Съветът на Европа: Парите и кариерата на магистратите са проблем

Групата срещу корупцията идва в България за проверка през март
21 яну 2020 07:00,
21
Съветът на Европа: Парите и кариерата на магистратите са проблем
Снимка: архив, Булфото

Раздаването на бонуси от шефовете на съдилища, дългите изпитателни периоди за съдиите и превесът на политически избраните пред професионално излъчените членове на Висшия съдебен съвет остават рискове за корупция в България. До този извод стига Групата държави срещу корупцията на Съвета на Европа (GRECO) в доклад, публикуван в Страсбург.

Той заключава, че българските властите са изпълнили изцяло 12 от 19 препоръки за превенция на корупцията сред депутатите, съдиите и прокурорите. Шест препоръки са частично изпълнени, става ясно от документа, изпратен в българските институции, които са задължени да го публикуват.

Сред съветите, които не са приети, е постигането на баланс във Висшия съдебен съвет между професионално и партийно избраните му членове, който още е в полза на последните. Сега професионално назначени има само в съдийската квота. Според Съвета на Европа това “създава риск от политизиране на решенията” за кадровото развитие на магистратите. В Срасбург смятат, че по въпроса не са предприети никакви действия от българските власти и че “ситуацията остава същата”. Нищо не е направено и за намаляването на срока от 5 г., след който съдиите стават несменяеми. Според GRECO твърде дългият изпитателен период увеличава рисковете магистратите да станат податливи на натиск и “да решават делата по определен начин”. Българските власти пък го намират за “мотивиращ”, пишат експертите от Съвета на Европа.

Те се опасяват, че заради липсата на обективни критерии за определяне на бонуси в съдилищата, най-големите се дават на послушните, а не на работещите магистрати. Групата срещу корупцията намира, че основанията за разпределянето на премиите са “твърде общи”, което позволява “решения по собствена преценка” от шефовете на съдилища.

Въпреки критиките Съветът е доволен от създаването на Антикорупционната комисия, от системата за проверки на длъжностните лица по върховете и от изискванията към тях да декларират имущество и конфликт на интереси. Положителна оценка се дава на въведеното обучение по етика за магистратите, подкрепата за младшите прокурори.

Като претеглят плюсовете и минусите, в Съвета на Европа преценяват, че България трябва да бъде поздравена  “за постигнатия напредък” и да приключат четвъртия кръг от наблюдение върху страната, който се води от 2015 г насам.

От Съвета на Европа уточниха за dnes.bg, че това не слага край на мониторинга и че вече е насрочен пети кръг за наблюдение. Експертите на организацията ще пристигнат в София за едноседмична проверка на 30 март. Този път обект на оценка ще са мерките за предотвратяването на корупцията сред висшата изпълнителна власт - министри и техните заместници, членовете на политическите им кабинети, висши чиновниц и службите за сигурност. От обхвата не са изключени и президентът и премиерът. В София е изпратен въпросник от 18 страници, за да могат домакините да се подготвят.

Пратениците на GRECO имат конкретни въпроси за доходите на висшите управници, избягването на конфликт на интереси, назначенията на чиновници и ръководители, прозрачност на вземаните решения, правилата за получаване на подаръци, за харченето на публични средства, за изискванията за деклариране на доходи, механизмите за контрол и наказания и др. След като се запознаят на място, членовете на групата ще подготвят препоръки, които властите трябва да изпълнят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Одисей преди 4 години
Почти няма какво да добавя, освен да се солидаризирам с пишещите. Но специално на 10. и 11. пожелавам приятна вечер, сполучливи интерпритации на настоящата ситуация...
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основния проблем на България е съдебната система. Всичко останало е що-годе наред.
18
1
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
КАК ПОЗНА ЧЕ ГЕШЕВ ИМА 25 МИЛИОНА В ШВЕЙЦАРИЯ КАТО ТАМ БАНКОВАТА ТАЙНА Е ......... АКО СИ МАЛКО ПО УМЕН ЩЕШЕ ДА НАПИШЕШ В ДРУГА СТРАНА.
17
0
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Тия като ни "наблюдават" съдебната система (магистратите) сигурно се превиват от смях.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магистрати, магистрали, маргинали, терминали, избегали.....това все едни и същи неща.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от Съвета на Европа да не би да са в първи клас!? Имат си работа с рафиниран и циничен мафиотски режим! Какви препоръки!?...........
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рибата се вмирисва откъм главата, та както става по върховете, така е и надолу. В България никой от тия с власт, нямат интерес от справяне с корупцията, защото мога да си купят всичко и всеки, без никакви последствия. И ги копуват с вашите пари.
13
5
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Бъркаш, каква публична тайна в стил Гьобелс и лъжата повторена 100 пъти сънуваш? Само на най-високите длъжности са политически назначения. Ако твоето беше вярно, то при всяка смяна на режима, щеше да се сменя и цялата държавна администрация, а такова нещо няма. Отделно, че винаги има много свободни позиции, а няма желаещи заради ниското заплащане и високите изисквания.
12
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Публична тайна е, че не само магистрати, но и всички държавни служители от най-мастититите до най-дребните и слабограмотни писарушки се назначават на принципа на шуробаджанащината. В цялата държавна администрация има може би 1% служители, които си разбират от работата и не са етърви, чинки или държанки на правилните мутри.
11
3
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
И ТЯХ ЩЕ ИЗЛЪЖАТ. ФАКИРИ СА В ЛЪЖИТЕ И ЗАБЛУДАТА. С НАШАТА МАФИЯ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ, ЗАЩОТО НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА Е МАФИОТ. ЩЕ ИМ СЛОЖАТ БОГАТИ ТРАПЕЗИ, ЩЕ ГИ НАПИЯТ С АЛКОХОЛ КАКТО С ЕДИН ДРУГ ОТ ЕС СТАНА И СЕ КАНДИЛКАШЕ КАТО ПИЯН СВЕЩЕНИК И ВСИЧКО ПО МИРНО И ДА СИ ХОДЯТ.
10
1
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
И Европа няма да може да свали мафията от властта в България. Какъв напредък видяха тези?!
9
1
 
22
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Български магистрат ,който няма два хотела се счита за беден !
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да питат Гешев откъде има 25 милиона в швейцарска банка ?
7
0
 
30
 
! Отговори
ined преди 4 години
Е затова не влязахме в Шенген, няма и да влезем - щото са корумпирани и магистрати и политици и нищо не се прави за да се подобри положението.
6
2
 
30
 
! Отговори
пожелание преди 4 години
Направо да идват с техни магистрати ,а нашите директно за затвора , че и един читав няма !
5
0
 
25
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"Като претеглят плюсовете и минусите, в Съвета на Европа преценяват, че България трябва да бъде поздравена за постигнатия напредък и да приключат четвъртия кръг от наблюдение върху страната, който се води от 2015 г насам."Абсолютна подигравка...
4
2
 
36
 
! Отговори
разбирам ги преди 4 години
На всеки е ясно , че този доклад неглижира корупцията в БГ...Но, трябва да ги разберем хората отвън...та нали ние вече 10 г. казваме , че ТОЙ ще бъде нашия бог... Благославим Тиквата..а искаме хората да се борят за нас?!
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законни са олигархично-назначените?
1
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само те, а и всички политици, министри и шефове на агенции, ведомства получават огромни заплати, коледни и великденски бонуси и отделно още бонуси. Много излишни кадри и в държавната и общинска администрация навсякъде в страната, които също са протежета на властта и работодателите.А народът изнемогва и умира в мизерия заради спекулата, инфлацията и нарочно ниските доходи.