1 600 мрд. долара за възстановяване на икономиката на ЕС

Всеки за себе си не е работещата формула, заяви Тиери Бретон
6 апр 2020 21:07, Петя Славова
23
1 600 мрд. долара за възстановяване на икономиката на ЕС
Снимка: БГНЕС

1 600 млрд. евро ще са необходими за възстановяване на икономиката в ЕС с равни права за всички. Това заяви Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар пред телевизионния канал LCI.

"На първо място трябва да спасяваме животите на нашите сънародници, на гражданите на Европейския съюз и след това на целия свят, защото това е една планетарна криза. Това е абсолютен приоритет.", обясни той, цитиран от БГНЕС - Искам да подчертая, че нито една страна в света не беше подготвена за тази пандемия, включително и Китай, който поиска помощ през януари. Ние се отзовахме и предоставихме такава помощ. Ще спечелим битката с тази пандемия, ако сме единни и солидарни континент с континент."

По думите му, първоначално, всяка една държава се занимава със спасяването на икономиката си по-отделно, но неговата задача като комисар е да няма вътрешни граници и бариери, които започват да се появяват по начин, по който се виждат в момента да се случват в САЩ между отделните щати.

Още по темата

"Виждайки всички тези затворени заводи, можем да заявим, че икономическите последствия ще бъдат тежки. По тази причина всички трябва да реагират много по-бързо, отколкото през 2008 г. ЕЦБ направи това, което е необходимо с пакета от 750 милиарда евро. Страните-членки направиха също необходимото, за да могат банките да отпускат заеми на компаниите, на малкия и среден бизнес, за да има той ликвидност. Но тъй като ние не знаем, колко ще продължат последиците от тази криза, защото тя е с асиметричен характер в сравнение с всички кризи, които познаваме до момента, за това е необходимо да имаме много сериозни средства, за да посрещнем този период."

Бретон обясни, че най-важното е "да запазим всички държави в тази криза. Всички са еднакви в тази криза както страните от Севера, така и тези от Юга. Нито една от тях, никой не е в състояние сам да финансира възстановяването си, включително Германия, Нидерландия, Франция. Нито една от тях няма необходимите средства, всички те ще трябва да теглят заеми. Всяка една от тях трябва да тегли заеми при приблизително еднакви условия.

Всеки за себе си не е работещата формула. Първо и основно, защото ние сме една интегрирана икономика в рамките на ЕС. Това е най-ценното нещо, което притежаваме. Всеки един от нас изнася по около 65% в съседните държави. Нашата производствена и търговска верига е напълно интегрирана. Прави сте, когато казвате, че когато една икономика спадне, цяла Европа ще пострада. Ние сме много интегрирани помежду си. Нито една държава не може да се справи сама. Германия миналата седмица прие програма от 360 милиарда, за да финансира възстановяването на икономиката, но тя няма едно евро за този план. И тя ще трябва да тегли пълен заем за тази сума. Така е с Нидерландия, така е с Франция. Всяка една от тях ще трябва да вземе заем. Не се намираме в условията на кризата от 2008 г. Всеки ще трябва да защитава собствения си сектор."

Според него, за да тръгне възстановяването на Европа, ще са необходими 1 600 милиарда евро. Трябва да има един фонд за възстановяване и нито една страна да не бъде зарязана на произвола на съдбата. "За всички кризата е жестока и дълбока. Необходима е солидарност. Погледнете какво се случи с всеки един от нас за 1 месец. Дебати да, но разделение – не. Всеки има право да изразява своята загриженост, но вече, когато знаем сумата, която е необходима за възстановяване на икономиката ни, тогава ще намерим необходимите начини за действие. Всичко това трябва да го направям заедно.", отбелязва още той.

"Важно е да се прилагат най-ефективните мерки. Карантината и социалното изолиране се доказват като най-ефективни срещу разпространението на коронавируса на световно ниво. В момента се обсъжда завръщането на производството на лекарства в ЕС, което няма да бъде чак толкова скъпо заради използването на новите производствени технологии, а дори може да се окаже и по-евтино.

За щастие в ЕС ние имаме инструменти за амортизиране на последиците от кризата. Нашата система е по-различна от тази в САЩ, където наблюдаваме рязко увеличаване на безработицата. Всички държави трябва да следват примера на Германия, която директно наля пари в икономиката."

Тиери Бретон завърши, че след като икономиките започнат да се възстановяват, тогава ще започнем да се мисл как да се връщат тези дългове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
доктор преди 4 години
До Анонимен--ТОЗИ КОЙТО НАПРАВИ ТАЗИ ПАНДЕМИЯ А ТОЙ Е ИЗВЕТЕН---МВФ С ПОДГЛАСНИК В ЗАГОВОРА-СЗО
21
0
 
2
 
! Отговори
Трилион преди 4 години
До МалакасБилион и милиард е едно и също - 1000 милиона. Правилното е 1 трилион и 600 милиарда.
20
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христо преди 4 години
@7Прав си, като спрат фондовете, мързеливите и некадърни търтеи ще умрете. Работливите ще се справят.
19
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
Тоя неадекватен, също както когато беше шеф на атос.Но за сметка на това, с голяма уста.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука някои хора още не знаят че билион и милиард е едно и също. Трилиона е друго измерение направо. Според мен оправията трябва да започне от образованието
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hm трилион и 600 за кво ще се усвоява?
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите бизнесмени ще спасят всичката европейска икономика за по 1 лев на предприятие.Евтино ще е за Европа. Няма да се харчат пари. Имаме много добри експерти, като Хърсю, Баню, Костю, даже ще изкараме от затвора Каролю, специална промоция, само за нашите евродругари. Ще помогнем.
15
3
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Колко бира е това бе?
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ран-Тъ" няма да струва нищо. Препоръчваме.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари няма, ще предложим икономически съвети за излизане от кризата. Преструктуриране на предприятията.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можем да предложим: Реформи, приватизация, продажба за 1 лев, РМД, компенсаторки, фалит, ликвидация.С парите от продажбата на ативите ще се върнат дълговете.
11
1
 
8
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
В заглавието долари, в статията евро.... Стра'отна журналистика има в България. Чак ми се повръща.
10
6
 
5
 
! Отговори
Малакас преди 4 години
1600милярда??? Не е ли по правилно 1 билион и 600 милиарда!!!Мале колко требва да си *** за да станеш журналист!!!!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аве кой ги дава тея заеми след като всички искат заеми. За един приятел питам че иска и той заемчи...
8
11
 
5
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Дръж се Европа! Трябва да издържиш, докато пристигне голямата помощ от ***! Осем Камаза с кефир и сельодка...
7
6
 
12
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Като ни спрат еврофондовете, ще ни върнат с години назад. За много хора това не е проблем, защото не искат нищо да се променя и нямат против да си живеят сивото ежедневие, но за останалите ще е доста депресиращо.
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно е за формули, еврoгeйци. Вирусът ви оголи лицемерните и алчни същности. Единството и солидарността ви е лъжлива фикция.
5
3
 
9
 
! Отговори
4epa преди 4 години
ТОЛКОВА СТЕ НАПЕ4АТЕЛИ БЕЗ ПОКРИТИЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, така е. В България вече отпуснаха 75 милиона държавни средства за нисколихвен заем на колекторската фирма С.Г. Груп.
3
2
 
3
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Аз винаги съм вярвал в Европейската идея!!! Къде е опашката за фонда за възстановяване?-- Орбан, 2020