ЕС да спре пакет "Мобилност" заради коронавируса

Това поискаха осем държави
1 апр 2020 20:40, Петя Славова
12
ЕС да спре пакет "Мобилност" заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Осем държави поискаха от Европейския съюз да подкрепи фирмите за автомобилен транспорт, засегнати от избухването на коронавируса, и да спре работата по реформите на условията на труд за шофьорите на камиони, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс. Според тях това ще доведе уязвимите компании до по-лошо състояние.

В писмо, цитирано от Ройтерс, министрите на транспорта на България, Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния заявяват, че ЕС трябва да подкрепи транспортните фирми, както вече е предприел стъпки за подпомагане на авиокомпаниите.

"Ако това не се случи, ние сме на път да приемем първия пакет "Мобилност", чиито разпоредби, комбинирани с последствията от пандемията от коронавирус, буквално ще доведат до край на много европейски фирми за автомобилен транспорт", се казва в писмото до ръководителите на трите основни институции на ЕС.

Още преди пандемията същите главно източноевропейски държави обмисляха правно предизвикателство към настъпващото обновяване на правилата на ЕС за товарен превоз, които според тях биха поставили в неизгодно положение фирмите им, като ги принуждават да изпращат празни камиони у дома – което води до прекомерни разходи и допълнителни въглеродни емисии.

По-богатите нации, включително Франция и Холандия, подкрепят реформите, наред с профсъюзите на работниците, които казват, че това ще направи работните места в европейския автомобилен сектор по-привлекателни.

Още по темата

"Това ще улесни редовното завръщане на шофьорите у дома, като се вземе предвид една от основните причини за недостиг на водачи – по-специално лошият баланс между професионалния и личния живот, с който секторът е известен", каза Ливия Спера, генерален секретар на профсъюзната група на Европейската федерация на транспортните работници.

Новите правила ще принудят камионите да се връщат в родните страни на всеки осем седмици, ще дават право на шофьорите да се връщат у дома на всеки четири седмици и ще изискват водачите да прекарват периодите на почивка извън превозното си средство – за тяхното настаняване разходите ще поемат работодателите.

През декември мнозинство от страните от ЕС и Европейският парламент постигнаха споразумение за реформите. 27-членният блок планираше да подпише правилата на заседание на 24 март, но коронавирусът го отхвърли от дневния ред.

Автомобилният транспорт, който представлява 75% от товарните превози в рамките на ЕС, е нарушен от пандемията, тъй като страните налагат спешни проверки на границите, което води до натрупване на камиони и време за чакане повече от 24 часа, за да се пресекат някои от вътрешните граници на блока.

Изпълнителната власт на ЕС призова държавите да въведат „зелени маршрути“, за да не могат свежата продукция и медицинските материали да стават част от задръствания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Прасе с каска преди 4 години
А нашите превозваче не искат ли направо шофьорите да са приковани с вериги за волана?Само не ми разправяйте вица, че обикновените хора протестират.
10
0
 
3
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Ах как реваха индийците за тея логбукове в Канада и САЩ. Всеки индиец който изкара "комерсиална" книжка, вика по 6 роднини с *** и бради да му карат камиона на смени, а той си спи при жената в Чикаго или Торонто. Тия *** даже правеха дупка в кабината пред леглото и серяха в движение през нея.
9
0
 
1
 
! Отговори
Еврогея преди 4 години
Така трябва няма да спят по хотели я , до гумата на камиона ще спят за 2000еврака.
8
0
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Каква автономия бе пич!?Напред назад по магистрала и *** със завързани ръце очи може!Я го набутай компютъра в центъра на някои градове,да да от там също минават,в трафика или по гнусни рампи в Италия и Франция да видиш,колко е незаменим човешкия фактор!Като е компютър не може да се бъгне ли и да връхлети автобус или пешеходци!?Стига фантастика,единствено ще те навигира и най-много да свалиш ръцете от волана на прав участък!Ако е по Тракия между Стара Загора и Чирпан не ми се мисли
7
0
 
3
 
! Отговори
Wc преди 4 години
ТИЯ СА НАЙ ГОЛЯМАТА НАПАСТ НА ЕВРОПА.ДОЛНА ОТВРАТ...СКАКАЛЦИ
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бабичката е стиснала здраво пакета и няма да го пусне !
5
8
 
1
 
! Отговори
J преди 4 години
Тия момчета (шофьорчетата) на 1во място трябва да осъзнаят, че след 10-тина години професията им ще изчезне, заменена постепенно от автономни превозни средства, и нито протести ще им помогнат, нито нищо - това е част от техническия прогрес. Затова вместо да се чудят кал ще работят, час по-бързо да намират начин да се пообразоват и преквалифицират, за да не стане после: " ...ама, ама аз няма сега какво да работя ! " - ами няма, като предпочиташе през последните 10 години да си лежиш на д-то !
4
1
 
5
 
! Отговори
Ром'с преди 4 години
Те ако не въведат Мобилност, то техните еспедиотори ще фалират, тъй че... няма да има прошка.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Заживей в гората никой да не ти пречи.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно заради коронатавируса цената на бензина пада, не е нужно да ходя на работа, трафикът се подобри значително, въздухът и природата станаха по-чисти, вече може да се паркира безплатно в центъра. Мисля на следващите избори да гласувам за коронатавируса.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мошето кръв повръща, пари не връща !