ЕС договори 500 млрд. за общ икономически отговор на COVID-19

Ще бъдат създадени три мрежи за безопасност
10 апр 2020 08:05, Елка Василева
18
ЕС договори 500 млрд. за общ икономически отговор на COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Министрите на финансите от еврозоната, както и колегите им от останалите страни-членки на ЕС, се споразумяха за компромисна стратегия в подкрепа на икономическото възстановяване след пандемията в размер на 500 млрд. евро. Идеята за т.нар. „коронаоблигации“ беше изоставена, предаде БНР.

Компромисът беше постигнат след продължителни и напрегнати преговори.

 „Днес ние отговорихме на призива на нашите граждани за Европа, която закриля. Бяха ни необходими общо 16 и половина часа срещи и много повече за тяхната подготовка, но ние успяхме,“ каза председателят на Еврогрупата Марио Сентено.

Министрите решиха да бъдат създадени три мрежи за безопасност - за работeщите, малкия и среден бизнес и страните-членки. Схемата за краткосрочна заетост, позната като SURE, ще канализира 100 млрд. евро за защита на работещите и самонаетите.

Още по темата

Втората мрежата - за защита на малките и средни предприятия, е по инициатива на Европейската инвестиционна банка. Тя ще създаде паневропейски щит, който ще мобилизира заеми в размер на 200 млрд. евро.

Чрез третата схема се създава механизъм за подкрепа при кризата с коронавируса, създаден на базата на превантивна кредитна линия с разширени условия. Всяка държава от еврозоната ще може да тегли от нея сума на стойност 2 на сто от БВП за 2019 година с условието, че парите се използват в здравеопазването.  

Създава се и временен Фонд за възстановяване, който ще осигурява средства за страните-членки чрез бюджета на ЕС. Общо досега в борбата срещу пандемията са мобилизирани рекордните 3,2 трилиона евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Дайте да се разберем преди 4 години
Когато Европа говори за помощи, трябва да разбираме кредити. С други думи помощ от лихвар.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
@1"Защото в Европа са най-образованите и отговорни хора на света" - още един ***. ПП. Доказателство са действията на ек в началото на кризата, когато се скара на Австрия, че иска контрол по границите и липсата на каквито и да е мерки, докато тръмп не обяви спиране на полетите на 12 март.
16
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
До Уточнение/6"Българите сме интелигентен , и способен народ И това се знае в Европа" - пак не си пил хапчетата!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
540 милиарда, ама то 40 милярда пари ли са за днес. Бг?
14
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Разбира се, че сме били колония, и то дълго време. Може би роби не сме били. Но аз смятам, че българинът съвсем не е толкова лош, колкото се изкарва. Ще се справи и сега. То другите едни теменужки?
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са средства за спасяване на икономиката. Какви начини за борба с вируса се предприемат, защото ако хората си стоят в къщи, то парите, които ще се дават, ще са кухи. Парите имат смисъл единствено ако зад тях стоят стоки.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледай го тоя 11, пак тръгна да се тръшка като малко дете. Мисли, че като той е на дъното и не можело другите да са по-добре от него, просто нямало начин.
11
9
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Какво си супер бе , ако не са еврофондовете, заемите и парите на мигрантите с този акъл ще умреш от глад. Българина чака да дойде западняк да отвори завод, да направи фирма и на готова да му даде работа. Ти да знаеш просперираща българска фирма (изцяло българска) в която всички да е наред? Казваш "Нито сме били колония Нито пък сме на дъното." а какви сме, като изцяло зависим от тях?
10
4
 
2
 
! Отговори
Смех преди 4 години
Европа били образовани.Ахаха Пи Ар мениджъри и психолози.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8Българите сме си супер. Знам, че това изключително много те дразни, защото не си българин и завиждаш и затова искаш да злобееш и да излизаш обиди. Но както сам каза, истината боли ;))
8
12
 
4
 
! Отговори
до Уточнение преди 4 години
Българите сме един изключително недисциплиниран, ментално увреден, корумпиран и НЕ много образован народ. За съжаление истината боли. Пишеш "безродниците некадърници от бсп/бкп" ми тези хора са от народа бе! Защо тогава народа не се надигна и да ги омете! Много просто - защото и народа е същия!
7
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Съгласен съм че Приватизаторите може да са и в десятката. Неприватизсторите - някъде към място 160.
6
3
 
12
 
! Отговори
Уточнение преди 4 години
Нито сме били колония Нито пък сме на дъното.А на първите 3 места по БВП на Балканите и в педесетицата от 160 държави в света И това го постигнахме само за последните няколко години.Българите сме интелигентен , и способен народ И това се знае в Европа.Лесно можеш да си представиш, как щеше да изглежда БГ ако не беше управлявана 20 години след 1989 от безродниците некадърници от бсп/бкп.А иначе браво на ЕС с това решение се отново се доказва че ЕС е най доброто място за живеене в света.
5
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Наивни сте. На Земята е така - голямата риба изяжда малката. При хората това не е буквално, начини хиляди. Един от от най-разпространените - империите, скубещи всичко, което им попадне, а за другите колкото да са живи, та да блъскат до живот. Как ще ми обясните факта, че всички бивши колонии, вкл. ние, са на дъното? Типичен случай - Африка.
4
2
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
тия само раздават някакви милиарди и накрая се вижда колко е ялова европата... как за 1 месец рухна кухата икономика на мнозина страни от богата европа... богата на говорене...
3
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Това е така поради факта, че не сме читав народ - един краде на едро, друг на дребно. Много от моите познати масово се осигуряваха на минимума с аргумента да не били гл.паците. Други пък крадоха с милиарди. Не знам дали ще има лъч в тунела с подобно мислене.
2
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Добре, но излезе по-рано информация, че ние няма да получим нищо, тъй като не сме в еврозоната. Не знам дали етака, може и да не е. Дори и да получим, тежката бюрокрация ще усложни нещата - безкрай условия, документация, накрая един господ знае къде ще отидат парите и какъв ефект ще има. Тука сме скептични поради горчив опит - тоз крал, оня крал, едва напоследък пипнаха някои олигарси?
1
4
 
6
 
! Отговори
Илиев преди 4 години
Ето го отговора на ЕС. Со-ли-дар-ност. Защото в Европа са най-образованите и отговорни хора на света. Само там е и нашето място. А на който на душата са му разни евразийски посоки - прав му път!