Полша блокира климатичното споразумение на ЕС

Европа прави донорска конференция, събира пари за Албания
13 дек 2019 10:33,
15
Полша блокира климатичното споразумение на ЕС
Снимка: Reuters

Полша блокира климатичната амбиция на ЕС да се превърне в първия въглеродно-неутрален континент до 2050 г по време на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел. Малко след полунощ новият председател на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че Варшава е поискала въпросът да се обсъди отново през юни, след като Комисията представи проекта си за създаването на фонд, от който ще бъдат финансово компенсирани мерките за затваряне на замърсяващи производства.

Още по темата

Шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че проектът ще е готов през янури.

”Решени сме да се справим с това климатично предизвикателство и да го обърнем във възможност за ЕС. За нас това е възможност да изградим нов модел за растеж, който ще включва много инвестиции и иновации”, заяви тя. Фон дер Лайен обаче добави, че “ако искаме да убедим Индия и Китай да се включат, ние трябва да сме модел за подражание, да сме единни и да покажем, че промяната е възможна”.

В същото време Полша, която е петата по големина икономика в ЕС е поискала първо да види финансовите гаранции преди да се ангажира с мерките за 2050 г.

Полша, чиято икономика е силно зависима от производството на въглища, заедно с Унгария, Чехия и Естония блокираха постигането на климатична неутралност до 2050 г и през лятото. Вчера обаче Чехия заяви, че би подкрепила европейския план, ако се запази ядрената енергетика, а Унгария - ако бъдат гарантирани финансови компенсации. Естония премина в другия лагер по-рано. Това остави Полша сама, но премиерът Матеуш Мазовецки не е отстъпил по време на дебата на лидерите, стана ясно тази сутрин.

“Разбираме, че Полша има региони, които са изцяло зависими от въглищата и че има нужда от повече време да се запознае с предложенията ни”, каза Фон дер Лайен.

ЕС обяви, че през януари ще организира в Тирана донорска конференция за Албания, която да събере средства и да помогне на балканската държава да се възстанови от разрушителното земетресение на 26 ноември.

Европейските лидери удължиха с още шест месеца санкциите срещу Русия за войната в Източна Украйна, след като германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са ги информирали, че Кремъл продължава да не спазва Минските споразумения.

Лидерите очаквано не успяха да се споразумеят и за дългосрочния бюджет на ЕС. Като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се срещне по отделно с всеки от тях, за да търси изглаждане на различията между страните-платци и получатели, които имат различни очаквания за финансирането през европейския бюджет за 2021-2027 г. 25% от бюджета на ЕС ще бъде предназначен за проекти, свързани с климатичните цели на Съюза, решиха лидерите.

“Това е най-трудният бюджет в европейската история заради Brexit, защото означава, че някои страни членки ще трябва да плащат повече, а други да получат по-малко, отколкото са свикнали”, коментира Мишел, за когото срещата е първа след избора му на мястото на Доналд Туск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До история - да добавим и ***, Бълха и змия към приказката!
14
0
 
3
 
! Отговори
история преди 4 години
Орела, Рака и Щуката - пак не се разбраха как да теглят колата! Не е ли смешно - ужким умни опитни политици - а не разбират историята разказана сигурно преди векове и която всяко дете знае...
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Даа, всеки си защитава интересите, само ние не го правим. Ние сме съгласни с всичко!"Съгласни сме, защото такова е условието Кравария да не закача Чоко-боко Пъмпкина.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала на поляците! Малоумията на ЕК и ЕП рискуват да унищожат и без това загиващата си европейска икономика
11
2
 
5
 
! Отговори
Зелените Фашисти преди 4 години
искат да Затрият Европа, в Европа, която има бъдеще трябва да се строят завод до завода, АЕЦ до АЕЦ, не да сме въглеродно независими, а да няма продукт на континента произведен в Китай или извън Европа. Само такава Европа има бъдеще, Европа за която ЭСССР работи е Васал на Комунистически Китай - принудена да купува *** еднодневки Произведени в Китай! Защо ЭСССР не забрани газираните напитки - имат по 5 грама СО2 на Литър?!
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така затваряй, ликвидирай, ограничавай и забранявай - екоталибанските утопии ще ни излязат много скъпо и не си мислете, че Грета, Урсула или Грийнпийс ще плятат, вие ще платите сметката с последното което имате, а вождовете ще усвоявят вашите пари, "правилно" в техните джобове.
9
13
 
1
 
! Отговори
морски преди 4 години
До КартофчоКакво очакваш, след като бяхме първи съюзници на руснаците и ни ритнаха.
8
0
 
17
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Даа, всеки си защитава интересите, само ние не го правим. Ние сме съгласни с всичко!
7
3
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
В Полша живеят много евреи.Ясно е, че политиката им ще бъде тарикатска.
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нармално за поляците е да правят мизерии в ЕС, на тях все някой друг им е виновен и трябва да им плаща сметките.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индия и Китай дори нищо да не произвеждат, само да дят, ще замърсяват повече от ЕС.
4
2
 
18
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 4 години
Евробюрократите живеят в хиперизмерение !Ще го усетим по празните си джобове !!
3
0
 
30
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
Това го четохме вече. Полша е европейския Китай, имат икономика, която произвежда и съответно й трябва много енергия. Ние производство нямаме, така че за нас е все тая, до тогава и работеща АЕЦ няма да имаме, за разлика от Чехия и Унгария.ако искаме да убедим Индия и Китай да се включат, ние трябва да сме модел за подражание" Знайш кога?"А България каква позиция зае"- "Гледах 1 мин. и отидох да играя футбол")))
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А България каква позиция зае, или на премиера мисловната дейност не може да се справи с такива сложни проблеми като заемане на ясна позиция. Иначе като се изпъчи в БТВ и започне да се дърви на водещата е много голем, но по важните въпроси никога нищо не чуваме. Вий сте прости и аз съм ***, дори Айнщайн не е стигал до подобни прозрения.
1
0
 
34
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Малее, сега Гретиту като полудее сигурно ще тръгне на автостоп за Полша да им набие канчетата с външно тяло на климатик втора употреба!