След вота: Бъдещето на Обединеното кралство е под съмнение

Победа за национализма - английския, шотландския и ирландския
13 дек 2019 22:25, Елка Василева
74
След вота: Бъдещето на Обединеното кралство е под съмнение
Снимка: архив, Reuters

Изборните резултати бяха приветствани като победа за английския, шотландския и ирландския национализъм - и може би вещаят край на Обединеното кралство.

Категоричният триумф на Борис Джонсън ще му позволи да извади Великобритания от Европейския съюз следващия месец, но би могъл да доведе до разпадане на съюза, свързвал Англия, Шотландия и Северна Ирландия от векове, пише Ройтерс.

Въпреки че Консервативната партия на Джонсън победи опозицията в почти цяла Англия с обещанието "да осъществи Брекзит", шотландските националисти взеха 48 от общо 59 депутатски места в Шотландия.

В Северна Ирландия привържениците на обединена Ирландия спечелиха повече депутатски места от онези в провинцията, които искат да останат част от Обединеното кралство - за пръв път от подялбата на острова през 1921 г., отделила британска Северна Ирландия от Република Ирландия на юг.

През цялата предизборна кампания Джонсън заявяваше, че е предан на съюза и отхвърляше обвиненията, че сделката му за Брекзит би създала икономическа бариера между Великобритания и Северна Ирландия.

Джонсън се похвали, че неговото консервативно правителство е получило "нов мощен мандат" не само да осъществи Брекзит, а и да обедини страната и да я поведе напред.

Още по темата

Опонентите му обаче твърдят, че именно фактът, че е заложил на английския национализъм с обещанието "да осъществи Брекзит" за сметка на интересите на Шотландия и Северна Ирландия, е бил решаващ за успеха му. И триумфиращите шотландски и ирландски националистически лидери, и победените опоненти възприеха победата на Джонсън като отваряне на пътя към дезинтеграцията на Обединеното кралство.

Това, че Борис Джонсън си осигури мнозинство, определено е добра новина за Шотландската национална партия, каза Джо Суинсън, лидер на Лебералдемократическата партия, която загуби собственото си депутатско място срещу Ейми Калахан от Шотландската национална партия, а заедно с него и партийния пост. Някои ще празнуват заради вълната от национализъм, която залива и двете страни на границата, заяви Суинсън.

Според лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън резултатът е ясен мандат за втори плебисцит за независимостта на Шотландия.

Шотландия, политически партньор на Англия от 300 години, гласува против отцепване от Обединеното кралство с 55 срещу 45 процента на референдума през 2014 г. Но шотландците подкрепиха оставането в ЕС на референдума за Брекзит през 2016 г. и според Стърджън Брекзит означава, че те би трябвало да имат още един път думата по въпроса за независимостта.

"Борис Джонсън може да има мандат да извади Англия от ЕС, но категорично няма мандат да извади Шотландия от блока. Шотландия трябва да има право на избор за собственото си бъдеще", каза тя.

Мнозинството от избирателите в Северна Ирландия също гласува против напускане на ЕС и партиите анти-Брекзит за пръв спечелиха повечето депутатски места в британската провинция. Националистите заявиха, че резултатът проправя път към вот дали да има обединена Ирландия.

"Вървим към "вот за границата" (Border Poll). Не мога да посоча конкретна дата, но трябва започнем да се подготвяме още отсега", каза лидерът на Шин Фейн Мери-Лу Макдоналд. По думите й "трябва да се организира структурирана дискусия за нова Ирландия и конституционни промени".

"Не смятам, че юнионистите трябва са разтревожени или уплашени - това е огромен шанс за всички, които живеят на този остров", заяви тя.

Сред загубилите депутатското си място е и Найджъл Додс, заместник-лидер на Демократичната юнионистка партия - партията, която крепеше консервативното правителство на малцинството в Лондон след последните избори през 2017 г.

Сега партията смята, че в крайна сметка е била предадена от сделката на Джонсън с Брюксел за Брекзит, която според нея би създала икономическа граница между Великобритания и Северна Ирландия.

Голямата ирония във всичко това е, че десетилетия наред юнионистите се бояха от ирландските националисти и бяха решили, че те са голямата заплаха, а всъщност голямата заплаха се оказа английският национализъм, по думите на Майк Несбит, бивш лидер на Юнионистката партия на Ълстър.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много меродавни български лайнаристански "експерти" са писали за Англия! Ех да бяха толкова добре "подготвени" и за бъдещето на собствената си Лайнурия грешка нямаше да имат!
54
1
 
3
 
! Отговори
Някоя си преди 4 години
До НякойА ти какво очакваш от един форум, където всеки един може да драска, а най-вече да цъка минуси (от неграмотност)? Аз изказвам мнение за неща, които съм преживяла и никой не ми плаща да пиша глупости. Нимой не ме е учил да лъжа - просто в моето семейство никой не лъжеше; пари майка ми и баща ми изкарваха с тежък труд.
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле мале, каква либерастка мъка за пустата Великобритания! Спокойно бе, джендърчета, спокойно, кралството няма да погине без еврогейския съюз!Занм, обаче, защо е целия този плач - доста хора се измъкват от примката на многополовия ЕССР; намаляват парите в бюджета на ЕССР за заплати на самовъзвеличалите се "лидери"; дава се лош пример на останалите държави, несъгласни с политиката на правите краставици и мултикулти обществото! 04011Това са изтинските причини за хлянча!
52
0
 
10
 
! Отговори
Маке-ЕзиковЪд преди 4 години
Те тфа Англията е Македонска земля! Да бегат и ние, Северномакедонците че одиме тамо! И вече ша е земля македонска, английска провинция. После и Китай! Он и китайскио е исконен македонски язик, ама малко по-така!
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да е обединено.Няма да има крал (ица).И няма за кого да плачат и /или да се радват крепостните (психически) англичани (колко да са и англичани...)
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До баба мара 45По-принцип не би трябвало да ви интересува но понеже идат солидни намаления откъм евро париците и подсъзнателно усещате че ще търкате и бъркате в седалищните си части!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора , българи , юнаци , има опастност Шотландия и Ейре да се примъкнат в нашето преуспяващо обединено царство на чал..га..ри..те ,ко шъ райм ,да бегаме у косово ли ,или у мекедонско..поредната фалшива новина, а най трагичното е ,че г-жа Гаргамел отговаряше да ги махне .дали си е събрала "платените", от кого ли , статии на фалшификаторите и да им потърси сметка ,защото с подвеждащите си писания заблудиха много българи в UK те са там ,защото тръгнаха да оцеляват , а тя уж се грижи за народа
48
0
 
1
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
До SharkИрландя си е башка и сега :)
47
1
 
11
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Шотландия може да е от 300г политически партньор на Англия, но народа на Шотландия винаги е искал независимост от Англия. И сега ще е най-удобният момент да го поиска отново. Същото важи и за Ирландя. Англия или ще трябва да им обещае нещо много сериозно, и да го изпълни, или Велика Британия е пред разпад.
46
5
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Разпад ги чака и още много други неудачи. Ще съжаляват, че излизат, но като са волове.
45
0
 
3
 
! Отговори
Dino преди 4 години
V irlandiia nastroeniiata sa za obedinenuie.Tova go vijdam vseki den.
44
9
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
какво ни интересуват англичаните обирали векове света и сега ще ни проглушатушите че напускат ес това показва колко вреден е този съюз и трябва да серазпадне 50 милиарда вноска за да си строят българите къщи за тъщи хаиденема нужда
43
7
 
15
 
! Отговори
Ром'с преди 4 години
Тези медии много се загрижиха за Британия, но истината Е, че се страхуват брюкселските зелки,а всички медии са на дотации от Брюксел.
42
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега англетата ликуват, че вече няма да има възможност разни българи, румънци, литовци и поляци да идват да им слугуват на мъгливия остров и да им подяждат социуалните придобивки. За сметка на това ще продължат да се пълнят с индуси, пакита, негроси и арабески. Да им е честито
41
1
 
24
 
! Отговори
Мая преди 4 години
Няма никакво съмнение . След брекзит Великобритания минава под крилото на САЩ.
40
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е смешно като чета напъните на еврогейците да пророкуват разпадането на Великобритания. Вие шотландците за съвсем безмозъчни ли ги вземате? Да предпочетат да ги управляват брюкселските зелки вместо Лондон? Пийте си хапчетата.
39
2
 
34
 
! Отговори
Някой преди 4 години
По-вечето от коментиращите не са наясно със статута на Шотландия в ЮК. Те се намират в СЪЮЗ, сключен преди години, когато Шотландия дава на Англия крал да управлява. Всякакви сравнение със Крим и подобни са проява на невежество да коментираш нещо, за което не си си направил труда да прочетеш. Шотландия ще намери начин да се отдели, ако шотландците пожелаят.
38
16
 
15
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Напротив, бъдещето на кралството е с истинска надежда, след като ще се откъсне от масоноеврейската хватка на Брюксел.
37
10
 
11
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
След вота Единственото Бъдеще под Въпрос е това на ЭСССР!!
36
13
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Ауу, евролиберастите претърпяха катастрофа на изборите в UK и вече глашатаите на евроатлантическия мега затвор наречен Европейски съюз, вещаят апокалиптични картини.Трагедия !Всъщност няма да се случи никакъв апокалипсис.Борис Джонсън ще извади Великобритания от ЕС, защото така е редно с оглед волята на народа.Това отдавна трябваше да стане, но чрез процедурни хватки чиновниците от Брюксел и съратниците им в UK протакаха нещата и дори искаха да преиграват мача, защото резултата не им харесва