Европа обеща над 100 млн. евро помощ за Албания след труса

Средствата бяха дарени на донорската конференция в Брюксел
18 фев 2020 22:30, Ния Христова
9
Европа обеща над 100 млн. евро помощ за Албания след труса
Снимка: БГНЕС

Средства за възстановяване на Албания след мощното земетресение през ноември дариха страните от региона по време на донорската конференция в Брюксел, която се провежда под мотото "Заедно за Албания", пише в. "Вечер", цитиран от  БНР.

Италия е обещала да даде 65 милиона евро на Албания за отстраняване на последиците. Сърбия е обещала 2 милиона евро, Серена Македония ще отдели 6 милиона денара (близо 97 000 евро), Черна гора- 500 хиляди евро, което с вече предоставената сума възлиза на 750 хиляди. Косово ще дари 200 хиляди евро.

Още по темата
Словения ще задели 300 хиляди евро за изграждане на училище в район, който е бил засегнат от земетресението. България ще отдели 100 хиляди евро. От вестника отбелязват, че България планира да предостави още 375 хиляди евро за други проекти в Албания като строителство на пътища, училища и социална инфраструктура. Турция ще построи 500 къщи, които са на стойност 45 милиона евро и допълнително ще дари още 100 хиляди евро за възстановяване на джамии. В помощ на Албания Хърватия е предвидила 1 милион евро, а Гърция 2,5 милиона евро.

По време на донорската конференция, която се организира от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерът на Северна Македония Оливер Спасовски отбеляза, че народът на страната му е следял със загриженост новините за земетресението в Албания от 26 ноември, както и за последиците от него. Спасовки примомни, че още същия ден правителството му изпрати 42 спасители, които да помагат на местните спасителни служби.

"В името на солидарността като основа, върху която се гради идеята за Европейския съюз, Северна Македония веднага изпрати екипи за първа помощ и спасяване, които предоставиха на разположение всички свои капацитети и умения, за да помогнат да се спаси всеки човешки живот. Това беше не само професионално задължение, това беше човешки, солидарен отговор", каза Спасовски. След което припомни, че правителството е изпратило на Албания 6 милиона денара като първоначална финансова помощ.

Спасовки отбеляза, че Северна Македония и Албания не са членки на ЕС, но грижата, която е проявила Европейската комисия към Албания, насърчава правителствата и народите на тези две страни и поражда нови очаквания за започване на преговори за членство в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Карил преди 4 години
Албанците са свестни, заслужават помощ, виж у нас ако стане нещо и евроцента не заслужаваме.
6
2
 
7
 
! Отговори
Кефф преди 4 години
Немската кочшина загива необратимо.Започва заместването на затаряващите 17 млн. немци от ГДР с албанци и македонци(албанци).Пълни нещастници са немците и измислената им държава.Могат си зафрат парите изотзаде.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия иска колкото се може повече държави в ЕС за да изпозва свободното движение на хора, стоки и капитали за износа си и за да богатее. Тези 100 милиона са подкуп. Така си купиха и нашите политици. Спете спокойно деца, всичко е изчислено и калкулирано до последната стотинка по немски. Немец пари не дава бадева.
4
2
 
5
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Типично по Комунистически - Всички са Равни, но Едно са По-Равни от Други - За Едни Винаги Има, за други Винаги - Няма! Комунистите от Брюксел в Дейсктвие!!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е една добронолно ислямизираща се Германска Империя. Ще има да плащаме още много данъци. Последния ще е данък въздух.
2
3
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Албания в ЕС ли е? Защо данъкоплатците в ЕС трябва да плащат сметките на Аблания?! ЕС интересува ли ги, аз като не мога да си платя сметката или ги вълнува само дали си плащам данъците!!
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милиард заслужават на Турция дадоха милиарди да правят палатки на неевропейци.