След Brexit: Опасност от разпадане на Обединеното кралство

Това е екзестенциален проблем, не толкова политически, пишат медии
Обновена: 14 дек 2019 11:23 | 14 дек 2019 11:15, Петя Славова
42
След Brexit: Опасност от разпадане на Обединеното кралство
Снимка: БТА

Вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" коментира какво предстои след победата на консерваторите на премиера Борис Джонсън на парламентарните избори във Великобритания, която сигурно ще му позволи да осъществи Brexit, както е обещал.

"Освен ако не се случи нещо напълно неочаквано, Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 януари - 47 години след като се присъедини към Европейските общности, както той бе известен тогава", пише германският ежедневник в редакционна статия днес.

Още по темата

"Това е важна повратна точка в историята на европейската интеграция: За първи път страна членка, която досега е регистрирала само икономически растеж - и на която много държави все още се възхищават - напуска Европейския съюз", отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Човек може да си помисли, че напускането на кралството, което е необратимо след изборите за Камара на общините тази седмица, е грешка, и да съжалява. Сега обаче е важно да се гледа напред, към бъдещите двустранни отношения и към един ЕС на 27 (държави).

Твърде дълго Brexit ангажираше енергия и ресурси, които сега най-накрая са свободни за други неща", коментира германският ежедневник.

Вестник "Зюддойче цайтунг"  също коментира опасността от разпадане на Обединеното кралство след убедителната победа на консерваторите на премиера Борис Джонсън на парламентарните избори. "Онова, от което Джонсън трябва да се тревожи най-много, е изборната карта на Обединеното кралство: Шотландците и северноирландците дадоха ясно да се разбере, че не се смятат за представлявани от това правителство", пише в редакционна статия германският ежедневник.

"Зюддойче цайтунг" подчертава, че "едно (потенциално) разпадане на (Обединеното кралство) e не политически, а по-скоро екзистенциален проблем. На карта е заложено единството на страната, дори мирът в Северна Ирландия", аргументира се вестникът.

"Зюддойче цайтунг" предупреждава, че ако британският премиер не възприеме помирителна линия към ЕС, то той няма да успее да постигне помирение в собствената си страна.

"Годините на Брекзит показаха какво могат да причинят поляризацията и радикализацията на демокрацията. Те промениха британската класова и властова система", отбелязва германският ежедневник и допълва: "Борис Джонсън може и да спечели подкрепата на мнозина в страната, но раните от Брекзит все още кървят обилно."
"Сега, когато Джонсън сбъдна мечтата на мечтите си, той може да възприеме мотото на своя идол Уинстън Чърчил: В победата - великодушие", пише в заключение "Зюддойче цайтунг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Учуден преди 4 години
Ох ....Апокалипсиса май идва за бедните глупави британци. Те ББС не слушат ли? Уважавани медии не четат ли като нас? Или няма кой да им ги преведе?
29
2
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Не плачете на чужд гроб. Беликобритания няма да се разпадне, имат Кралица и я обичат, защото е сериозна жена. България не се разпада, просто много бързо изчезва....защото народът и се разгонва от една просташка мафия, охванала с пипалата си държавната власт!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека напомня на авторите на статията.Това не беше втори референдум, а Джонсън не управлява сам.
27
3
 
1
 
! Отговори
do 29 преди 4 години
става дума за това че не си си пил хапчетата,откога да си банановите републики било "цили вили избор" да тъ в галоша, да не би англия като излезе да е с тоя или оня, съща площ кат нас ама граби а не е надупена ни на ЕС ни на русия, искате все да сме зависими затова сте в ЕС да лапате и да се навеждате, гнус. явно още при падането под турско са изтрепали цвета и най достойните и сте останали все послушни и надупени, увредили са ви генетично завинаги като най смелите и достойни са избити още тогава, останали са тия с мижитурски продажен ген..
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Англия е колкото България, с десет пъти повече население. Малка, пренаселена страна.......Колко много мъка има в България, колко печално и банално.
25
2
 
5
 
! Отговори
някой си преди 4 години
При Апокалипсиса който описват, паунда вече трябваше да е поне 70 за долар , а той поскъпва . Защо се получава така? Някой явно манипулира.
24
6
 
11
 
! Отговори
334 преди 4 години
Слава богу, че сме в ЕС, иначе ще бъдем руска губерния или турски вилает. И не става дума за "правите краставици", а за цивилизационен избор.
23
7
 
7
 
! Отговори
реалист преди 4 години
брюкселските милионери точно това искат, разпадане на Великобритания, ама няма да ги огрее. най доброто за всяка европейска държава е, по далече от тоя измислен ес! само си спомнете какво ни задължаваха - да няма криви краставици, банички, боза, чевермета, домашна ракия и вино,........! а сега ядем техните гмо храни, вечни домати, храни пълни с консерванти и оцветители, палмово масло,......, и всякакви отрови! дойде некакъв да ни научи как се прави кисело мляко (от прах - сухо мляко),........!
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако беше Ердоган щеше да обясни на висок тон на германците че не е тяхна работа да се месят във вътрешните работи на Турция.Затова Турция си е велика сила в действителност иска ли ни се или не.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поскъпвала лирата...И с колко поскъпва? Поскъпване от няколко пенса поскъпване ли е? Аз помня кога беше 3 кинта и нещо.Освен това въпросът е докога ще поскъпва, по-точно кога всъщност ще спре да поскъпва. Като поскъпне на 4 кинта може да се съглася, че е поскъпнала.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия е колкото България, с десет пъти повече население. Малка, пренаселена страна.
19
10
 
3
 
! Отговори
9 преди 4 години
За държава като англия която притежава 1/8 от територията на Земята, не берете грижа. За тях европа е поредната колония...така че не се вълнувайте толкова. Англия е толкова силна....че европа след 2000 години не може да се диближи до ресурсите с които англия разполага. Така че релакс. Там не става въпрос за пари а за власт. Те парите си ги печатат.
18
1
 
6
 
! Отговори
eйии преди 4 години
Айде стига с тия "***",бе!Русия е една второкласна държава,но въоръжена до зъби!Има икономика по малка от Италия!Оставете ги руснаците да възмечтават славното си сесерейско минало!В случая Русия не е фактор,а САЩ!Те правят мушенгийте,там е ключа от бараката!Но полза няма да имат!И изобщо,днешното поколение политици са посредствени,и вършат много глупости!
17
10
 
3
 
! Отговори
Nationalisttiger преди 4 години
Certainly, the UK could be split (England, Scotland and Northern Ireland) with Northern Ireland possibly becoming a part or Ireland.But I'm not convinced, even with Boris steering the Conservatives, that Brexit will ever happen. For it is not the politicians that decide the ultimate destiny of European countries anymore. No, it is now the Illuminati and has been this way for many years. The majority of European people are sheep... They do not see the bigger picture of who "really" is ruling
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някой сиТо и до 2008 г. всичко изглеждаше розово, ама знаеш какво стана за броени седмици.
15
3
 
2
 
! Отговори
някой си преди 4 години
Като е толкова зле , защо тогва английскта лира поскъпва спрямо другите валути ?!! Те тези с многото пари сигурно са някакви наивници...
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ром"сКоментарът ти трябва да се чете така: Има директива от Русия -Москва всички медии тъй да поднасят напускането на Британия ЕС ,ВСЕ ЕДНО УТРЕ ЗА тях ще е рай.Просто страх тресе московските ***,че ще се запази ЕС при напускането на Британия ,но това е ЗАБРАНЕНО да се говори,а по-добре все позитивна информация да се пуска.... .
13
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се че е така ,но кому е нужна тази утопия ЕС.Еврото е лудост .Гейовете са лудост .Мюсюлманите в Европа са проклятие .Това убива истинската Европа на Бах ,Декарт ,Да винчи .Адам Смит А се твърди обратното .Всъщност ЕС е анти европейски проект .
12
2
 
8
 
! Отговори
Това е положението преди 4 години
Накъдето и да потегли Англия, респективно Ю Кей, с единия крак винаги ще стъпва в Европа и ще се опира на него.Винаги ще е фактор в европейската цивилизация и архитектура за сигурност, по този въпрос две мнения няма.Но от векове двойствеността на островна държава като нея е била водеща, както ще бъде и занапред.Дори и Англия да напусне ЕС, тя винаги ще е част от него.Всичко друго са дрънканици на кибици без работа.
11
4
 
5
 
! Отговори
ф преди 4 години
Сините комунисти днес тачат не СССР ,а синия ЕС .Но неолибералния им подход напомня социалистическия.Гледат смело и правят бели в името на някакво бъдеще на Европа.