Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки

Да работиш по 10-12 ч. на ден и едва да свързваш двата края
20 яну 2020 20:00, Елка Василева
285
Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки
Снимка: архив, БГНЕС

Мартин се труди по 10-12 часа на ден, но получава заплата колкото да не умре от глад. Българинът е един от общо 4,1 милиона работници в Германия, които хем се трудят на пълен работен ден, хем живеят в мизерия.

"Да работиш за жълти стотинки": така е озаглавен документален филм на германската обществена телевизия ZDF, разказващ за трудещите се с минимални доходи във Федералната република, пише Дойче веле.

Един от тях е българинът Мартин. Той работи от три години в Германия като куриер. Денят му започва в 4:00 сутринта. Мартин живее заедно с 11 свои колеги, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, плаща 350 евро на месец.

В 5:00 Мартин отива на работа в депото, откъдето започва да обикаля с буса си по адреси. Той още не знае колко ще продължи работният му ден - може би 10, а може би 12 часа. Това зависи от броя на пакетите, които трябва да достави. Първата му задача е да ги натовари на буса. Това му отнема доста време, което обаче не му се заплаща. Едва когато пакетите са натоварени и подредени, работният ден може официално да започне.

В деня, в който екипът на телевизията го съпровожда, той имал да разнесе 227 пакета на 169 адреса. „Ако на адреса няма никой, си длъжен да намериш съсед. Това отнема много време. Трябва да говориш със съседите и да оставиш бележка на вратата. Това отнема поне 10 минути. При 100 клиенти - ето ти 1000 минути", разказва Мартин. 1000 минути, които се равняват на 16 часа.

Мартин е принуден да се храни в превозното средство, защото няма време за обедна почивка. Работата му изисква и големи физически усилия. Някои пакети тежат по 30 килограма. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен доход е малко над 1000 евро.

Мартин е един от общо 4,1 милиона трудещи се в Германия, които работят на пълен работен ден, но получават твърде оскъдно заплащане. С други думи става дума за проблем, засягащ всеки пети трудещ се в Германия. А заетостта на пълен работен ден от година на година намалява. Вместо това има все повече трудещи се на непълен ден и такива, които волю-неволю влизат в ролята на самонаети лица.

Минималните надници на час, приети в Германия със закон, се актуализират на всеки две години. През 2019 година минималната часова надница е възлизала на 9,19 евро, а през 2020 тя ще е 9,35 евро.

Злоупотребите обаче са много: в случаи като този на Мартин не всички часове, в които служителите са ангажирани, биват зачитани. Други работят изцяло на черно или са наети за по-малко часове, отколкото реално работят, а остатъкът от заплащането си получават на ръка. Така работодателите плащат значително по-малко данъци и осигуровки. Сред потърпевшите са особено много работници в строителния бранш, но също и в сферата на услугите.

Не само хора като Мартин, заети на пълен работен ден срещу минимално заплащане, трудно свързват двата края. На близо 3 милиона жители на Германия им се налага да работят на две или повече места. Сред тях е Диана Йортел, с която ни среща репортажът на Втора германска телевизия (ZDF).

Бум на почасовата заетост

Диана е касиерка в супермаркет, но работи там само 12 часа седмично. За да пестят, от магазина ангажират повече служители само в най-натоварените часове. Почасовата работа е широко разпространена в Германия и е сред най-често срещаните методи на работодателите да пестят средства от заплати и осигуровки. Над 15 милиона души работят почасово в Германия. Броят им е нараснал почти двойно за последните 20 години.

Работният ден на Диана, също като този на Мартин, започва рано - в 6:00. Първо отива да чисти в дома на възрастен човек. Това ѝ отнема два часа. След това работи няколко часа на касата в супермаркета, а щом приключи и там, се отправя към третото си работно място - верига за бързо хранене. Там се труди около 50 часа месечно и получава по 9,50 евро на час.

По данни на Федералната статистическа служба към 2017 година 15,5 милиона от живеещите в Германия са били заплашени от бедност или социална изолация. Те представляват 19% от населението. Средният процент за Европа е 22,5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: германиятруд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
1
 
0
 
! Отговори
Поправка от 261 преди 4 години
Исках да кажа 2000 лева, не 200, разбира се.
250
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И не ми казвайте, че с няколкостотин лева богато,на месец не може да се живее у нас. Ако не трябва да плащаш наем или ипотека, може и още как. Е, има и месеци с по-високи разходи, но средно едно четиричленно семейство може спокойно да живее с 200 лева. Не богато може би, но и без лишения. Ако това не ви устройва, проблемът си е ваш. Теглете кредити, сключвайте ипотеки, за да живеете нашироо, понеже и другите така живеели. За съжаление повечето от вас разсъждават по този начин. Но не се чудете.
249
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има работа. В момента има. Особено поради факта, че огромна част от българите в трудова възраст се блъскат в чужбина за жълти стотинки.И аз минах по техния път, но за кратко. После печелех доста повече в чужбина, но парите пак не бяха много като за техните стандарти, защото там животът е много скъп. С доходи доста над средните там не можех кой знае колко да спестявам. Сега работя и живея отново у нас, печеля по десетина хиляди месечно, а карам с няколкостотин. Сами сметнете разликата
248
3
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
е,значи ние тук сме по добре,защото работиме за бели стотинки,бели ама стотинки.а тия на запад КАТО ГЛЕДАМ НАПЪВАТ ПО ГРАНИЦИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ.ЖАЛКИ ДРАСКАЧИ колко ви плащат да плашите гаргите.,това да не е времето зад желязната завеса,светът е едно голямо село и всичко се вижда и се знае.
247
5
 
5
 
! Отговори
Asd преди 4 години
Тези статии някаква пропаганда ли са, за да се спре емиграцията, или за да върне емигриралите. В България с 1500 лв последната седмица преди заплата не оставаха пари за хляб.
246
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е зле в Германия. Не идвайте тук. Стойте си в Бг. Мизерия ви казвам. Вчера за около един час работа сложих в джоба 55?, мизерия ви казвам
245
0
 
1
 
! Отговори
фен на танас преди 4 години
До с 25,000 руб месечноАко си съгласен ела в моето село ще живееш безплатно в моя къща само ще ми работиш за 200лв на месец. Пак се получава повече!!!
244
6
 
10
 
! Отговори
Имам идея преди 4 години
Манете я тая Германия!Дайте да се съюзим с Русия.Наскоро Путин направи минималната заплата там 310лв.Ще изглеждаме супер богати на фона на руснаците и БСП-то няма все да реве, че народа умира от глад.Вместо това ще възхвалява другаря Путин и високия стандарт на живот в условията на руско управление.
243
6
 
8
 
! Отговори
Пифи преди 4 години
Това намирисва на пропаганда, колко е зле в чужбина, а видиш ли в *** сме цъфнали и вързали мръвки. 1. Изколиха прасетата, внасят старо замразено 100 годишно месо от Щатите (защото в Щатите местните не ядат свинско и си седи).2. Внасят *** и ни тровят, за да измрем по бързо или да се разболяваме и да им купуваме скъпите лекарства, които не ни лекуват. ...
242
9
 
11
 
! Отговори
ZUziZu25 преди 4 години
Ама то човек да се смее ли на пълната простотия на българина да обеснява колко по добре било в БГ и в Германия хората били гладни. На бързо ние сме двойка и двамата работим и общо вземаме 3300 евро чисти и то защото сме от скоро и това ще се промени с тенденция на горе. В България и двамата работихме и на края на месец нищо, даже от време на време прибягвахме и към бързите заеми. Тия от София може и да се добре но ние от провинцията. Стойте си в България и нас не ни мислете.
241
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 хилки, 50 хилки на година , 19 хилки на месец... Тука едни смешници раздухват как всеки балканси тарикат, щом отиде в Германия и започва да си подмята пачки и хилядарки от едната ръка в другата и през двата си джоба. И наричат хилядарките пренебрежително хилки, щото тия пари за тях да ги спечелят е като да щракнат с пръст. А иначе не са помирисвали чужбина и носа си дори не са подавали на 5 см извън българската граница, но всичко знаят. Смешници, комедията е пълна.
240
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впрочем ако е за едното ядене никъде в цивилизования свят няма да легнеш гладен, ако приемаш други да те хранят.
239
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде има и хубаво и не дотам.Ама германското лошо е по-добро от българското лошо. Той Мартин не казва, че в България го е хранила баба му. Т.е. в Германия да си плаща сам сметките за него е един върхар.А надолу пак се появи ония с американските визи.Не ви пускат да ходите за ваше добро. Тук какви баракуди има...докато имате пари ще им плащате за да работите, а после и без пари, но повече.Мартин в америка би работил на две места по 10-12 часа. Първо ще го шляка шефа, после колегите и т.н
238
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоти, тоти....А не те ли е срам баба ти да те храни?
237
4
 
2
 
! Отговори
тоти преди 4 години
Да ви пука на запада,коло *** трябва да си да се бъхтеш като вол за един залаг...,я си седите тука поне баба ви ще ви храни веднъж на ден ,а не се фукайте ,че аъм у западу....май си яко западнал ,но избора всеки си прави!!!!
236
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната заплата в Москва е 92 хиляди рубли на месец, а не 25 хиляди.
235
2
 
19
 
! Отговори
случаен преди 4 години
Мартин ако беше си седнал на ***, да научи език на средно ниво...сега щеше да е 100 пъти по добре. Мартин няма работа по големите градове, щото там *** много...в по малките градчета работа за Мартин има много, по добре платена е и живота е доста по спокоен, също така и квартири по лесно се намират. Ако Мартин преди си е мислил, че в Германия парите растат по дърветата, то Мартин е бил в голяма заблуда...бъдете хитри, не бъдете като Мартин.
234
0
 
11
 
! Отговори
Златка преди 4 години
Ами напишете и за Кипърастан там как ги друсат нашите *** за по 12 часа работа и за по малко от 1500 евра, ама работят там щото еврото двойно после като си дойдат в булгаристана. На всякъде е една и съща мизерия
233
5
 
13
 
! Отговори
аха преди 4 години
ко да ви кажа в прованса живея 850лв взимам месечно 20годишна кола карам 3стайна соц. панелка наследена с тец живея всичко си имам и нови зимни гуми за колата купих и на банско ходя за 2-3 дена да погледам как живеят чужденците да се лъзна ски 2ра ръка кола 2ра ръка кьораф лев не спестявам верно и на море ходя верно тук там и на чалгичка 1н път месечно ама ше я пробвам тая германия там 1на стая с други в апартамен ще е 300евро *** ше ида да вида Бойко за къф растеж ми говори да мога да съпоставя
232
2
 
3
 
! Отговори
опии преди 4 години
ой 30к годишно му били след данъци и осигуровки бе ама пак излиза 2500месечно начи има хубава работа тоя чиляк и 5хил ойро годишно за дрехи дава то кат се знам аз кфи неща ше си накупя у немачко само да връви заплатата хубаво така по 2500 ойро 500квартирка и хич не ми дреме за Бойко Корнеля Банеффф Престъпници разни криминални хроники - идвам дойчланд и за мръсният въздух на софя не ми дреме