но може би няма да бъде осъществен твърдият Brexit, на който той е посветил политическата си кариера. "Ще имаме Brexit. Но дали ще бъде правилният Brexit? Може би не", каза той пред Би Би Си.

Европейските лидери приветстваха факта, че очакваната победа на британските консерватори на вчерашните избори дава яснота за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

"Това е много ясен резултат", каза шведският премиер Стефан Льовен пред репортери в Брюксел след края на първия ден от срещата на върха на ЕС.

"Това означава, че сега ще преминем към нашата раздяла. Имаме 11 месеца да договорим сделка (за бъдещите отношения). Времето е много малко", добави той.

Евролидерите ще обсъдят днес даването на мандат на Европейската комисия да преговаря за бъдещите отношения с Обединеното кралство. Очаква се то да напусне блока в края на януари, като е предвиден и преходен период до края на 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Ами Корби не става преди 4 години
Още преди около 3 години и 6 месеца, г-н Джеръми Корбин доказа, че няма капацитет да води Лейбъристката партия към изборни победи. Тогава предстояха избори за кмет на Лондон. Около седмица преди изборите, приключи съдебно дело, продължило повече от 25 години. Съдебното решение уличаваше полицията в тенденциозни действия под внушение на политици, приближени до тогавашната премиерка М. Тачър. Тогава Корбин допусна да бъде подхлъзнат със скандал, свързан с антисемитска реплика на негова съпартийка.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
просто на хората им писна да плащат къщите за гости на бай *** великия партиен чалгаджия бизнесмен
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече стоим в европейския съюз, толкова повече ще се стопим като народ. Ще останем след 2 поколения 4 милиона от които 50% ще са роми и етнически турци, считано 2 милиона. Даже когато са ни освобождавали от турско сме били 3.5 милиона. От европейския съюз се възползват 100 000 наши граждани. Не повече. За останалия народ европейския съюз не означава нищо. Ако значеше нещо то живота ни би се подобрил. А живота не се подобрява, само данъците скачат и въздуха е от мръсен по-мръсен. Ужяс.
58
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво - аз не очаквах друго. Но това е изборът на мухльовците . Никой интелигентен и малко по - фелен във ВБ не гласува за излизане от ЕС. Не случайно никой не дава на философите(разбирай - интелигенцията) да управляват макар че е имало такива тежнения през вековете. Тоест, случи се това, което най -много отрича капитализма- власт на простолюдието. Като в Щатите. Борко можеше само на тях да разчита и те до момента не го подвеждат. Само да не стане той да ги подведе - тогава?
57
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
не ми е ясно защо толкова време МОТАЯТ "предизвестената смърт"...Британия ще напусне ЕС първо,защото "Короната" е свикнала само да взема,но не и да дава,а в ЕС се наложи да развързва кесията,и второ:-така наречената "Корона" си е чиста проба "Дупе и ***" с Кравария,а ония гледат на ЕС като на свой ИКОНОМИЧЕСКИ враг.Дойчовците са им трън в гза,а франчулятя-"гръмотевица в ушите им"..И ще направят всичко възможно да го унищожат..
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57орбин щял да се засели в единствената и неопетнена държава......***
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво става с "прогнозите" на пишмян анлизаторите и икономисти , предричащи разпад и погром за Англия ?Чува се ,че ко..му.нист.а Корбин щял да се засели в единствената ко..му..ни..с..тическа страна в Европа и си подал документите за членство в биекапету ..та познайте коя е тази страна , защото дори Сърбия , определяна като сателит на рашката е с по- демократични порядки и по- добър правов ред- поне не ядат заразени храни ..ха сега пишете как ще се срине паунда..ще връщат ли "пророците" пари??
54
7
 
3
 
! Отговори
Време разделно.... преди 4 години
Голямо червено лаене, голямо джавкане. След години пък ще искат обратно да се върнат.Четете за Общият пазар през 1975г. как са влезли в Европа...ПРЕЗ ЗАДНАТА ВРАТА.Нека някои си спомнят онова време как драпаха да са със ГФР, ИТАЛИЯ, ФРАНЦИЯ, защото видите ли ние сме в НАТО.А дано си спомнят....В сп. ,,ПОЛИТИКА" има статия ...,,ПАРАЛЕЛИ" и пр.
53
11
 
13
 
! Отговори
Ала-Бала преди 4 години
Браво на Борис Джонсън! Ще изведе Британия от недоносчето ЕС! Браво на политици, които все още имат здрав разум!
52
4
 
10
 
! Отговори
Ала-Бала преди 4 години
Браво на Борис Джонсън! Ще изведе Бритамоя от недоносчето ЕС! Браво на политици, които все още имат здрав разум!
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 52Как хубаво се разбират ГЕРБ, БСП и НСДВ!Ами то Всичко е БКП, много близки и сплотени - РОДАТА!
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надуха ни главите с уж "руски" хибридни новини, но май се оказаха чисто европейски! Англичаните не желаят да бъдат в ЕС, а техните политици изпълниха решенията от референдума! И нашия референдум беше за 1 лв субсидия и ....след няколко врътки е 8лв. Как хубаво се разбират ГЕРБ, БСП и НСДВ!
49
2
 
4
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Кофа пуканки, моля!
48
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
И сега така ще напуснат ЕС че хем при развода ще му вземат всичко.Разчитайте на Мария Габриел да ги сготви или подобните и чиновничета с хубави заплати от Брюксел.
47
2
 
26
 
! Отговори
Край преди 4 години
Англичаните не ги обичам но няма как да не ги уважаваш.52% от тях казаха че искат излизане от ЕС. Политиците им козируват и изпълняват.80 % от българите казаха че искат мажоритарно да избират депутати си и субсидията да е 1 лв. Нашите "избраници" ни казаха да ходим да се перем. Народа се оттегли при бирата то два литра и кебапчетата от 30 ст. и те така.има разлика между нас и англичаните ама каква е?
46
4
 
11
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
НЯМАМЕ ДЪРЖАВА , ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА --ЗАЩОТО РОБУВАМЕ ОЩЕ НА "БРАТСКИЯ РУСКИ ОПИТ " И СКАПАНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА СИСТЕМА , ПРИ КОЯТО , НЯКОЙ ДРУГАРИ СИ ЖИВУРКАХА И ПЪЛНЕХА ГУШКИТЕ ДОБРЕ!ДОКАТО НЕ СТАНЕМ , "ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА" --В ПЪЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА , НЯМА ДА ВИДИМ БЯЛ ДЕН!ДОКАТО *** НИ УПРАВЛЯВАТ -ВСЕ ЩЕ ПАТИМ!
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ..и какво от това... 44РАВНОСМЕТКАТА Е ПРОСТА ---АНГЛИЯ ГУБИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЕВРОПЕИСКИ ПАЗАР!Кога ли българския лумпи ще проумее че Англия не изнася почти нищо в Европа? Самата Англия е пазар на ЕС за над 352 милиарда годишно! Ах тези купени български дипломи личностни разтройства, хич не помагат!
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34Добре че българите "знаем" какво правим че да се чудим на англичаните! Ама англичаните си имат истинска държава, истинско здравеопазване, социална политика и съдебна система а ние - НЯМАМЕ! Винаги са били добре а сега ще са още по-добре!
43
5
 
7
 
! Отговори
..и какво от това... преди 4 години
Сега , Англия ще се бори и плаща за да стъпи на Европейския пазар!ТО НЕ Е САМО ДА ПРОИЗВЕДЕШ НЕЩО--ТРЯБВА И ДА ГО ПРОДАДЕШ , ЗА ДА ИМАШ ПАРИ!СВЕТА СЕ БОРИ ЗА ПАЗАРИ ---НЕ ЗА СТОКА!СТОКАТА НЕ Е КАПИТАЛ!КОЙТО СИ МИСЛИ , ЧЕ "СТОКАТА" Е "КАПИТАЛ"...МИСЛИ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ!ПРИ КАПИТАЛИЗМА --НЯМА ДЕФИЦИТ НА СТОКИ , КАТО ПРИ КОМУНИЗМА!ИМА ДЕФИЦИТ НА ПАЗАРИ И ПАРИ!РАВНОСМЕТКАТА Е ПРОСТА ---АНГЛИЯ ГУБИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЕВРОПЕИСКИ ПАЗАР!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите дишат най-чистия въздух на земята. Кислородът от калчук е най-чист!