Бежанката от Босна, която стана министър в Австрия

Алма Задич е под полицейска защита заради отправени заплахи
17 яну 2020 19:47, Елка Василева
58
Бежанката от Босна, която стана министър в Австрия
Алма Задич. Снимка: архив, БГНЕС

Тя пристига в Австрия като дете на бежанци от войната в Босна. Сега Алма Задич стана най-младата правосъдна министърка в историята на Австрия и първата на този пост с чужди корени. Но животът ѝ е под заплаха, пише Дойче веле.

Задич следва и специализира право във Виена, Милано и Колумбийския университет в Ню Йорк. „Мултиетническият Ню Йорк ми показа, че едновременно мога да бъда австрийска, босненка и европейка“, казва Задич, цитирана от Би Би Си. Следва успешна кариера в няколко международни организации и австрийска кантора, където практикува като адвокат.

През 2017 година Задич е избрана за депутат от партията "Сега - Листа Пилц" на напусналия „Зелените“ Петър Пилц. По време на нейно изказване в парламента, в което говори за проблемите със сигурността в Австрия, депутат от Австрийската народна партия (АНП) на Себастиан Курц се провикна: „Не сте в Босна“.

На парламентарните избори през септември се кандидатира в листата на „Зелените" и е избрана отново за народна представителка. След като в края на 2019 година АНП и Зелените постигнаха споразумение за излъчване на общо правителство, еколозите предложиха Задич за правосъден министър, а консерваторите на Курц се съгласиха.

Не всички са доволни

Крайната десница в лицето на Австрийската партия на свободата (АПС) настояваше президентът Александър Ван дер Белен да не приема номинацията на Задич за министърка на правосъдието. Държавният глава обаче я защити с думите: „Ако госпожа Задич не е достатъчно квалифицирана (за поста), тогава се питам кой е?“.

Повод за недоволството на крайнодесните е коментар на Задич в социалните мрежи по повод на една снимка. На нея се вижда мъж от популярните в Австрия, Германия и Швейцария т.нар. Burschenschaften, възникнали навремето като студентски сдружения, който маха на преминаващи покрай него демонстранти по начин, напомнящ на хитлеровия поздрав. В Тwitter Задич написа по този повод: „Никаква толерантност към нацисти, фашисти и расисти“. Мъжът от снимката твърди, че просто е помахал на свои стари приятели от училище, и дори заведе дело срещу Задич по Закона за медиите.

Срещу омразата в интернет

След това в социалните мрежи се изля помия от обиди и подигравки към представителката на „Зелените". От Австрийската партия на свободата внушават, че тя имала връзки с ислямисти. А след като Задич започнала да получава и открити заплахи, сега тя е поставена под полицейска защита.

В интервю за „Клайне Цайтунг“ Алма Задич споделя, че сегашната ситуация не е никак лесна за нея, но това няма да я откаже от поетите ангажименти. Един от първите проекти, с които тя смята да се заеме, е свързан с въвеждането на по-тежки санкции за сеене на омраза в интернет. Защото „никой не заслужава расистки и дискриминационни нападки“, казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
а бе,едеот преди 4 години
До БГКви араби,кви 5 лв бе,цАрвyл!?Бошняците са сръбски помаци!И говорят на сръбски!Чети историята,не драскай с тАпото си мнение!
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина почитта и вярва повече на станистите Ванга и Дънов, отколкото Исус., но е голям християнин.Половината са с турски фамилни като : Тезрзиев, Дюлгеров, Балтов, Демирев, Сидеров. Дели и Кара еди кой си, но се подиграва на Херо Мустафа.
34
1
 
2
 
! Отговори
Джибриль преди 4 години
Дойче зеле е бил символ за нещо само в побъркабите германофилски глави които са бая увредени.
33
2
 
3
 
! Отговори
факт преди 4 години
Бошнаците са по-зле от помаците в България. Тази е мъртва и го знае отдавна. Няма никакъв шанс да промени света и Австрия.
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сама си търси белята. Това е наглото. Прекалено нагло е за Австрия.
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
квотен негр дет се вика, хем жина, хем чужденка, хем мюслиманка, оставаше само да е куца, сляпа и глухонема и да е в кома... завъртяла е и по некой свирчок де, може и шпаклички да е ударила. австрийците са напред в играта. много са кинки.
30
7
 
11
 
! Отговори
Handel преди 4 години
По времето на социализма Дойче Веле беше силмвол на свободата, сега стана гласът на левите щурмоваци.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей Будиста. Не си ти, когато не си си пил таблетките во време. И ползвай и малки букви, ако обичаш. Свикнали сме да срещаме всякакви луди навсякъде, ама все пак.., айде въздържай се малко.
28
8
 
4
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
АлкашитеЗавладяха Кавказ където над 80 % са мюсюлмани и им раздадоха руски паспорти. Никой не ги е питал искат ли или не искат. А тази млада жена родителите и са я завели сами на по-добро място и ето момето става министър. Над 180 народности в Руската Империя стенат под миризливитеБотуши на Московците.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива като теб в едно нормално общество не се величаят и не се толерират. А се дават за храна на свинете. Кафяво недоразумение.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставам настрана дали организаторите на Луков-марш са провокатори, чиято цел е да насочват национализма в изгодна за някого посока. Да бъдете националисти означава всеки ден да сте такива и да пазите държавата си от подобни на тази ханъма убийци на бялата раса. А не да чакате руски еврейн да ви освобождава. Колко от вас знаят кой е генерал Никола Жеков? Със сигурност никой от вас не знае. Но в главите ви кънти Путин, чалга, консуматорство, реклами на китайски стоки.
25
5
 
9
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Австро- Унгария взе областта Босна БЕЗ война през 1878 г, и вероятно затова НЕ изгони арабите- ислямисти от там. После през 1918 г, Босна стана част от Югославия,но и те не изгониха Ислямистите и сега тия араби искат да завземат Австрия. Всички бежанци и мигранти са Арабски башибозуци- по големи Измамници и от Телефонни измамници. За да я има Европа и Австрия, тая арабка- Задич, трябва да бяга ОБРАТНО към Турция и Сауидитска Арабия. Да мрът всички араби. Да живее България.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали искате мултикултурализъм, борите фашизЪма, слушате с отворени усти кремълското жидско джудже, което ви обяснява колко лошо нещо е национализма. А децата ви ги няма, държавата ви се пълни постепенно с небългари, нищо вече не върви, елитите ви продадоха... И на фона на това изобщо не ви пука, че тази мултикулти еврейска слуга ще наказва някой за изказано мнение в Интернет... Ами те скоро ще почнат да ви избиват само, защото сте бели. Стоите, цъкайте с език, чакайте смъртта си. Ще дойде.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо точно националистите се сърдят,Босна и Херцеговина си бяха дадени на Австро-Унгария 1878-а :)
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тц тц тцМа те и австрийците не я харесват.Тая е избрана с гласовете точно на едни по-тъмнички дето не се къпят много-много.
21
13
 
7
 
! Отговори
тц тц тц преди 4 години
Булгарете са много бедни и изостанали, живеят още в края на миналия век а хигиената им се изчерпва с 'едно душче след фитнеса', мразят всичко- включително себе си и затова плюят по всичко и всички
20
1
 
4
 
! Отговори
бг преди 4 години
бегай към Китай, китайски шпинино. В България НЯМАШ права. Можеш САМО да изхарчиш една торба пари, да се возиш с такси, да лежиш по Хотели и после да се махаш.
19
6
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
е как нема да се хили самодоволно?..Джакпота така лесно ли се удря?..Обаче знаете ли?..-Ние си мислим,че "нещо СТАВА" по света,но то всъщност .."Вече е"записано и програмирано"..Ние виждаме /е,некои от нас де../ "3D" реализацията,която просто следва "програмата в "Компютъра"..А такива като нея "Компютъра" ги избира на случаен принцип...За това са толкова щастливи ...................знам че е трудно за разбиране,за това по темата-толкова..
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега да докаже прогресивните си възгледи като поиска женска квота в осигурената и полицейска охрана.Или цялата да е от бенефиценти на позитивната дискриминация.
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте й самодоволната физиономия, също като на играч на белот с каре валета.