Захариева зове: ЕС да започне преговори със Скопие и Тирана

Всички трябвало да изпълняват обещанията си
31
Захариева зове: ЕС да започне преговори със Скопие и Тирана
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви в Солун пред колегите си от Западните Балкани, че подкрепата на България за европейската им интеграция продължава, и ги призова да продължат с реформите, а държавите от Европейския съюз - да изпълняват обещанията си и да започнат преговори за присъединяване с Република Албания и Република Северна Македония. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Още по темата

"Не се обезкуражавайте, напредвайте с реформите заради вашите граждани, не само заради Брюксел и заради изпълнението на задължителните критерии - вашите граждани заслужават да живеят в правови, демократични и проспериращи държава", каза Захариева на първите дипломати от региона по време на организираната от гръцкото Министерство на външните работи конференция „От Солун до Загреб" в подкрепа на европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

"Според всички анализи на Световната Банка държавите от Западните Балкани са най-застрашени от „изтичане на мозъци", заяви българският първи дипломат и допълни, че всяко правителство е длъжно да работи за добър живот на гражданите си, включително като създаде условия за качествено образование и професионална реализация на младите хора, за да остават в родината си.

Министър Захариева имаше послание не само към страните-кандидатки, но и към държавите от Европейския съюз.

"На тази маса всички говорим в един глас. След срещата на върха в Солун 2003 по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година организирахме отново среща на върха, посветена на разширяването, а сега всички очакваме и срещата в Загреб т.г. Призивът ми към колегите от страните-членки на ЕС е да спазваме обещанията си и да дадем зелена светлина за преговори с Република Албания и Република Северна Македония. Началото на преговорите не е край на преговорите, а първите стъпки по един дълъг път. Но ако не може да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме", каза Захариева.

"Третото ми послание е, че новата методология за преговори, представена от Европейската комисия, не бива да е причина за отлагане за пореден път на началото на преговорите за членство с Република Албания и Република Северна Македония", заяви българският вицепремиер.

"Много е важно и изпълнението на договорите за добросъседство - това показва зрялост и увереност, че когато нашите съседи седнат до нас на съветите в Брюксел, където се решават много тежки въпроси, трябва да са решили всички отворени въпроси със съседите", каза Захариева.

На конференцията в Солун присъстват министрите на външните работи на България, Гърция, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Словения, Черна гора и Хърватия, и.д. външен министър на Албания и зам. външните министри на Босна и Херцеговина и на Румъния. В последния момент заради ситуацията с коронавируса в Италия участието си отмени министър Луиджи ди Майо.

Представителите на Европейската комисия потвърдиха, че стоят зад мнението си, че трябва да започнат преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Република Албания и това ще бъде и заключението от годишните доклади за напредъка на страните, които ще бъдат публикувани другата седмица.

"Европейското членство е най-силният стимул за вътрешни реформи, както и за гарантиране на мира, стабилността, сигурността и просперитета на Западните Балкани - се казва в заключителната декларация на срещата. - Като изтъкваме важността разширяването на ЕС да продължава да стои сред топ приоритетите на Съюза, припомняйки декларацията от Срещата в Загреб през 2000 г., дневния ред от Солун 2003, декларацията след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София от 2018 година и дневния ред от София 2018, отново подчертаваме, че обединението на Европа няма да е пълно без присъединяването на страните от региона в Европейския съюз."

Участниците приветстваха още инициативите в рамките на Берлинския процес, който тази година се председателства от България и от Република Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А българия вместо да зове само може ли да започне да внася в европейския бюджет повече от колкото присвоява за да има и за новите присъединили се страни? Или с чужда пари е лесно?
23
0
 
1
 
! Отговори
Поручик Галицин преди 4 години
Мале, мале, мале, много ни е интелигентна тази жена. Нали!
22
0
 
3
 
! Отговори
Одисей преди 4 години
на това заседание премиерът на Холандия си носеше книга и най-демонстративно я чети, без да се намесва в разговорите. Ами като дойдат още сега и Западните Балкани? Ами те са по-гладни и от нас И те ще искат фондове , помощи и т.н. Та техните ръководители искат и те да получат от меда ...Но нашата Екатерина си приказва ...Все едно и също..
21
0
 
2
 
! Отговори
Одисей преди 4 години
Пепел в очите Тя пътува постоянно до Брюксел и знае какво е настроението в кухнята: авторитетни западни медии постоянно цитират изказвания и коментари на европейски политици (за разлика от нашия премиер и шарената рокля с перчем), които познават детайлно проблемите на Съюза. На заседанието на ЕС преди 5 дена не се постигна споразумение за бюджета: Вишеград, Румъния и България искат повече пари но, Англия вече не плаща. Дания, Холандия, Испания казаха: за всичко да говорим, но не и за пари ...
20
0
 
3
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
Мили Боже, тази жена как се облича... Никаква елегантност, нищо изискано, няма ли някои от протокола да я посъветва, ама те не разбират от тази дума. Поне някоя приятелка да намери...
19
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Анонимен 14 Ще се отзовем на твоята молба приятел.Никога повече деградивната русофилска партия на власт.
18
0
 
4
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Що бе Захариева ? От какъв зор ?
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво зове тая пазарджишка *** бе, кой я слуша тая?!
16
0
 
6
 
! Отговори
Кух профил преди 4 години
Тая пак изкърти мивката с новия си пеньоар.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за какво са на ЕС две страни с преобладаващо мюсюлманско население?
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,спасете правителството,спасете ГЕРБ и ОП,защото са европейски партии,а тезикоито искат да свалят правителството искат да ни сменят европейскотоуправление с англо-американско и да ни изкарат от ЕС насила,за дастанем тяхна собственост!Страхувам се,да не станем втора Украйна!Моля,ви!
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,спасете правителството,спасете ГЕРБ и ОП,защото са европейски партии,а тезикоито искат да свалят правителството искат да ни сменят европейскотоуправление с англо-американско и да ни изкарат от ЕС насила,за да станем тяхна собственост!Страхувам се,да не станем втора Украйна!Моля,ви!
12
1
 
6
 
! Отговори
Ед Де Гуй преди 4 години
Да се не връща! Амен
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С новата методология има клауза, когато преговорите зациклят или ако по договорена вече глава не се спазват условията или има връщане назад по напредъка - то нещата се връщат изцяло в изходна позиция. Тоест почват от нулата. Честито на северномакедонците. Те една табела с новото име на страната не могат да опазят и бълнуват да си връщали старото име-та ще има доста да почакат.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8 Не живота на Биби и Захариева не зависи от това,но имиджа им зависи!А те, особено Биби ,иска да гради имидж из целите Балкани!Иска да е като Крали Марко,възпяван от всички балкански народи!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой държи данс,на кого жената работи в ДАНС?Не е ли на Цецо?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори франсетата или по точно Макарон се съгласят да се даде дата,месец и година за започване на преговори с мъкедонците и албанците,то евробюрократите в момента приготвят изненада за западняците на Балканите!Преговорни глави с по-големи изисквания към кандидатките за ЕС!!!Така ,че комшиите ,могат да се надяват ,че някъде към 2055 год.,може и да влязат в ЕС!
7
2
 
12
 
! Отговори
мак преди 4 години
Разбира ли някой, защо са тези старания заради Албания и Македония? Все едно животът на бб и захариева зависи от това.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗа разлика от останалите,немците са коректни с партньорите си,не ги и притискат и затова предпочитам немците.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
22 май 2019"БСП: МВР упражнява натиск преди изборитеБСП изнесе данни, според които полицейски служители да привиквали техни членове да им казват да не са активни, сложили камера срещу техен клуб"Герберите слагат камери срещу офисите на другите партии,следят кой влиза и излиза и след това тероризират хората чрез службите,НАП и други институции,хората живеят в страх!