След Brexit: Какви ще са преговорите за вноската в ЕС?

Нужен е референдум за чакалнята на еврозоната, смята специалист
25 фев 2020 22:25, Петя Славова
14

Лидерите на Европейския съюз не можаха да постигнат сделка за следващия дългосрочен бюджет на фона на дълбоките различия за разходите след Brexit.

Икономистът Светлин Танчев обяви в студиото на "Денят ON AIR", че вноската на България е около 1 млрд. лева всяка година, но получаваме в пъти повече - около 7 млрд. евро.

Той посочи, че предстои сериозен дебат, защото Европа казва, че на България вече са се предоставили достатъчно средства, а не се вижда достигане на европейските нива и това ни поставя в недобра позиция, когато трябва да се седне на масата и да се преговаря с големи държави членки.

Преговорите за бюджета са усложнени и от излизането на Великобритания, което оставя дупка от най-малко 60 млрд. евро. По думите на Танчев една от причините, поради които Великобритания е напуснала ЕС, е именно това, че е смятала, че внася много пари в европейския бюджет.

"Това което видяхме с Brexit, е просто започването на процедурата. Предстои да видим какви преговори ще бъдат проведени. Великобритания ще остане с някаква вноска в европейския бюджет за сметка на това да има възможността да оперира на най-големия пазар", каза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че в днешното глобално семейство държавите трудно могат да се оправят поединично.

Икономистът коментира и темата за навлизането на България в чакалнята на еврозоната. Според него референдум е необходим.

"Световните пазари работят на доверие и очаквания. Ако те виждат това, което и ние виждаме, че 60% от българите очакват лош сценарий - това неминуемо ще стане реалност. Цената на свободата и демокрацията е отговорността и образованието. Политиците са длъжни да сложат всичко на масата и хората да се произнесат", заяви Танчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали хората в чалга републиката са най великите европейци, защо те може да присвояват само а другите да внасят? Дс не би всъщност да са едни некадърни връзкари крадци?
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"вноската на България е около 1 млрд. лева ...но получаваме в пъти повече" плащаме всички - получават фирми на дпс и гроб. Усвояват се "правилно" поне 1/2-та това е и главната причина да "не се вижда достигане на европейските нива".
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!Събираме вноската от данъците на всички, после парите от ЕС се усвояват от едни и същи "правилни" "бизнесмени".Еваларката уан таузен пъти!Горд съм, че съм българин!
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама какъв добър сценарии за ЕЗ в България има 2 милиона работещи 2 млн пенсионери и 2 милиона от мексиканци.За добра заплата все още се считат 1000 лв.Каква Еврозона тва е все едно с малка гумена лодка да се набиеш челно в ускоряващ ферибот.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да плащаме 1 млрд и получаваме 14 млрд ама разни хора си ги присвояват и няма резултат
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще им Изпратим Слабака за съветник.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Специалист икономист"?????Танчев???Къде рАботи този "експерт"???Никъде??Знаех си.А някой помни ли че тоя внесе предложение в парламента за свободна реклама на марихуана заедно с Лъчо-мозъка (и двамата депутУти от ГРОБ)???
4
5
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
За да има смисъл от членството ни в ЕС не трябва да се плащат винетки. Тези пътища са строени с евро пари .Това означава че ние вече сме ги платили през вноската си в ЕС и през митата които ЕС ни взема (75 % от митата)Тоест ние вече сме ги платили веднъж и не може за едно и също нещо да плащаме два пъти .Не би трябвало да е законно ,а и няма смисъл от членството ни. Тези които разбиват пътищата са камионите .Само те трябва да плащат тол такса .Не може само щото сме член на ЕС да плащаме два пъти
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хммм..в биографията му пише, че е от герб и че е завършил зоотехника в стара загора. нерде икономика, нерде крави?? кой реши, че е 'специалист икономист'? от тия дипломи на калинките дето ги раздаваха преди 2 години по ксероксите ли?
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще точим Европа, както точихме Съветския съюз. Няма пари, няма съюз. Слушаме само срещу заплащане.
1
2
 
16
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Сделката ще е не девет ,а 19 кожи от гърба на робите !