Лондон се развежда с ЕС, а Шотландия с Кралството?

Може да се стигне до още едно разделение – в самото Кралство
16 дек 2019 12:03,
27

Eдва ли нещо може да спре излизането на Великобритания от Европейския съюз, особено след като консерваторите на Борис Джонсън спечелиха предсрочните парламентарни избори.

Премиерът обеща, че Brexit ще се случи в края на януари, въпреки че все още няма ясни правила за развода с Брюксел.

Възможно е обаче да се стигне и до още едно разделение и то в самото Обединено кралство, защото в Шотландия са категорични, че не искат да напускат ЕС.

Още по темата

"Парламентарната математика в момента е изключително положителна за Борис Джонсън. Ще му позволи без съставяне от коалиции да приеме сделката, която успя да договори с ЕС. На 31 януари трябва да има приемане на постигнатите условия между ЕС и Великобритания. Ще има преходен период, който обаче няма да е 2 години, а до края на 2020 г. За 11 месеца трябва да се постигне всеобхватна сделка, която да включва и търговските споразумения", обясни пред Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков.

По думите му може да се стигне до ситуация, в която Великобритания не напуска ЕС, просто защото спира да съществува при напускане на Кралството от страна на Шотландия.

"Вероятно ще има сериозна доза убеждаване на шотландския елит, че е по-добре да останат във Великобритания", отбеляза Киряков.

Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения заяви, че едва ли може да се смята, че нещо може да спре излизането на Великобритания от ЕС.

"На тези избори Борис Джонсън изчисти дисидентите в собствената си партия. На 31 януари най-вероятно ще имаме напускане на Европейския съюз", коментира той и добави, че на дневен ред излиза принадлежността на Шотландия и Северна Ирландия към Обединеното кралство.

"Проблемът с Шотландия възникна изключително остро. Ако на първия референдум гласуваха шотландските националисти, към тях ще се добавят и проевропейски настроените шотландци", каза Кючуков.

И разясни, че по закон трябва да има решение на британския парламент, за да се проведе втори референдум в Шотландия. Шотландците обаче дадоха заявка, че няма да чакат разрешение от Великобритания. Според Кючуков до голяма степен се доближаваме до каталунските събития. Той очаква дълга кризисна ситуация между Лондон и Единбург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
До Анонимен 25Винаги ще има канарчета като теб. Такъв е живота.Първо, това за отделянето на Шотландия и Северна Ирландия за всеки що годе мислещ човек, означава само поредното крякане на загубилите доврерие медии и либералкомунисти. Второ това че Шотландия и Северна Ирландия са гласували за оставане в ЕС не означава непремено, че ще гласуват за отделяне от Британия , както внушават медиите. Поредните жалки манипулации на размазаните шамани !
24
5
 
13
 
! Отговори
ДИЧО преди 4 години
Ей, съсипаха я та,а Великобритания. То не беха полски водопроводчици, източноевропейски и пакистански индуси, а ми сега и шотландците създават проблеми. А колко убийства стават в Мидсъмър, маани, маани...:)
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме с Джонсън. Ще подкрепим мироопазваща мисия в Шотландия. Ще пратим рейнджъри да подкрепим целостта на членката на НАТО - Великобритания.
22
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евроатлантиците ще допуснат ли още един "Крим" ? Ще допуснат ли още един незаконен референдум и отцепване на Шотландия от Великобритания, както стана с Крим? Трябва да призоват всички членки на НАТО да осигурят мира и целостта на членката на НАТО - Великобритания. Къде са Соломон Паси и Крадливото Ленче, които да застанат твърдо зад Обединеното кралство?"По-добре танковете на НАТО да отидат в Шотландия."
21
2
 
7
 
! Отговори
Петър Младенов преди 4 години
Нека танковете да дойат мааму!
20
2
 
7
 
! Отговори
Съветник преди 4 години
Джонсън вкарвай танковете не му мисли.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шотландците в ЕС това е приемливо тъй като имат най-доброто уиски по техни стари рецепти,а в ЕС са с установени права на производители и разпространители с защита на интересите им докато други пиратстват върху изделията им включително и в такъв смесен вариант като за ЕС кат по-големите с по-старите участници ползват по големи права на разпространение без да имат стари рецепти как технологии,техника на приготовление,а се възползват само от индустриализация по времена на продукти с комерсията им.
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шотландците питаха ли Грета?
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е вече да измътят някой нов новичок.
16
5
 
7
 
! Отговори
програмист преди 4 години
Ама има ли някои които да верва че сами са избрали брекзит
15
17
 
6
 
! Отговори
de bre преди 4 години
шотландците баш толко прости не са да сменят Лондон с брюксел, може "елита" им да е купен и послушен, може медиите да ги облъчват но народа не е *** и няма да се остави, пък иначе на простия българин мож му пускаш всякакви мухи там номера минава щот са *** и *** както каза някой.
14
7
 
9
 
! Отговори
axa преди 4 години
такива шотландски майдани от соросолиберастки тип не ни впечатляват и нека продажните медии вият, чухме ги как реваха когато уж не искали англичаните да излизат а то взе че мнозинство получи брекзита, Англия ще ги преодолее, но е показателно как се разпадна цял соц лагер а как е излизане от ЕС.нека да се види къде е диктатура,къде са манипулирани медии, май не са при соца
13
3
 
11
 
! Отговори
рус спортис чис преди 4 години
Разеидинението прави силата
12
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като Великобритания традиционно подкрепя териториалното разцепление на други държави, ще е интересно да наблюдаваме двойният им стандарт когато същото започне да се случва в собственият им двор.
11
1
 
15
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Трябвало да убедят шотландския елит.хахаКакНещо на заплаха ми прилича това.
10
12
 
15
 
! Отговори
нормален не гей преди 4 години
Англия се осети как да се оправи като се разцепи тотално само така и ние требе да излеземе от ес и да разделиме на две турска и руска така че се оправиме и ние
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
наглобританците от разединеното краство е време да бъдат натирени в трета глуха
8
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ахахаха. те шотландците, че са проcти, проcти са, ама чак толкова проcти, че да сменят Лондон с Брюксел за началници не са.
7
2
 
28
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
мълчаха кат на-рани когато Каталуния искаше да се отдели от Испания, интересно каво ли ще кажат за Шотландия, ако тръгне да се дели от Великобритания. Либералността и демокрацията май ще се окажат доста разтегливи понятия.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В скоро време ще видим разединеното кралство, а вместо Великобритания ще остане само Британия.