COVID-19 – последната капка отрова, която ще остави ЕС в историята?

Експерти: Това е моментът "успяваш или загиваш" за европейския проект
2 апр 2020 20:51, Елка Василева
408
COVID-19 – последната капка отрова, която ще остави ЕС в историята?
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът може да се окаже последната отровна капка, която да остави Европейския съюз в историята, предупреждава британският в. "Гардиън".

ЕС успя да оцелее, макар и с тежки последици, след бурите на финансовите кризи, наложили спасяването с извънредни планове на цели страни в еврозоната, след миграционната криза и Brexit, но редица експерти и видни радетели на европейската идея предупреждават, че пандемията от коронавируса може да се окаже още по-деструктивна.

Едно от най-видните имена с такава прогноза, цитирани от "Гардиън", е бившият председател на Европейската комисия Жак Делор, смятан за един от създателите на ЕС в днешния му вид. Френският политик, вече на преклонна възраст, наруши дългото си мълчание и през уикенда предупреди, че липсата на солидарност представлява "смъртна опасност за Европейския съюз".

Още по темата

Бившият италиански премиер Енрико Лета също смята, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията. "Ние сме изправени пред криза, различна от предишните", - казва той пред вестника, - поради непредсказуемото развитие на вируса, но и защото "европеизмът" вече е отслабен от другите кризи през последното десетилетие. "Общностният дух на Европа днес е по-слаб, отколкото преди 10 години", отбелязва Лета и добавя, че най-голямата заплаха за ЕС е "вирусът Тръмп". Ако всеки възприеме стратегията "Италия на първо място", "Белгия на първо място" или "Германия на първо място", казва бившият италиански премиер, "ние ще потънем всички заедно".

"Това определено е момент "успяваш или загиваш" за Европейския проект, заявява Натали Тоци, бивша съветничка на еврокомисаря за външната политика. - Ако нещата се развият зле, това може да се окаже краят на Евросъюза. То е дава храна на националистическия популизъм."

Ако различията и пукнатините в европейската солидарност вземат връх, в паметта ще остане спомена за това как Китай и Русия се притекоха на помощ на Италия, отбелязва Тоци, която сега е директор на италианския Институт за международни отношения. Доверието на италианците в ЕС "зависи повече от онова, което Европа прави, отколкото от онова, което Китай и Русия правят", казва тя пред "Гардиън".

Предупреждение за опасността от липсата на европейска солидарност отправя и друг британски вестник, "Индипендънт". "COVID-19 изтиква Европейския съюз настрана", пише изданието и се аргументира, че с влошаването на пандемията на континента гражданите на отделните страни се обръщат към собствените си правителства, забравяйки за Брюксел, който "увисва" поради безсилието си да направи нещо. Дали това ще има дългосрочни последици за ЕС става все по-открит въпрос", посочва "Индипендънт", цитиран от БТА.

В статия в същия вестник бившият шеф на "Банк ъв Ингланд" Мервин Кинг поставя друг интересен въпрос, възникващ във връзка с развитието на пандемията и мерките, които се вземат за ограничаването й. Според него тези мерки пораждат все по-голямо недоволство главно сред младите хора, които питат "защо тяхното бъдеще се поставя на карта, за да се помогне, за да се даде шанс за по-дълъг живот на по-възрастните". Това, отбелязва той, може да доведе до "бунт на младите", които са заставени да си стоят вкъщи, за да пазят старите.

За да се избегне такъв бунт, правителството трябва да излезе с ясна стратегия за излизане от наложените сурови ограничения върху нормалното ежедневие, за да се спаси икономиката, когато пандемията приключи, призовава Кинг.

Британският вестник "Експрес" дава думата на известния американски политически анализатор Ноам Чомски, който изразява мнение, че кризата с коронавируса е можело да бъде преодоляна лесно, ако светът не е бил заблуден от поведението на борсите и финансовите пазари.

"Отдавна беше ясно, че световни пандемии са вероятни. Много добре се разбираше и че предстои пандемия от коронавируса", отбелязва той. Още от времето на предишните коронавируси, например епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) преди 15 години, тези вируси бяха идентифицирани и започна разработване на ваксини срещу тях. Тази работа обаче бе прекратена, защото пазарите дадоха погрешни сигнали под влиянието на фармацевтичните компании, които искаха да правят козметични кремове, вместо ваксини, предпазващи хората от тотално унищожение. Козметиката носи много повече печалби, казва Чомски.

Днес виждаме резултата от тиранията на частния бизнес, на корпорациите, които действат без оглед на интересите на обществото. Неолибералната чума блокира работата върху ваксините, заключава с възмущение Чомски пред "Експрес".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още по темата: ЕСкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ЛАКОМИЯ да Лапат пари ще се разпадне ЕС. Какво направиха със здравеопазването? Горят си *** дето им падне, сега да ми дишат дядовия. Изнесоха почти всички производства в Китай - да им е евтино и да правят пари без да правят нищо. Китайците се налапаха и те с пари взеха да щъкат в глобален повече в мащаб, в същото време плюскат всякакви видове *** и разнасят бацили. И се знае че и преди са тръгвали зарази от Китай. Чакай ти комунист да си признае, сега ще ти продават маски.
290
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилските *** за разпадането на ЕС продължават.Мечти русофилски.
289
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП т*олове: КОВИД - 19 ще остави ЕС в ИсториятаГенерал Мутафчийски: Не, няма:)
288
1
 
2
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 4 години
До АнонименГЛУПОСТИ ЗА ТЕБ! АМИ ОТГОВОРИ ИМ СМИСЛЕНО ЗА ДА ГИ ПРИЗНАЕМ И РАЗБЕРЕМ ТЕЗИ "ГЛУППОСТТИИ. Да , ама нееееееее!
287
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости!
286
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много се радвам. ЕС е много противно нещо. да видим Мара Габриел къде ще търси препитание - може би президент на България.
285
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 340Явно си толкова безполезен, че ако не намериш някой към който да си насочиш злобата в опит да отвлечеш съзнанието си от собствената си непълноценност, не можеш. Да не говорим, че ако те питам каква ти е работата кой с кого спи не можеш да ми отговориш. Не можеш да ми отговориш и ако те питам, защо си мислиш, че сексуалната оруентация има каквото и да било общо с това колко качествен си като човек. Познавам "обратни" които са лекари, инженери и профсори. Ти ли си ценен, с*льо?
284
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛинаЛина, не се притеснявай, ще започне да ти пука най-късно в момента в който няколко милиона китайци и руснаци също могат да кажат "България е моята родина".Винаги ме е забавлявала позицията на хора, които си мислят, че "тях това няма да ги стигне" и че всичко ще "продължи" както те си го представят. Питайте италианците не "ги стигна" приемането на няколко стотин хиляди китайци за работници.
283
3
 
16
 
! Отговори
Брюкселска дантела преди 4 години
Вируса, колкото и опасен да е не може да убие нещо, дето отдавна е мъртво и вмирисано. Европейски съюз - проект на скучаещи чиновници да получават още повече пари без да работят .
282
6
 
19
 
! Отговори
Лина преди 4 години
Въобще не ми пука за ЕС ако иска да се разпада. България е моята родина!
281
8
 
10
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
ЕС е красива структура, която помогна на много от нас да видим и да се разходим на Запад. Усещам обаче че не сме дорасли за чуждите инвестиции видяхме как някои окрадоха, а други вероятно продължават да крадат от фондовете. Не е редно хора бедстват, а ние гуляй с техните пари... Дано епидемията скоро притихне, останалото са балалайки. Със или без ЕС няма да спра да уважавам хората. Това с парите не е смисъла на съюза те са твърде абстрактно понятие и не са мерило за свършена работа.
280
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЕЗ ДА СЪМ ПРОРОК ЩЕ ВИ КАЖА ЧЕ ЕС Е КЪМ СВОЯ СИ ЖАЛЪК КРАЙЧЕЦ, ТЪЙ КАТО ОТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ СЕ ПРЕВЪРНА В ЕВРОКЕНЕФ, А ПРИЧИНИТЕ СА МНОГО.1.ПОКАНИ И НАСТАНИ ДЕ ЩО ИМАШЕ НЕГРАМОТНА *** ПО СВЕТА ДА ГИ ДОНДУРКА ЗА СМЕТКА на СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ.2.ИЗПЕДЕРАСЧИ СЕ С ВСЯКАКВИ "ГНОЙНИ НАРЕДБИ И ПОДНАРЕДБИ".3.ВЪВ ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА Е БЕЗЗЪБА БАБА ДЕТО ВСЕКИ СЕ ГЪЛЪБАРКА С НЕЯ.4.ПЕРСПЕКТИВА НЯМА В НИКАКЪВ АСПЕКТ И Е ПОСТАВЕН НА КОЛЕНЕ НА АРХИТЕКТИТЕ НА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД НЕОЛИБЕРАЛНИТЕ ПЕЧАТАРИ
279
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво толкова ако се разпадне ЕС. Какъв е проблемът? Марката става водеща валута в Европа и почва да диктува пак, лошо нема. Рублата ще стане конвертируема и търсена особено в Сърбия, Куба и Венецуела. Даже ще е по-добре.
278
2
 
24
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Следва да се признае, че така наречените "лидери" на ЕС - Баба Меркел и френския гном забиха кола в сърцето на ЕС. Не вируса. Той просто е лакмус за това колко е деградирала европейската идея. ЕС управляван от Зелена терористка? ЕС чиято единствена идея са "зелените мерки"? Алчната баба опитваща да опоска икономиките на по малките и осигурила на ЕС безкраен поток от африканци и азиатци? Макрон, който се държи спрямо Източна Европа като пират? ЕС отдавна загуби смисъла си. Вируса показа разпада.
277
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хората изнемогват до месец ще са задлъжнели на търговци наемодатели и другите пак ще са задлъжнели на банките от което следва събиране на движимо и недвижимо имущество от банкитеи от кризата печелят само най-големите кредиторитова е смисъла на глобалната икономикановата форма на колониализъм разпространявана отголемите банки на сащ
276
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли ще се разпада ? Ха ха...то вече повече от 10 години през 2 седмици започва разпад. Аман от глупости.
275
1
 
5
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Ivo така е Иво. Ти си Т Ъ П А К. В Българската история има известна личност посветила на такива като теб известния израз "О неразумнии ..". Така че, не си оригинален. Просто копие на отколешна простотия.
274
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гадно е 30 години да ти говорят за европатлантическа солидарности вчера един самолет с маски от китай вместо за италия отпътувал за краваршингтонтам платили изглежда повече като сме им дали 3 милиарда помощи -могат да си купуват маските първитова е истинатаняма демокрация нито пък пазарна икономикасилния налага ценитеако трябва ще унищожи производство за да запази ценатаили ще свали цената да убие конкурентаа гербавите он.ан.исти си лая като кучета дето стопнина им е забравил да върже
273
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Отслабен от ЕГОИЗЪМ, АЛЧНОСТ,ЧУВСТВО ЗА ВЕЛИЧИЕ
272
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ес вече е в историята във вида си с бай *** връзкарски некадърника чалгаджийски присвояващ евросредства живеещ на гърба на другите народи