900 хил. испанци загубиха работата си заради COVID-19

От средата на март цялата страна е поставена под карантина
2 апр 2020 13:55, Ния Христова
6
 900 хил. испанци загубиха работата си заради COVID-19
Снимка: БГНЕС
Близо 900 000 испанци загубиха своята работа, след като от средата на март цялата страна беше поставена под карантина с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на социалното осигуряване, цитиран от БНР. 
 
Данните сочат, че от началото на наложената блокада и карантина на национално ниво 898 822 испанци са загубили работата си. От тях около 550 000 работници са временно наети. На-силно засегнатите сектори са на туризма и строителството. 
 
Броят на официално регистрираните като безработни в Испания нарасна през март до 3,5 милиона, което е най-високото ниво от април 2017 г. Тези данни дори не включват всички загубени работни места, тъй като официално не всички работници са регистрирани като безработни. 
 
"Това е абсолютно безпрецедентна ситуация", заяви на пресконференция министърът на труда Йоланда Диас. Тя изтъкна, че това е най-голямото месечно увеличение на безработицата, което някога е регистрирано в Испания. 
 
Обикновено март месец е добър за заетостта в страната, тъй като бележи сезона на ваконциите. Мното работници намират работа в сектора на хотелиерството. 
 
Заради карантината, предизвикана от коронавируса хотелите, ресторантите и баровете в момента са затворени. Данните от социалното осигуряване показват, че те са най-засегнатите сектори, заедно със строителството.
 
"Унищожаването на работни места е изключително тежко за жените, младите хора и най-несигурните работни сектори, особено хотелиерския и ресторантьорския, както и за строителните работници", посочи Пепе Алварес, лидер на вторият по големина профсъюз в Испания UGT.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Taliban преди 4 години
РАЗПУСКАЙТЕ В *** КЛУБОВЕТЕ...ПУТАРИНИТЕ СА БЕЗПЛАТНИ
5
0
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Така ли мислиш. Бил ли си тук??? Я дай кординати да ти изпрятя писмото, което получих пред 2 дни от социалните. Поемане на заплата ми до 29 април от 13 март и ипотеката ми до 1та седмица на май!!!! Научи си урока първо и тогава седни да говориш на изуст. Вече не мога да сдържам нервите си когато хора като теб далеч от реалноста говорят щуротии!!
4
0
 
6
 
! Отговори
До1 преди 4 години
Само за 10 дни са 30 000.Официална статистика.Реално са много повече.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
160 000 българи живеят в Испания,но те сигурно не влизат в тази цифра.Тях никой не ги бръсне за с..ва.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В сезона на вакОнциите"...Това някакъв пети сезон ли е?!?В бг във всяко бюро по труда ще ви обяснят подробно как безработица няма и няколко стотин хиляди безработни са по-малко от 2%.
1
0
 
12
 
! Отговори
.. преди 4 години
Кажете колок българи са загубили работата си...Прогнозите за 10 000 души са опашата лъжа.