ЕС ще плати за евакуацията на европейците от Китай

250 французи първи се качват на самолета за дома в сряда
28 яну 2020 23:15,
19
ЕС ще плати за евакуацията на европейците от Китай
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще плати за евакуирането на европейските граждани от обхванатите от епидемията от коронавирус райони на Китай. Това ще стане чрез т.нар. Механизъм за гражданска защита, който беше задействан във вторник вечер.

До момента са организирани два самолета, съобщи еврокомисарят за управление на кризи Янез Ленарчич. С тях ще бъдат прибрани около 350 души, които са поискали да бъдат евакуирани. Еврокомисарят увери, че ако има повече желаещи, Брюксел ще плати и допълнителни чартъри.

Първият самолет ще излети от Франция в сряда сутрин и ще се върне на следващият ден. Вторият полет ще бъде изпълнен преди края на седмицата. Притежателите на европейски паспорти, които се намират в региона на Ухан и провинция Хубей още могат да заяват желание да бъдат евакуирани, независимо от своята националност, съобщи Европейската комисия. Това може да стане във всяко европейско посолство или в представителството на ЕС в Китай.

До момента около 100 граждани на различни европейски държави са декларирали желание да се качат на втория самолет, чийто полет още не е назначен. Германия вече обяви намерение да прибере 90 свои граждани от Ухан, Нидерландия - 20. Португалия и Обединеното кралство също обявиха, че търсят възможност да евакуират гражданите си.

Още по темата

На борда ще се качват само хора, които нямат симптомите на зараза, съобщи Асошиейтед прес. По-рано Франция обяви, че всички евакуирани ще бъдат подложени на 14-дневна карантина в специална болница, преди да бъдат пуснати по домовете си.

Първоначално Европейската комисия съобщи, че задължението да се погрижат за своите граждани е на властите в отделните държави, но се оказа, че не всички страни имат възможност да съберат достатъчно пътници за резервиране на чартърни полети и ще е по-удачно усилията да се комбинират.

Според правилата за работа на спасителния механизъм 75% от разходите за транспорта и организацията на спасителната операция могат да се поемат от европейския бюджет.

До момента в Европа има потвърдени четири случая на заразени с коронавируса 2019-nCoV - три във Франция и един в Германия. Всички те са резултат от тесен контакт с жители на Ухан. Последният доказан случай - в Бавария, е на германски гражданин. Той е бил домакин на китаец, посетен преди това от роднини от Ухан.

Според Европейския център за превенция и контрол рискът от пренасянето на заразата в Европа е умерено висок и свързан преди всичко с пътуващи от Ухан и други части, засегнати от заболяването. До момента в света са потвърдени 4587 случая на заразяване с вируса, предизвикащ скоротечна пневмония. Смъртните случаи са 106.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ЕСеккоронавирусУхан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Вируса преди 4 години
много сам бърз , за 5 дни заразих 10 континента .Над 200 уубих и над 10 000 ме носят на гръб.Имате ли ваксина ???
10
0
 
4
 
! Отговори
Нали сме в съюз, преди 4 години
защо не се организира общ транспорт, а нашите щели да пращат самолет за 4 човека? Толкова ли сме богати? Тук хора умират, а управниците се правят на интересни, вижте ни колко сме велики, особено Боко!?
9
3
 
2
 
! Отговори
най-после преди 4 години
Сети се ЕС! Най-после. Болест от която няма лечение и която е заразна, и една сега ЕС изтегля европейците от Китай!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко ще ги прибере с наш самолет на наши разноски!Нали е мАж...
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ще бъдат подложени на 14 дневна карантина, а нашите им измериха температурата на децата от ансамбъла и ги пуснах да си ходят по къщите.
6
0
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
самолета да кацне в Брюксел!
5
1
 
4
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 години
106 умрели Ъ та то на час толкова загиват при пътни инциденти в Китай ...Буря в чаша вода .най много пияндуристан пак ще пробва тъпата си ва,,тническа пропагана и фейкове
4
5
 
5
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
точно така внесете заразата - отново самосубсидираме собственият си геноцид!!
3
6
 
7
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен 1същото си викат и западняците като ни видят да ядем шкембе чорба и агнешки главички и дреболийки
2
1
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
не е ли европа най доброто място за живеене?поредното доказателство е тази акциясъс сигурност евакуираните ще бъдат най малко половината натурализирани китайци с европейски паспорти но това не е важно а начина по който се подхожда
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците да спират да ядат прилепи плъхове змии и *** и ще се нормализира ситуацията ама те откачалки