Коронавирусът разкри стари рани на ЕС. Ще се окажат ли фатални?

Дългова криза, вълни от бежанци, Brexit ...
30 мар 2020 20:00, Петя Славова
163
Коронавирусът разкри стари рани на ЕС. Ще се окажат ли фатални?
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз се е изправял пред и оцелявал при редица екзистенциални заплахи през годините, но коронавирусната епидемия разкри стари рани, които все още могат да се окажат фатални.

Дългова криза в средиземноморските страни, поредица от вълни от бежанци и продължаващата сага за Brexit разтърсиха европейския проект, но не го потопиха.

Те обаче може да са го оставили уязвим към ново заболяване.

"Бацилът се завърна", заяви бившият председател на на Европейската комисия и един от главните архитекти на съвременния съюз, Жак Делор, пред AФП.

"Климатът, който сякаш надвисва държавните и правителствените глави, и липсата на европейска солидарност представляват смъртна опасност за Европейския съюз", предупреди той.

Как се стигна до това?

Със сигурност Европа е континентът, който е най-силно засегнат от новата коронавирусна епидемия, пристигнала от Китай, с около 18 000 смъртни случая.

Още по темата

Но държавите-членки на ЕС също имат най-напредналата обществена здравна инфраструктура в света и общ 27-членен проект, който трябва да им помогне да издържат на бурята.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помоли националните столици да проявят солидарност, но кризата само подчерта съществуващите разделения.

Италия, Испания и Франция – най-тежко засегнатите държави досега, като случаите се разпространяват бързо – настояват Европа да намери начин за по-добро споделяне на финансовата тежест.

Но Холандия и Германия са скептично настроени, опасявайки се, че техните харчещи много южни съседи ще се възползват от кризата, за да стимулират обединяването на правителствените дългове в еврозоната.

Така наречените "коронаоблигации" биха били, с оглед на по-пестеливите северни икономики, задна врата към "еврооблигациите", които биха могли да подкопаят стабилността на единната валута.

Те не искат южните страни да се възползват от по-евтините лихви, освен ако не могат да бъдат принудени да играят по строгите правила за публичните разходи, точно както северните.

Независимо от икономиката в дилемата, спорът разкри горчив разкол между столиците на членовете и публично се използва доста остър език.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че той и германският канцлер Ангела Меркел са имали “не просто разногласия, а твърда и откровена конфронтация” по време на видеоконференция в четвъртък.

"Ако Европа не се изправи пред това безпрецедентно предизвикателство, цялата европейска структура губи своя смисъл за хората", каза Конте пред финансовия вестник Il Sole 24 Ore.

Напълно невежи

По традиция ЕС постига най-големите си крачки напред, когато Франция и Германия работят заедно, но по въпроса за дълга Франция застава на страната на южните си съюзници.

"Няма да преодолеем тази криза без силна европейска солидарност по отношение на здравето и бюджета", каза френският президент Еманюел Макрон пред италианските вестници.

"Това може да включва капацитет за поемане на общ дълг – както и да бъде наричан – или увеличаване на бюджета на ЕС за осигуряване на реална подкрепа за най-тежко засегнатите страни".

И двата варианта пресичат червените линии на пестеливия север, който вече се бори за ограничаване на дори скромните увеличения на оперативния бюджет на Брюксел за следващия седемгодишен цикъл.

Меркел управлява Германия като част от коалиция между нейната консервативна партия и лявоцентристите – по-благосклонни за по-големите разходи – и говори предпазливо публично.

Но Нидерландия не крие своето противопоставяне на каквото и да било разпределяне на тежестта на дълга, което вбесява партньорите й.

"Ние сме против това, и не само ние и не мога да предвидя обстоятелства, при които бихме променили тази позиция", заяви холандският премиер Марк Рюте след срещата в четвъртък.

"Що се отнася до еврооблигациите, не само Холандия, много други са против, защото това би довело еврозоната в друга сфера", каза той пред журналисти по време на конференция.

"Това би означавало преминаване на границата, Рубиконът, в еврозоната, която е по-скоро съюз за трансфер", каза той, като предположи, че това ще означава пестеливите страни да субсидират дефицита на други.

Много европейски лидери бяха раздразнени от позицията на Хага, но най-откровен беше премиерът на Португалия Антониу Коща.

"Този тип реакции са напълно невежи и тази повтаряща се дребнавост напълно подкопава онова, което изгражда духа на Европейския съюз", каза той, цитиран от БГНЕС.

Дори в Германия нарастват опасенията, че това може да не е най-доброто време за бюджетен догматизъм.

"Ако сега не сме подготвени да споделяме богатството си, тогава не знам накъде се е насочила тази Европа", притеснява се бившият германски външен и финансов министър Зигмар Габриел в коментар във в. "Билд".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не.
128
3
 
4
 
! Отговори
ДО149 ФАШИСТКИЯ ТРОЛ преди 4 години
Макрон: Съвременният капитализъм е деградирал!КОРОНА ВИРУСЪТ ЩЕ СМЕНИ НОВИЯ СМЕТОВЕН РЕД ПАЛЯЧЕ.*** СЕ ЗАВРИ В НЯКОЙ ДУПКА И МАУКАЙ ОТ ТАМ .
127
7
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Що се отнася до Brexit, той само потвърди силата на ЕС и показа че той е Съюз от равнопоставени държави с общи ценности и интереси, всяка от които може и да го напусне, стига гражданите и да пожелаят това, без да се налага да и се пращат танкове и зелени човечета, каквато е практиката по едни североизточни-евроАазиатски ширини ... !!!
126
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Калеко АлекоДа ти изброя ли колко лешо яда има в Сирия и от колко европейски страни ?
125
11
 
6
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
До Горд българин . Това което сте писали в общи линии е вярно. Запомнете Америка никога не дава пари. Америка умее добре да управлява чужди пари. Планът Маршал е финансиран с парите и златото на победена Германия, а за тях те поручават информация от Мартин Борман.
124
8
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Европа е понесла много рани но е оцеляла, това което не я убива, я прави само по-силна...ЕС няма вина за бежанците бягащи от градове, като Алепо и от бомбите на едни "умиротворители"...няма вина и за вирусите, развъждани от нации чиито древни културни традиции включват в менюто им кучета, котки, прилепи и гризачи..ЕС не се напъва да се мери и с едни Колоси на глинени крака, но е притегателна сила за гражданите им..ЕС ще преодолява трудностите и ще върви напред, за да бъде флагман на човечеството
123
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойде време да се вряща разграбеното от останалия свят. Дядо господ няма бухалки.
122
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами сега........?
121
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чаткаме, те така чаткаха и руснаците като се продадоха 1990г. ама се оказа че западът не чатка така, не чатка от Лисабон до Владивостосток, ами чатка от Брюксел до новото Конго - Русия. Няма никога да има от Лисабон до Владивосток, Русия няма да се хване на тази въдица, Русия е център на Евразия където е бъдещето на света и където са ресурсите на света, а за ЕС и за САЩ има хиперзвукови ракети - да чаткат западняците, ако не могат да чатнат за тяхна сметка си е.
120
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа + Русия = 700 милиона европейци, хиляди ядрени оръжия, най-голямата икономика в света. Най-могъщото сформирование на планетата. Чаткате ли? От Лисабон до Владивосток.
119
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ и Китай представляват също толкова голяма опасност за Русия, колкото и за ЕС. Колкото и да злобеете, Русия е част от Европа, Русия е дете на Европа. Москва и Санкт Петербург са в Европа. Мнозинството руснаци са в Европа. Русия е Европа и Европа е Русия. Европа + Русия = ужас за душманите.
118
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС трябва да се съюзи с Русия за да оцелее срещу чудовищата САЩ и Китай. Незабавна отмяна на санкцитее срещу Русия и изгонване на американските окупационни войски.
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА защо не знаеш?
116
11
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Брекзит,Италекзит,Испанекзит...................
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 134Не знам, защо според теб?
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 133Аз не се обяснявам, само ти намеквам колко голяма усмивка имам докато ти чета хейтърските глупости. :)
113
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо се самоубиват в Южна Корея?
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото, впрочем, БТУ, забелязал съм, че щастливо женените и обичливи имат голяма нужда да се обясняват на хейтърите в интернет колко щастливо са женени.
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 124"Китай и Русия са по-миролюбиви и по-малко лицемерни"ХОХОХОХОХО. Приятелю, нямаш и идея за какво говориш.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 125Досега не са измислени демократични механизми да предотвратяват самоубийствата. Ако знаеш такива, всички психолози по света ще са ти признателни. Като знам какви сте обаче, едва ли вие ще сте хората за това ...