След 28 часа преговори ЕС не се разбра за бюджета

Brexit е виновен, заяви председателят на Съвета
Обновена: 21 фев 2020 22:55 | 21 фев 2020 22:15,
52
След 28 часа преговори ЕС не се разбра за бюджета
Снимка: Pixabay

Европейските лидери не успяха да постигнат единодушие по общите разходи на ЕС за следващите 7 години след продължила два дни среща в Брюксел.

Те се разотидоха в петък вечер, без да могат да намерят баланс между исканията на страните донори за намаляване на разходите и настояването на държавите, които разчитат на еврофондовете, за тяхното запазване.
"Работихме много усърдно през последните дни, но днес установихме, че не можем да постигнем споразумение и че се нуждаем от повече време. Преговорите по този бюджет са много трудни, особено след Брекзит и дупката от 60-75 млрд. евро, който той отвори", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Още по темата

Мишел прекара нощта между четвърък и петък, както и целия ден в петък в преговори по отделно с лидерите на държавите, които междувременно преговаряха на групи.

След почти 20 часа разговори той предложи бюджет с 10 милиарда по-малък от предишното си предложение от 1,094 трилиона евро, но това се видя недостатъчно на донорите и твърде малко за останалите. Донорите - основно Австрия, Швеция, Нидерландия и Дания, не приеха компромиса, дори след като беше удоволетворено искането им да получат финансови отстъпки от вноските си към бюджета и от приходите си от ДДС.

Предложението съдържаше допълнително орязване на парите за земеделие и незначително увеличение на еврофондовете, което пък не допадна на 16-те държави получателки на средства, които днес решиха да се преименуват от "Приятели на кохезията" в "Приятели на амбициозна Европа". Част от тях възразиха и срещу въвеждането на допълнителна такса за нерециклираните пластмасови отпадъци, която да се внася към европейския бюджет.

Германия се обяви против прехвърлянето на част от приходите от покупка на въглеродни емисии от замърсяващи производства в европейския вместо в националните бюджети и получи подкрепа от много страни, включително от България. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни, че част от страните вече са планирали приходите от емисиите в собствените си бюджети, но изрази надежда, че все пак те ще склонят с тези средства да помогнат за финансирането на Европейската зелена сделка, която се нуждае от около 1 трилион евро до 2027 г, за да успее.

Френският президент Еманюел Макрон заяви след края на срещата, че е отхвърлил предложението за бюджета заради "лошата сделка за земеделието", съдържаща се в него. Проектът предвиждаше намаляване на парите за земеделие и ангажиране на 40 на сто от средствата за екологични мерки и борба с климатичните промени.
Германия и скандинавските държави настояха за засилване на възможността на страните членки да замразяват и спират финансиране при нарушения на върховенството на закона. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че държи на условието за спиране на фондовете и че не би отстъпила от него дори страните, които не го желаят да са мнозинство.

"Нямаме друг избор, освен да продължим. За да успеем, трябва поне да опитаме", заяви Мишел след края на заседанието в Брюксел.

Лидерите прекараха заедно около 4 часа в четвъртък вечер и по-малко от 3 в петък вечер. Събирането в петък, първоначално обявено за 11 ч беше отлагано няколко пъти и се проведе с 9-часово закъснението, като времето беше използвано за преговори в търсене на компромис.

"Всички числа са на масата. Сега въпросът е политически - дали ще можем да сближим интересите на всички страни", каза Мишел, добавяйки, че с диалог ще може да се постигне споразумение. Той обаче не се ангажира със срок, кога може да се случи това и кога лидерите ще се съберат отново, за да обсъждат бюджета, който трябва да бъде приет до края на годината.

Работихме много усърдно, но днес установихме, че е невъзможно да постигнем споразумение
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: бюджетес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
2
 
! Отговори
Ягермайстерь преди 4 години
Е как германия ако се разпадне ЕС ще прецакат всички та те са основните печеливши от него.Напротив ако ЕС се разпадне ще загуби Германия и ще спечелт всички други.
43
2
 
6
 
! Отговори
Истина преди 4 години
Задавам един въпрос, защо преди 4-5години когато беше кризата с Гърция Германия отпечата 4-5трилиона германски марки и до ден днешен ги съхранява и пази в различни хранилища в страната? Ами защото във всеки един момент е готова за разпадането на EU и да прецака всички. Тогава Англия беше единствената държава която зададе този въпрос, както и досега винаги е спъвала Германия от глупавите закони на EU. Затова се скъсаха да заплашват Англия, но те не се преланят пред Германия. Браво спасиха се.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах , га..д..ни..те ингилизи , прибраха си пая ..хубаво лапахме от него ,че и за пле..бей..те имаше нещичко ..г-н Каролев ,де си да ни обясниш колко са изостанали умствено английските ръководители
41
2
 
5
 
! Отговори
100 гайди преди 4 години
Французите ако бяха истинска нация каквато несъмнено е англииската щяха да пеоведат референдум дум дум дум ъъ .И щяха да сложат бодлива тел мини вишки кучета и да затворят пътища и да сложат митническите бутки и бариери.Ама те пак го играят Виши.Англия пак спаси Европа за трети път слава!
40
0
 
15
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
КАРАЙТЕ БЕЗ БЮДЖЕТ БЕЗ ПАРИ НИЕ В БГ СМЕ СВИКНАЛИ И БЕЗ ДРУГО САМО СЕ КРАДЕ ОТ НЕГО
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който се е хванал с нас не е прокопсал.Все едно като враг или съюзник:-)Ще опеем и ЕС и НАТО и ще продължим!Българите сме карма!
38
0
 
11
 
! Отговори
Нобел преди 4 години
Англия пак ги спря френските пудели на колене.Смех
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен 90 преди 4 години
То затова европейския съюз се скъса с опитите си да заплашва Англия, но както се видя неуспешно. А сега да ги видим как ще се оправят. То се знае голямият комат от баницата ще вземе Германия следвана от навеждащите се пред нея Франция и за останалите нищо. Ми то отдавна се вижда демокрация в EU няма. Баба Меркел пак заплашва. А нашите са тръгнали да приемат измисленото Евро, те не виждат ли че този EU в този си вид е свършено.Мечтата на Германия да владее Европа свърши Англия ги спря с брекзит.
36
0
 
20
 
! Отговори
Така се започва! преди 4 години
Няма и да се разберат! Когато парите свършат и дослука свършва. Всеки иска само да цоца и затова се натиска за ЕС, но няма вече денги. Англия нали затова се махнаха, не искат да хранят голтаците в ЕС. Сега Германия и Франция надигат глас, и те взеха да свирят отбой, а голтаците сами ще се разбягат. Сега плащаме повече отколкото получаваме от ЕС, че защо тогава сме там? Да вдигат егото на Боко ли?
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И откъде ще крадем сега?
34
3
 
17
 
! Отговори
Кефф преди 4 години
Не бе то те англичаните като излезнели и нищо нямало да стане.Ахаха.Следващите които излизат са Ирландия.Само френските пудели ще останат да прислугват на немците заедно с макаронаджиите и испанските краставичари докато Тръмп и Джонсън Богатеят.Англосаксите контролират Света!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е виновен Брекзита Орешарски е виновен, ако не вЕрват да питат баце.
32
2
 
3
 
! Отговори
Златка преди 4 години
До За Европа, против ЕСДа по важно е дрънченето на оръжие, щото като те завладеят мюслитата , няма да ти е много до здравеопазване и образование!
31
2
 
16
 
! Отговори
УжасТ преди 4 години
Аууу, Ами сега Суджука и Шайката му от какво ще крадат?!?
30
3
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
ЕЦБ ще включи печатните преси и готово - така се управляват офцъите!!
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се разберат, нема се плашите.
28
10
 
7
 
! Отговори
пр0рок преди 4 години
ЭСССР е Свършен, чака го Същата Съдба като СССР - Фалит! Скоро Китай, Русия и САЩ ще откажат да приемат Евро и тоалетна хартия!!
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като врътнат кранчето, Суджуците от кво ще крадат?
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А финансовия гений, полиглота от Банкя кво е изпърдял по въпроса?
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се разбраха понеже никой не иска да плати масрафа.