Германия затваря въглищните централи, дава 40 млрд. евро

Ангела Меркел обеща тези пари да отидат в засегнатите региони
16 яну 2020 18:40,
30
Германия затваря въглищните централи, дава 40 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел постигна сделка за стартирането на плана за пълното прекратяване на използването на въглища за добив на електроенергия. Меркел предлага обезщетения за милиарди евро за дружествата и засегнатите региони, така че затварянето на въглищните централи да започне още през тази година, съобщава Bloomberg.

Още по темата

На преговорите между правителството и премиерите на федералните провинции, които започнаха в сряда вечерта и завършиха късно през нощта, бе решено да се прекрати дейността на всички въглищни централи до 2038 г. Планът предвижда осигуряването на компенсации в размер на 40 млрд. евро за засегнатите региони.

Най-голямата германска въглищна централа RWE ще получи 2.6 млрд. евро, сочи информация на запознат с преговорите източник на Bloomberg.

Меркел се намира в трудна позиция, тъй като среща натиск както от еколози и активисти, така и от компаниите от минния сектор. Борбата с климатичните промени е сред най-важните теми за избирателите, а Германия няма да успее да изпълни целите за 2020 г. спрямо Парижкото споразумение за климата. От друга страна, се засилват опасенията, че социалното неравенство между по-бедните региони в Източна Германия, където се намират голяма част от минните компании, и Западна Германия, ще се увеличи.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Vive la France! преди 4 години
До Deutschlandхаха. И какво й е великото? Сбирщина от пенсионери и бежанци загубили всички войни. Кога ще спрете да внасяте елетричество от Франция? Никога! Защото дори ядрена енергетика нямате вече и плащате най-скъпия ток, а въздуха ви мръсен заради въглищата. Деиндустриализацията върви по план, скоро ще бъде свършено с проектчето на Бисмарк от 70-те на 19 век.
25
1
 
1
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Германия е ВЕЛИКА,еврото - стабилно!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето това е хибридната война,която много овце не могат да проумеят,мислейки си,че в нея само се стреля!Напротив,стрелбата в нея е само за създаване на онзи фон,който да оправдае основните способи за унищожение,един от които е "борбата с климатичните промени!Така хората ще си унищожават икономиките,а заедно с това и себе си,макар и по-бавно,а ефектът ще бъде една голяма нула - такава "борба",ако изобщо е необходима,е възмжна, само с участието на всички държави,особено,големите!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като затворят тецовете ще купуват още повече газ от лошата Русия, но на нас пак няма да разрешават да купуваме газ от лошата Русия, за да не станем лоши като лошата Русия.Само Германия може да купува газ от лошата Русия, но да остане добра.Сега разбрахте ли каква е играта?
22
0
 
0
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 4 години
Проклетите германци искат да ни отнемат първото място за най-скъп ток.
21
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ви нема ,бе... преди 4 години
Щом има ракия , ше ви е топло...ха,ха,хааааааааа
20
0
 
0
 
! Отговори
Густо майна преди 4 години
Як кол ...щот са много отворковци...ся че му ядат главата и че дишат дълбоко....
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Турция до сега изхарчи 40 милиарда за сирийците щото ГОВЕДАРИТЕ И ПИЯНИЦИТЕ решиха да си избиват комплексите в Сирия
18
2
 
4
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Малии, до сега плащах 30 сента за киловат а скоро май цената ще се удвои. Германците не искат атомна енергия и ток от въглища а Тръмп им спря северен поток 2. Не знам от къде ще го добиват тока, сигурно от въртене на ***,,далите на велосипедите.
17
4
 
2
 
! Отговори
men преди 4 години
откроивам батенца леярна за свещи у дойчистаня. на там вървят работите.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затвориха централите и сега ще ми се топлят с дедовия.Няма по-голяма лъжа от тази.Германия има нужда от всеки киловат енергия, тя произвежда, а не консумира.Хората от вятър правят ток, а ние от тока вятър.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има една седесарска клика омешана и в герб която с лоена свещ ще си свети но ще реве срещу Белене щото е идея от Тошово време....
14
2
 
6
 
! Отговори
до 1234 преди 4 години
ТеЦ хТЕЦ= АЕЦ
13
2
 
8
 
! Отговори
Ще затвори... преди 4 години
...а не "затваря"! Има съществена разлика / ти да видиш/!
12
12
 
7
 
! Отговори
Непукисть преди 4 години
На кой му пука за германия хаха умираща ***.
11
1
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Тондо 2040 не е сигурно планетата дали ще съществува.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези пари Меркел ще ги даде на Путин за газ.
9
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщаме се към екологичния живот в пещерите. Ще възкресим вълнистия мамут, когото сме унищожили.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горбачов: Който идва късно, го наказва Историята !Пак ще ревете когато ви накарат да си затворите соц кютуците "Мариците" !
7
2
 
11
 
! Отговори
1234 преди 4 години
БВП-то на Германия е около 3.3-3.4 трилиона долара годишно , могат да си го позволят . Ще се оправят Въпросът е какво ще правим ние , когато ни принудят да си затворим въглищните централи Като ни наложат някакви непосилни такси за въглеродните емисии... То не че сега се евтини де Така или иначе докато САЩ , Китай , Индия , Азия като цяло , Русия не направят нещо ,все тая