Джонсън категоричен: Без нов референдум за независимост на Шотландия

Премиерът е противник на подобно решение
14 дек 2019 08:00, Петя Славова
60
 Джонсън категоричен: Без нов референдум за независимост на Шотландия
Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън предупреди шотландската лидерка Никола Стърджън, че няма да подкрепи плана й за втори референдум за независимост, предаде Ройтерс. Двамата са разговаряли днес следобед, само броени часове, след като и двамата лидери триумфираха на вчерашните парламентарни избори, в които техните партии спечелиха съкрушителни победи.

"Министър-председателят ясно посочи, че остава противник на втори референдум за независимост, подкрепяйки мнозинството от хората в Шотландия, които не искат връщане към разделението и несигурността", се казва в съобщение на канцеларията на Джонсън. "Той смята, че резултатът от референдума през 2014 г. е решаващ и трябва да бъде зачитан", се казва в документа.

Още по темата

Стърджън изрази своята гледна точка в Туитър малко след разговора си с премиера. Тя му каза, че нейният политически мандат да предостави избор на хората трябва да бъде зачитан, "точно както той очаква неговият мандат да бъде зачитан".

По-рано днес тя настоя за втори референдум, след като нейната Шотландска национална партия (СНП) спечели 48 от всичките 59 шотландски места в Камарата на общините и стана трета политическа сила в страната.

Джонсън е изправен пред голямо предизвикателство от страна на Шотландия, а нейната лидерка Никола Стърджън се очерта като една от най-талантливите фигури на фрагментираната британска политическа сцена, отбелязват БТА и Асошиейтед прес.

Стърджън иска нов референдум с аргумента, че нещата са се променили след първия референдум за независимост, най-вече заради решението на Великобритания да напусне ЕС, въпреки че мнозинството шотландци са против и ясно са изразили на изборите волята си да останат в Евросъюза. Според Стърджън Шотландия е принуждавана насила да излезе от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хххх 52 Референдум ще има...просто въпросът е кога....... ФекалогълтокЪТ продължава да мъчи повечето български "меродавни" коментатори! Гълтайте, душаите чистия въздух! :)))))
54
0
 
0
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Тая не е наясно и дрънка безмислици. Ако шотладците поставят на кантара напускането си от Британия и вота си за оставане в ЕС, хич не е ясно коя везна ще се наклони.
53
0
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Анонимен 42Личи си колко си живял...брането на салата Айсберг из нивите и ягоди в парниците на UK не означава че ги познаваш....повечето англичани на две магарета сено не могат да разделят....съшо като в Бг сега....самочувствие без покритие...
52
2
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Референдум ще има...просто въпросът е кога..
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя яко му хлопа дъската. Какво да очакваш от 55 годишен албинос живеещ с 27 годишен курвундел на семейни начала. Абе, нещо се чалнаха лондончаните - избраха си кмет мюсюлманин! Най-честото име за новородено в последните години е Мохамед, а недоволстват срещу работниците християни от Източна Европа! Няма да свърши добре тази работа за тях. Тъжна гротеска е краят на империите!
50
2
 
11
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Джонсъне, не си ти, който ще кажеш дали ще има или няма референдум в Шотландия и Северна Ирландия. Днес може и да няма, но след година две ще ви изметат като ланшния сняг.
49
0
 
4
 
! Отговори
66275 преди 4 години
До ЖороСтава дума за Шотландия и великобритания. защо напъха и в тази тема Русия и несъществуващия СССР? Защо насила правиш Путин симпатичен? Или не усещаш, че ефектът е такъв?
48
6
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До 6Кап.т ти си троянският кон на путий-късий.СССР и днешната *** Русия са тази ,които винаги са били врагове на България.Образовай се.Великите САЩ+Англия винаги са били и ще бъдат върхът на днешната цивилизация. Ако някой трябва да се маха-това сте вие 'ОТЖИВЕЛИЦИТЕ' на социализма.
47
2
 
15
 
! Отговори
6 преди 4 години
Абе , да се махат ! Те и без това са троянски кон на Америка в ЕС !Исторически те винаги са били наши врагове - такива ще останат и занапред ! Без тях по-добре !
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фашистки турчин.
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шотландия и Сев.Ирландия имат огромен зъб на Англия от много време - сега е момента да си върнат за всичко !
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ви дойде на власт една такава приватизаторка като Тачър и ви разсипе страната и смачка хората, тогава ще ви питам,като отново разрешат фракинга,замърсяване и ГМО ниви и храни и други подобни "хубавини".Истината е,че самите англичани не искат да излизат от ЕС.
43
3
 
0
 
! Отговори
интернет преди 4 години
Управление е със сила,приказвай колкото си искаш,но закона е този ШАМАР.БКП същото само не можеш да приказваш,и заключен в държавата.Разликата между комунистите както ги наричат се вижда.Сега глобализация САЩ е полицая определя правилата.Даже и намеса на вътрешните работи,и Русия най големия враг на света защото има газ и суровини.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
понеже съм живял в шотландия и англия, смея да твърдя, че ги познавам сравнително добре. докато англичаните планират 50 години напревд, шотландците точно като нас им трябват 4 години, за да разберат какво им се е случило. и да има референдум, половината няма да са чули или решили, и чак като почнат да си скубят косите, ще разберат къде е трябвало да си отварят очите. и само ще хокат, ще се оплакват и ще си проклинат 'тежката съдба'. по-скоро в северна ирнадия е разковничето.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравяте, че ЕС не е единен и трябва да спазва собствените си правила и политики. Независимостта на Англия ще и осигури бързина и флексабилност. ЕС ще си остане тромава и мудна, освен ако не се трансформира в САЩ или СССР. Със сигурност САЩ не им е нужна обединена и силна Европа, за Китай и Русия -?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Джонсън победаНад викаш? Да не би да са във въздуха, че да са "над"?
39
0
 
19
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
До АнонименЕС също може да ''инвестира'' в Шотландия, справка - Ирландия, която води класацията на ЕС по БВП.
38
1
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До АнонименСтатута на Норвегия и Швейцария е ясен - плащат си.
37
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По вероятно е Англия да "инвестира" бая милиарди и Шотландците да се кротнат. Излизайки от ЕС, Англичаните ще имат голямо предимство що се отнася до самостоятелното регулиране на данъци, държавна подкрепа, конкуренция, външна политика ..... В също време над 15трилиония Европейски пазар е най - близкия и важен за тях. Ако Англетата успеят да си договорят статута на Норвегия с ЕС и САЩ не ги прецакат, ще имат огромен икономически възход. Това е по вероятно да се случи, отколкото Англия да рухне
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре Борис.Както кажеш.Аз съм пас по тази тема.